Pågående prosjekt

Fostering Energy Transition and Resilience Capacity on Islands (FETREC)

FETREC bidrar til kunnskapsutveksling mellom Norge og Kroatia for grønn energiomstilling på øyer. Øysamfunn er sårbare, men samtidig robuste ved at de tidlig iverksetter tiltak for å håndtere store utfordringer som klimaendringer og urbanisering.

Logo for Iceland Liechtenstein Norway grants

Om prosjektet

Øyer er territorier med spesielle og skjøre miljømessige, økonomiske og sosiale systemer. Til tross for at små øyer har en ubetydelig påvirkning på klimaendringer, er de spesielt sårbare for det. Samtidig anerkjennes øyer som fremmere av motstandsdyktighet og tiltak mot global klimaendring gjennom avkarbonisering av energi og andre sektorer, takket være deres potensial som pionerer for ny teknologi. Faktisk er øysamfunn mer sannsynlige å engasjere seg i forskning og testing av innovative løsninger for å opprettholde sin bærekraftige livsstil.

Likevel er den grønne overgangen på øyer en kompleks prosess som krever ikke bare engasjement fra eksperter, men også involvering av samfunnet. Lokale myndigheter og offentlige enheter på øyer mangler spesifikk kunnskap, kompetanse og ferdigheter som er nødvendige for en skikkelig håndtering av grønn energiomstilling.

Dette initiativet sikter mot å etablere et langsiktig samarbeid mellom partnerne med mål om å lette og fremme utveksling av erfaringer og beste praksis blant kroatiske og norske øysamfunn, samt deling av kunnskap og teknologi blant akademiske samfunn.

Aktivitetene omfatter gapanalyser, fyrtårnverksted, “Greening the Islands”-konferansen, og studentworkshopene “Green transition” I og II.

Prosjektets tidsramme

Prosjektet løper fra 1. juli 2023 til og med 31. juni 2024.

Prosjekttype

FETREC er både et forsknings- og utviklingsprosjekt, hvor forskjellige deler støtter opp om forskjellige retninger.

Mål

Målet med FETREC er å øke kapasiteten til øysamfunnene til å drive den grønne overgangen ved å utveksle erfaringer og beste praksis mellom kroatiske og norske partnere.

Forskningsgruppenes arbeid skal bidra til kunnskapsbasert utvikling og utveksling av erfaringer, og dels gjennom bærekraftig studententreprenørskap.

Finansiering

Prosjektet har en totalramme på 99.438 €, og er delfinansiert av EEA and Norway grants 2014 – 2021. Norsk ramme er 56.700 €.

Samarbeid

Partnere i prosjektet er:

  • Forskere og studenter ved Fakultet for IT, ingeniørfag og økonomi ved Høgskolen i Østfold
  • Forskere og studenter ved Faculty of Engineering, Rijeka universitet, Kroatia
  • Forskere og studenter ved Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture, Zagreb universitet, Kroatia
  • Ansatte i kommunen og lokale offentlige organisasjoner på øya Cres, Kroatia
  • Interesserte interessenter på andre kroatiske øyer og nasjonalt nivå
  • Ansatte i kommunen, politikere og næringslivet på Hvaler og i Fredrikstad

Prosjektet er koblet til forskningsgruppene Innovasjon og Grønn energi.

Deltakere

Publisert 25. okt. 2023 10:52 - Sist endret 13. feb. 2024 23:16