Robin Hood politikk

Inntektssystemet realiserer ikke fullstendig målsetting om finansiering av likeverdige tjenester i kommunene. Mindre og skattesvake kommuner vil få mindre ressurser til å tilby velferdstjenester.

Bilde av høgskolelektor Asbjørn O. Pedersen

Høgskolelektor Asbjørn O. Pedersen

Nytt inntektssystem går ut på å ta mer fra de rike og smøre dette tynt utover hele kommune-Norge. Dette blir bare smuler i forhold til de store ufrivillige utgiftene som mange kommuner har. Telemarksforskning foretok i juni 2021 en gjennomgang av Moskenes kommune sin drift, og en vurdering av hvorfor kommunen er kommet på ROBEK-lista. Konklusjonen var at med unntak av helse- og omsorgssektoren drives kommunene nøkternt sammenlignet med andre kommuner. Forklaringen på dette står å lese i Moskenes kommune sin økonomiplan 2022-25: "Hovedutfordringen for Moskenes kommune er helse- og omsorgssektoren og da særlig ressurskrevende tjenester." 

Inntektsmodellen bør sees på med nye øyne. Det hjelper ikke å "flikke" på en fordelingsmodell som ble skapt for flere tiår siden. Hovedløsningen på problemet med dages modell er mer skatteutjevning, at skatteinntekter utgjør en mindre andel frie inntekter, fjerne strukturkriteriene i rammetilskuddet, gjennomgå metoden for beregning av vektene i kostnadsnøkkelen, øke rammetilskuddets andel av frie inntekter mv. (Kommunal økonomi, nr.5, mai, 2024).

Av Høgskolelektor Asbjørn O. Pedersen
Publisert 21. mai 2024 14:44 - Sist endret 21. mai 2024 14:44