Forbudt gatekunst ble til verdifullt brobyggingsprosjekt

Gatekunstprosjektet "Tenk om det ble krig og ingen møtte opp.." ble lansert for over 40 år siden og senere stanset av politiet. Nå har prosjektet fått nytt liv gjennom mennesker som har følt krigens konsekvenser på kroppen. 

Bildet viser kunsten på veggen i undergangen med skriften "Tenk om det ble krig og ingen møtte opp..."

Budskapet som "nektet" å forsvinne: Gatekunstprosjektet på veggen i jernbaneundergangen på Glengshølen ble startet av noen unge jenter på slutten av 70-tallet. Nå er dette budskapet "freshet opp" og har fått nytt liv gjennom et brobyggingsprosjekt. (Foto: Prosjektgruppa)

La oss gå drøye 40 år tilbake: Gatekunstprosjektet får sin opprinnelse ved at noen unge jenter på slutten av 70-tallet, skrev ulike budskap på veggen i jernbaneundergangen i Glengshølen. Ett av disse var «Tenk om det ble krig og ingen møtte opp..».

Tyve år senere gjentok kunstnerne Dan-Gøran Berg, Martin Raddum og Anders Messel det samme budskapet på samme sted, men ble stoppet av politiet og verket ble aldri ferdigstilt. I februar 2021 tok Besa Emini, som til daglig jobber med flyktninger i Nav Sarpsborg, opp tråden. Hun kontaktet kunstnerne, Høgskolen i Østfold, Sarpsborg Kommune og Bane Nor, for å ferdigstille arbeidet og denne gangen med alle tillatelser i orden!

- I dette brobyggingsprosjektet har flyktninger, studenter og kunstnere jobbet side om side for å formidle et betydningsfullt budskap for oss alle, forklarer Beate Sæthern som er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold.

"Thank you for making us feel alive again"
Tilbakemelding fra deltakere i gatekunstprosjektet

 

Sterke inntrykk

Kunstprosjektet anno 2021 er utført av Dan Gøran Berg, Martin Raddum, Anders Messel og Are Burås, i samarbeid med flyktninger og studenter som er med i Mentorordningen Nattergalen.

NAV Intro Sarpsborg og Høgskolen i Østfold etablerte i 2016 Mentorordningen Nattergalen for voksne med innvandrerbakgrunn, hvor flyktninger og studenter ved BA i Arbeids- og velferdsfag har ukentlige mentormøter. Målet er å fremme integrering og utvikle gjensidig kulturkompetanse.

 

Bildet viser en av deltakerne som maler på bildet.
Malte inn sin egen stemme: Jaber fra Sudan (bildet) var en av deltakerne som ønsket å formidle på morsmålet. (Foto: Bård Halvorsen)

- Mentorordningen Nattergalen for voksne med innvandrerbakgrunn har som ett av sine hovedmål å bidra til økt integrering, og dette var en gylden anledning for flyktninger og studenter til å komme ut av sine klasserom og forelesningssaler, og skape noe viktig og varig sammen, på en arena der alle er likestilt, forteller initiativtaker Besa Emini.

Det er kunstnerne som har laget skissen mens flyktninger og studenter, ansatte ved NAV Sarpsborg, ansatte ved Høgskolen i Østfold og tilfeldige forbipasserende har deltatt og fylt inn farger. De har også lagt inn sine egne personlige budskap i peace-symbolet og fredsduen.

Bildet viser en av flyktningene som deltok i prosjektet foran budskapet hun skrev på veggen.
Skrev både på morsmålet og på norsk: Zuhur (bildet) kom som flyktning fra Eritrea og studerer nå Arbeids- og velferdsfag ved Høgskolen i Østfold. (Foto: Prosjektgruppa)

- Det var overveldende å se hvor mye dette prosjektet betydde for flyktningene, sier Karoline Stubbrud, som til daglig jobber i Nav Sarpsborg. En av tilbakemeldingene var "Thank you for making us feel alive again", og det gjør enormt inntrykk,  forteller hun videre.

Følelsesladet prosjekt

Mange av bidragsyterne har erfart hva krig medfører av flukt, lidelser, splittede familier og parforhold.

Bildet viser initiativtakerne til prosjektet oppstilt foran gatekunsten.
Initiativtagerne: Fra venstre Besa Emini, Dan-Gøran Berg, Are Burås, Anders Messel og Martin Raddum. (Foto: Prosjektgruppa)

- Det ble en følelsesladet helg, med latter, tårer og gode samtaler, og ikke minst takknemlighet for at vi lever i et fredelig land» forteller Anne Glømmen.

Prosjektgruppa har bestått av Besa Emini, Nav Sarpsborg, Marianne Skjold Heines, Nav Sarpsborg, Karoline Stubbrud, Nav Sarpsborg, Beate Sæthern, Høgskolen i Østfold, Anne Glømmen, Høgskolen i Østfold og kunstnerne Dan Gøran Berg, Martin Raddum, Anders Messel og Are Burås.

Alt arbeidet er gjort på frivillig basis, med støtte fra gavmilde lokale sponsorer. 

Publisert 30. sep. 2021 12:36 - Sist endret 30. sep. 2021 12:36