Spillfestival på vårt Digitale læringsverksted (DLV)!

Game on? Er du klar for å lære mer om spillbasert læring? Denne våren inviterer DLVs høgskolelektorer, Jon Erik Liebermann og Lars Peter Østrem, til spillfestival om - nettopp - spill i skolen. Festivalen består av ulike podkastepisoder om tematikken, samt en fysisk spillfestival tirsdag 21. mars. Les mer og meld deg på arrangementet! Game on!

Foto: Jon Erik Liebermann

Game on!

På HiØ er vi så heldige å ha med oss høgskolelektorene (og lærerne) Jon Erik Liebermann og Lars Peter Østrem, som begge jobber i Fagmiljø for IKT og læring. Blant mange arbeidsoppgaver, jobber de som ressurspersoner på vårt Digitale læringsverksted (DLV).

Jon Erik og Lars Peter brenner litt ekstra for spillpedagogikk, og som våre "spillhelter",  har de laget en egen podcast-serie om - nettopp - det å bruke spill i undervisning og læring. Serien kaller de "Game on", og de fire første episodene vil publiseres ukentlig i februar og mars. I "Game on" vil Lars Peter og Jon Erik diskutere ulike former å bruke spill på i skolen, anbefalte typer spill å spille og de får besøk av spennende gjester.

Spill på timeplanen?

Lars Peter og Jon Erik forteller om hvorfor de har lyst til å sette spill på timeplanen: Visste du at 79 prosent av alle barn mellom 9 og 18 år spiller dataspill, på PC eller med spillkonsoll? Faktisk så spiller hele 92 prosent av 9 og 10-åringer en form for dataspill. Det er en av de største aktivitetene til barn og unge i dag, men det er nesten ikke synlig i skolen...Selv mener tre av fire 9–18-åringer som gamer, at gaming gjør dem flinkere i engelsk. (Medietilsynet, 2022). Så hvordan skal vi som skole forholde oss til dette? Bør vi sette oss inn i denne interessen og utnytte det beste av det i undervisningen?

Ett svar på dette er spillbasert læring. Spillbasert læring er et fagområdet som det nok ikke har vært så mye forsket på i Norge, men som det stadig kommer flere ressurser og mer forskning på. I arbeidet vårt på DLV ønsker vi å ha fokus på spill i skolen og spillbasert læring.

 

Gjennom god pedagogisk bruk, mener vi spill kan være med å løfte frem elever som normalt faller utenfor, og samtidig koble hverdagen og interessene til elevene opp mot undervisningen i skolen. Derfor har vi denne våren både laget en podcast og lagt opp til en spillfestival 21. mars.

(Kilde: Medietilsynet. 2022. Barn og medier 2022. Hentet fra: https://www.medietilsynet.no/fakta/rapporter/barn-og-medier/)

Spillfestival 21. mars

For sist, men ikke minst: Ikke nok med at gutta produserer pod. Podserien avsluttes altså med en helt ekte spillfestival på Campus Remmen og vårt Digitale læringsverksted tirsdag 21. mars fra kl. 15-18. På festivalen blir det ulike foredrag fra både eksterne og interne fagpersoner, som brenner for spill i skolen. Det blir mulighet til å lære mer om gode eksempler på bruk av Minecraft i klasserommet, samt hvordan spill er med på å inkludere. For eksempel vil Ressurssenteret for Datakultur (KRED) fortelle om hvordan de har løftet flere elever i Sarpsborg opp og frem gjennom e-sport i skolen.

Spillfestivalen er åpen for både lærerstudenter, lærerutdannere, lærere i skolen og andre interesserte.

Endelig program kommer 1. mars, men du kan melde deg på allerede i dag, via denne lenken , som du også finner under "Arrangementer". Påmeldingsfrist: 14. mars 2023.

Og du, det blir pizza til alle som møter opp...

Podkast-serien:

På denne siden vil du finne alle fire episoden av Game on. Game on er et "sidespor" (eller gjestebidrag) i podkasten Skolelys - En pod for oss med ❤ i skolen, laget av høgskolelektorene Cecilie Olandersson og Stine Brynildsen. I Skolelys-bloggen finner du etter hvert alle episodene samt mer utfyllende informasjon, lenker til ulike ressurser osv. I første episode reflekterer Jon Erik og Lars Peter over grunnleggende tanker om hvorfor spill er viktig, og hva spillkino egentlig er. Dersom du har lyst til å se dem, mens de prater, så har de også en videovariant av episoden som du finner HER.

 

Andre episode handler om hvordan man kan bruke spill i undervisningen og i blogginnlegget finner du en rekke lenker til spill og ressurser som nevnes. Du kan også høre episoden direkte her:

 
Emneord: spillbasert læring, pfdk, spill i skolen, LUSP, ikt og læring Av Lars Peter Østrem og Stine Brynildsen
Publisert 17. feb. 2023 15:42 - Sist endret 27. feb. 2023 14:47