Kommuneopprør

Avstanden mellom fattige og rike kommuner øker. Ulikhetene i kommune-Norge er i ferd med å bli vår tids store utfordring. 

Bilde av høgskolelektor Asbjørn O. Pedersen

Høgskolelektor Asbjørn O. Pedersen 

Ulikhetene i kommune-Norge viser at allerede nå er mange kommuner i en situasjon der de ikke klarer å bære utgiftene. Dette er ikke på grunn av dårlige valg, men på grunn av en situasjon som i stor grad skyldes inntektssystemet. Taperne blir de som har lite fra før. Brorparten av kommunene har skatteinntekter per innbygger som ligger under landsgjennomsnittet. Situasjonen er nå så prekær i mange kommuner at de ikke har likviditet til å få betalt sine økonomiske forpliktelser. Det er ikke mulig å levere likeverdige tjenester når inntektene er så skjevt fordelt. Når noen kommuner må legge ned sykehjem, bygger andre demenslandsby.

Måten å fordele penger på bør sees på med nye øyne. Det er viktig å se på kostnadssiden, og spesielt finansiere de store sosioøkonomiske forskjellene som er mellom kommuner uten at dette går ut over de andre kostnadsnøklene i inntektssystemet. (Kommunal økonomi, nr. 3, mars, 2024)

Emneord: inntektssystemet, kommuner Av Høgskolelektor Asbjørn O. Pedersen
Publisert 21. mai 2024 14:12 - Sist endret 21. mai 2024 14:16