'Pausepraten: live' (S1E5) - Åpen forskning: bare fordeler?

I samarbeid med biblioteket inviterer læringsstøttesenteret til den femte episoden av 'Pausepraten: live'; et live-podkastkonsept hvor vi tar pulsen på ulike undervisnings- og forskningsmiljøer på høgskolen. Til den femte 'Pausepraten: live!' (S1E5) har vi invitert Tamara Kalandadze (LUSP) for å snakke om åpen forskning.  Arrangementet streames live via høgskolens Vimeo-portal, og blir publisert som podkast-episoder i etterkant. Absolutt alle er velkomne! Mer informasjon på: læringsstøttesenterets nettressurs

De fleste av oss har opplevd å ikke ha tilgang til en artikkel som er bak en betalingsmur, eller at et vitenskapelig tidsskrift ikke ville innta/har avslått en artikkel rett og slett fordi artikkelen ikke rapporterer nye, statistisk signifikante og banebrytende funn. Disse og andre strukturelle problemer i akademia har ført til diskutable forskningspraksiser som for eksempel HARKing og p-hacking, for å nevne noe. Disse praksisene har resultert i ulike gjennomgripende problemer i forskning på tvers av felt/disipliner. Noen omtaler disse problemene som replikasjons- eller reproduserbarhetskrise. 

Som en av responsene til disse problemene har åpen forskning (open science, open scholarship) blitt foreslått. Åpen forskning er et paraplybegrep som spenner over et vidt spekter av vitenskapelige prinsipper og praksiser. Åpen forskning har i løpet av det siste tiåret gradvis endret måten forskere gjør jobben sin på/forsker på og har fått en viktig posisjon i strategier og retningslinjer for forsking. Mens mange forskere i økende grad anvender praksiser for åpen forskning i sitt arbeid, har vi fremdeles en lang vei å gå. I denne episoden diskuterer vi om det bare er fordeler med åpen forskning. 

Program 

11.30-12.00: Samtale mellom Tamara og Håkon (live-opptak) 

12.00-12.15: Spørsmål og tanker fra salen 

Arrangementet avholdes både fysisk (biblioteket på Remmen) og digitalt. 

Følg streamen fra læringstøttesenterets arrangement side.

 

Emneord: Pausepraten Zoom Digital undervisning
Publisert 2. mars 2022 09:22 - Sist endret 8. sep. 2022 12:16