Invitasjon til å søke plass på Program for fremragende forskningsformidling

HiØ fortsetter suksessen med Program for fremragende forskningsformidling for syvende gang med nytt kull fra våren 2022. Oppstart for programmet er uke 9.

Fotoillustrasjon: Colourbox.com.

Gjennom programmet tilbys et lite utvalg forskere et treningsopplegg med anerkjente kursholdere og tett oppfølging. Målet er at flere forskere skal formidle mer av egen forskning og sette større preg på samfunnsdebatten.

15 forskere plukkes ut fra en søkerbunke for deltakelse i programmet. Deltakerne må ha en faglig sterk posisjon, og et ønske om å engasjere flere også utenfor akademia i forskningen og formidlingen som utføres.

– Samlingene har vært preget av dyktige forelesere som har innsikt og kunnskap i å formidle og sette seg inn i våre problemstillinger. Det har vært spesielt nyttig på de samlingene hvor vi har blitt utfordret til å snakke foran kamera og til å levere egenproduserte kronikker. 

 

– sitat fra deltaker i anonym evaluering

Kursrekke fordelt over to semestre

Programmet strekker seg over to semestre, fra mars til desember 2022. Forskerne tilbys en blanding av heldags og halvdags samlinger. Deltakerne skal blant annet lære mer om:

  • Hvordan utforme og spisse budskap
  • Presentasjonsteknikk og retorikk
  • Bruk av digitale og sosiale medier
  • Kronikker og leserinnlegg
  • Innsalg til mediene og praktisk medietrening

Evalueringer gir gode skussmål til kurspakken

Programmet evalueres årlig, og i snitt melder mellom 90-100 prosent av deltakerne om at programmet motiverer dem til å formidle mer og gjør dem tryggere på å formidle. 

Formidlingsaktivitetene som deltakerne melder om at de gjør mer av er kronikker, leserinnlegg, intervjuer, debatt og formidling i sosiale medier.
 

– Kursrekken har hatt en bra miks mellom teoretisk innføring og praktisk trening og jeg håper flere av våre kollegaer får tilbud om et slikt formidlingskurs.
 

                  – sitat fra deltaker i anonym evaluering

Ønsker du å delta i programmet?

Send en søknad (maks en A4-side) til nina.s.fredheim@hiof.no. Søknaden må inneholde opplysninger om faglig bakgrunn, forskningsfeltets samfunnsrelevans og en beskrivelse av hvorfor du ønsker å formidle forskning.

Søknadsfrist 1. februar. 

Hvordan velges kandidatene ut?

Kandidater velges ut av en gruppe bestående av leder, prorektor Kristi Cecilie Grønvold Bache, og sekretær, Nina Fredheim i Formidling- og samfunnskontaktutvalget, samt forskningsdirektør Trine Eker Christoffersen. Endelig utvelgelse godkjennes av instituttleder med tanke på avsatt tid i arbeidsplanen. 

Utvelgelsen skjer etter følgende kriterier

- Faglig sterk posisjon
- Forskningsområdet har potensial for synliggjøring
- Forskningsområdet har samfunnsrelevans

Forventet tidsbruk

Det er vesentlig at du får avsatt tid i din arbeidsplan til å delta på alle samlingene som settes opp i programmet, totalt 8 dager som inkluderer en blanding av kurs og foredrag. 

Påmeldingen og oppmøte på kursdagene er bindende av hensyn til utgifter, planleggingen og gjennomføringen av kurset. 

Kursdagene er planlagt som følger:

  • 4. mars – Kick off med blant annet foredrag av Sofie Høgestøl og Norges forskningsråd- maks halv dag (inkludert lunsj)
  • 7. april – Kronikk-kurs med forskning.no  
  • 24. mai – Retorikk kurs 
  • 9. juni  – Medietrening
  • 30. august  – Kurs i debatteknikk  
  • 22. september – Kurs i presentasjonsteknikk – og lage levende presentasjoner
  • 20. oktober – Kurs i formidling av forskning i sosial medier
  • 24. november – Avslutning (program kommer)

Krav om forberedelse

Det kreves i utgangspunktet lite forberedelse til kurset, med unntak av utkast til tekt til kronikk- og leserinnleggs skrivekurs samt korte innspill og dokumentasjon på ferdighetsnivå fra deltakerne i forkant av de andre kursdagene. 

Arrangør

Formidling- og samfunnskontaktutvalget.

Aktuelle lenker

Publisert 16. des. 2021 10:38 - Sist endret 14. des. 2023 05:13