Feiret ny bok med 5 kg multer

Onsdag ble studentene ved mastergraden i organisasjon og ledelse overrasket med 5 kg nyplukkede Trysil-multer. Staben ville på denne måten feire utgivelsen av en ny bok om forskningsdesign: Research Design: Why Thinking About Design Matters, skrevet av professor Julianne Cheek (Fakultet for helse, velferd og organisasjon) og førsteamanuensis Elise Øby (tidligere HiØ, nå Høyskolen Kristiania).

Nyplukkede Trysil-multer

Programansvarlig Jan Moren, som plukket multene på 1048 meter i Trysil i helga, sier at i en slik anledning er ikke kaffe og kake godt nok. Her trengs det aller beste som er å oppdrive fra norsk natur, nemlig høytvoksende multer!

Vi er stolt av å ha så dyktige kolleger som Julianne og Elise, og ser at denne boka kommer til å bli en kjerne i den videre utviklingen av våre studier. Samtidig bidrar boka også til å utvikle ledere som tenker klokere om hvordan forskning kan bidra til å utvikle kunnskap i - og for arbeidslivet.

Boka er et resultat av at man for ti år siden begynte å utvikle mer solid metodeundervisning på Mastergraden i Organisasjon og Ledelse, og forsøkte å bygge solid metodekunnskap inn i studieplanen. Erfaringene med omlegging av studiet, undervisning og veiledning avdekket hvor studentene opplevde vanskeligheter i egne forskningsprosjekt, og hva som skulle til for å gjøre disse gjennomførbare.
Vi har sett hva studentene har hatt behov for, hva som har vært vanskelig for dem, og har utviklet en bok som ivaretar studentenes behov for metodologisk kompetanse, sier Cheek.

Hun påpeker at boka viser det viktige samspillet mellom undervisning og forskning, og hvordan de to oppdragene beriker hverandre. Ledelsesstudentene gjennom de siste ti årene har vært sentrale i utviklingen av boka. Derfor er ingenting mer passende enn at de får en takk tilbake, sier Cheek.

Cheek er internasjonalt kjent for sine arbeider innen kvalitativ metode, er representert i flere internasjonale standardverk, har undervist ved masterstudiet i ti år, og bidrar også i HiØs doktorgradsprogram. Medforfatter Elise Øby har doktorgrad i matematikk og mastergrad i Organisasjon og ledelse, og er sentral i Høyskolen Kristianias doktorgradsprogram. Sammen dekker de alle relevante spørsmål innen forskningsdesign og - metode.

Boka følger den tanke- og beslutningsprosessen
det innebærer å forme et forskningsprosjekt, og viser veien fra forskningsidé og forskningspørsmål til de mange beslutninger man må fatte for å kunne gi troverdige og relevante svar. Vi peker langt ut over de mer tekniske og praktiske spørsmålene metodebøker gjerne diskuterer, som eksempelvis hvorvidt man skal velge kvalitativ- eller kvantitativ metode, sier Cheek.

Det har vært viktig for oss å ta konsekvensen av at masteravhandlinger er akademiske svennestykker, der man må være svært bevisst på hvordan prosjektene formes slik at de kan gi gode svar på forskningsspørsmålene, sier Cheek. – Som forsker fatter man en lang rekke små og store beslutninger om hvem som skal være informanter/respondenter og hvorfor, hvordan disse skal trekkes, hvordan det skal etableres kontakt, hvilke etiske overveielser man må gjøre, og ikke minst hvilke grenser dette setter for hva man kan finne ut og ikke. Vi så hvor tilfeldig mange av disse beslutningene ble fattet, og har forsøkt å sette slike spørsmål inn i en tydelig ramme, sier Cheek.

Moren sier at det har vært enormt motiverende å (om)skape et godt studieprogram til noe enda bedre, og at det varmer hjertet å se resultatet av både forfatterne og hele kollegiets arbeid. Dette er noe vi ikke hadde fått til uten den teoretiske og praktiske kompetansen Cheek og Øby representerer.

Vi ser hvordan studentenes prosjekter har blitt bedre og mer gjennomtenkte. Samtidig er vi utrolig stolt av at HiØ og MOL-miljøet har tatt en så sentral plass i den internasjonale, faglige diskursen, avslutter Moren.

Forfatterne professor Julianne Cheek og førsteamanuensis Elise Øby er glad for den gode mottakelsen boka har fått både ved HiØ og i forskningsmiljøer både i Norge og internasjonalt. Anmeldelsene fra forskningskolleger internasjonalt har vært rørende gode. For oss som forfattere har samspillet med studentene vært noe av det mest motiverende, og vi er veldig glad for å feire det i dag. Vi ser hvor viktig det er å tenke klokere omkring forskningsdesign, enten man er leder, student eller forsker, og denne boka skal hjelpe til akkurat det. Derfor er det meget passende å feire med multer, avslutter professor Julianne Cheek.
Se mer omtale av ugivelsen i tidligere nyhetssak fra mai Putting thinking back into research design

Professor Julianne Cheek med fersk bok og multer ​
Emneord: Resarch Design, Why Thinking About Design Matters, Master i organisasjon og ledelse, metodeundervisning Av Frode Hübertz Haaland
Publisert 4. sep. 2023 11:53 - Sist endret 6. sep. 2023 11:19