Deling av forskningsdata i DataverseNO: Gull verdt for alle

Åpen forskning er vesentlig for å gi alle tilgang til ny kunnskap, uavhengig av økonomiske og geografiske begrensninger. Det anses som viktig både ved Høgskolen i Østfold og i forskningsverdenen for øvrig. Det sikrer etterprøvbarhet og effektiv bruk av forskningsmidler.

Førsteamanuensis Anje Müller Gjesdal ved Institutt for språk, litteratur og kultur. Foto: Nina Skajaa Fredheim.

Innlegg skrevet av førsteamanuensis Anje Müller Gjesdal ved Institutt for språk, litteratur og kultur.

Selv for humanister er det viktig å innse at våre data kan være til nytte for andre. Jeg har personlig hatt stor glede av å bruke andres data i min forskning, og derfor føler jeg det er viktig å dele mine egne.

Høgskolen i Østfold har som mål å gjøre forskningen så åpen som mulig. Forskere ved HiØ kan dele data gjennom data-arkivet DataverseNO. Biblioteket ved HiØ, spesielt koordinator Kristian Sandbekk Norsted, gir verdifull støtte til åpen forskning.

Jeg har nylig overbrakt to datasett i DataverseNO, basert på forskningsprosjektet "Changing Nature". Norges offentlige utredninger (NOU) fra 1998 til 2017 og Miljønyord fra prosjektet Changing Nature (1998-2018). Datasettene analyserer offentlige debatter om natur og miljø fra 1998 til 2018.

Prosjektet, støttet av Norges forskningsråd, brukte spesialutviklet programvare for å spore nye ord i tekstene. Datasettet av Norges offentlige utredninger (NOU) fra 1998 til 2017 er spesielt verdifullt for å studere endringer i offentlige debatter. Dataprogrammet sammenligner nye tekster med et omfattende referansemateriale, og dette gjør det mulig å identifisere nye ord.

Vi var avhengige av tilgang til slikt tekstmateriale for å analysere endringer i debatter om natur og miljø. NOU-datasettet er særlig relevant for forskere, jurister og samfunnsvitere, og det ble laget takket være deling av forskningsresultater fra et annet prosjekt støttet av Norges forskningsråd.

Mens NOU-datasettet er allsidig, er nyordslisten spesielt nyttig for de som er interessert i utviklingen på natur- og miljøfeltet. Den kan også støtte terminologiarbeid og ordboksarbeid.

Det er en økende trend at datasett betraktes som selvstendige forskningsbidrag som vurderes ved forskerevaluering, og dette vil sannsynligvis også bli tilfellet ved Høgskolen i Østfold. Dette prinsippet bør også gjenspeiles i tildeling av forskningstid og midler. Åpen forskning blir også verdsatt i forskningsfinansiering, som fra Norges forskningsråd.

Datadeling kan registreres i Cristin, og dette kan være gull ikke bare for andre, men også for ens egen forskning og karriereutvikling.

Aktuelle lenker:

Av Nina Skajaa Fredheim
Publisert 26. jan. 2024 14:06 - Sist endret 26. jan. 2024 14:24