Prehospital beslutningsstøtte for akutt sykdom, traume og hjerneslag

I delprosjektene for akutt sykdom, traume og hjerneslag er formålet å utvikle, teste og implementere prehospital beslutningsstøtte for ambulansepersonell når pasienter rammes av akutt sykdom, traume og hjerneslag, ved hjelp av kunstig intelligens (KI).

Resultater fra tidligere Interreg-prosjekt

I det tidligere interreg-prosjektet fokuserte vi på å samle inn data i Sverige og Norge fra ulike registre på pasienter som mottok ambulansetjenester, og kartlegge for eksempel forekomst av traume, skadetype, alvorlighetsgrad og behandlingsresultater. Dette er data som tidligere ikke har vært sammenstilt. Analyser av dataene er påbegynt, og i Sverige vises det at mellom 15 og 17 prosent av alle ambulanseoppdrag skyldes traumer eller fysisk skade. I det videre interreg-prosjektet skal vi analysere dataene fra Sverige og Norge felles, for å øke kunnskapen om traumepasienter og alvorlighetsgrad. Målet er å utvikle nye metoder som kan benyttes som beslutningsstøtte og forbedre arbeidsprosessene.

Formål med prosjektet

I delprosjektene for akutt sykdom, traume og hjerneslag er formålet å utvikle, teste og implementere prehospital beslutningsstøtte for ambulansepersonell når pasienter rammes av akutt sykdom, traume og hjerneslag, ved hjelp av kunstig intelligens (KI).

For pasienter med mistenkt hjerneslag vil vi teste ut MD-100 Strokefinder, som er et CE-godkjent og KI-basert verktøy for diagnostisering av hjerneslag. Vi vil undersøke hvordan dette kan benyttes og tilpasses eksisterende arbeidsprosesser i ambulansetjenesten.

For traume har vi tilgang til unike data på over 10 000 pasienter i Sverige og Norge som kan benyttes for å analysere behandlingsforløpet fra skadested til utskriving fra sykehus. Ambisjonen er å bruke dataene for å utvikle beslutningsstøtte for ambulansepersonell som kan bedre pasientforløpet ved alvorlig skade. Vi har også tilgang på data fra legebil (norsk side), bemannet med leger med akuttmedisinsk interesse og -kompetanse, som rykker ut ved akutt sykdom eller skade i kommunen. Dette er et relativt nytt initiativ. Foreløpige data indikerer at flere av pasientene blir behandlet på stedet, og man sparer derfor både transport og sykehusinnleggelse. Dette skal vi utforske videre.

Vi vil også utforske ulike perspektiver på KI-basert beslutningsstøtte gjennom intervjuer med blant annet helsepersonell i hjemmesykepleie, kommunale institusjoner, ambulansetjeneste, akademia og interesseorganisasjoner. Hovedformålet med dette er å sikre at de eventuelle KI-baserte beslutningsstøttesystemer som utvikles har legitimitet og støtte blant sluttbrukerne. På denne måten økes sannsynligheten for implementering og praktisk anvendelighet.

Nytteverdi

Gjennom prosjektet vil vi styrke samarbeidet over grensen, mellom bedrifter, akademia, og helsetjenesten, og skape strukturer for å ta i bruk prosjektresultatene. I tillegg skal vi utvikle og implementere KI-basert beslutningsstøtte for ambulansepersonell, som fører til mer effektiv ivaretagelse av pasientene.

Projektledere

Sverige: Glenn Larsson, Glenn.larsson@lindholmen.se

Norge: Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen, ann.c.leonardsen@hiof.no

Samarbeidsparter:

PICTA, Högskolan Borås, Region Värmland, VGR-NU, Medfield Diagnostics, Høgskolen i Østfold, Fredrikstad kommune og Sykehuset Østfold.

Emneord: kontiki, AI, interreg
Publisert 13. okt. 2023 13:18 - Sist endret 13. okt. 2023 13:30