Drømmen om å skape noe unikt for norsk industri gav grobunn for suksess-firma

Marius Geitle og Haris Jasarevic ønsket å bidra med noe nytt og unikt for norsk industri i kampen om å holde norske arbeidsplasser på hjemmebane. Resultatet ble firmaet Future Then.

Marius Geitle og Haris Jasarevic ble kjent under studietiden ved HiØ. Noen år senere startet de suksessbedriften Future Then og lever ut drømmen om å bruke sin fagkunnskap til å hjelpe norsk industri. Foto: Nina Fredheim/HiØ.

– Vi satt sammen og spiste julelunsj en kald førjulsdag på Bryggerhuset i Halden sentrum da vi begynte å diskutere mulighetene for å starte noe sammen. Over de neste månedene diskuterte og raffinerte vi forskjellige idéer, forteller Marius Geitle, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold og styreleder og en av gründerne bak firmaet Future Then.

Idéene de hadde diskuterte de også med kontakter i næringslivet for å finne ut om det var et marked for dem. 

– Det hjelper lite med en god løsning hvis ingen er interessert i dem, understreker han.

Møttes under studietiden

Marius Geitle og Haris Jasarevic ble kjent med hverandre gjennom studietiden ved Høgskolen i Østfold (HiØ), der de begge studerte IT-fag.

Jasarevic studerte til å bli dataingeniør, og Geitle studerte informatikk. Etter fullført bachelorgrad startet de begge på Master i anvendt informatikk, også det ved HiØ.

Til tross for at de valgte litt ulike studieretninger i starten, beholdt de kontakten og diskuterte jevnlig faglige utfordringer med hverandre.

Våren 2021 registrerte Geitle og Jasarevic firmaet Future Then i Brønnøysundregisteret og i januar 2022 signert de sin første kontrakt.

Interessen for tjenestene til Future Then har vært langt over hva de forventet, og nå er de allerede på utkikk etter nye kollegaer for å håndtere etterspørselen.

Fyller et utdekket behov

Future Then leverer for i dag tjenester til fabrikker der de i hovedsak jobber med forsyningskjedeanalyse og kunstig intelligens for inspeksjon av produksjonslinjer.

Geitle forteller at det er viktig at fabrikker forstår forsyningskjeden sin, det vil si hvordan den har vært historisk og hvordan den vil utvikle seg i fremtiden. Dette kartlegges både gjennom prognoser på lokalt nivå og utviklingen av forsyningskjeden som helhet.

– Det å besitte denne kunnskapen gjør det mulig for fabrikker å forbedre nesten alle sine prosesser slik at de kan redusere kostnader og kapitalbinding, samt øke fortjenesten osv, sier han.

– Vi oppdaget at ingen av verktøyene som eksisterer på markedet gjør en spesielt god jobb på akkurat dette, og at vår bakgrunn derfor passet helt utmerket til å angripe dette problemet, sier Geitle. 

Mennesker og datamaskiner utfyller hverandre

– Vårt verktøy er bygd for å utnytte styrkene til både datamaskiner og kunstig intelligens OG menneske. Kombinasjonen av menneske og maskin har vi jobbet intenst for å få til, forteller Haris Jasarevic, daglig leder og den andre grunderen bak Future Then.

Et datasystem kan forstå koblinger i de enorme mengdene data bedre enn mennesker, mens mennesker på sin side bidrar med ekstra innsikt som rene data-baserte systemer ellers ikke kan få tak i.

– Sammen vil menneske og maskin skape et uslåelig system, sier Jasarevic.

– Vi har utviklet et system som gir en dypere og mer komplett analyse av historiske data og mer presise prognoser enn hva andre systemer vi kjenner til er i stand til. Det som også skiller vår måte å jobbe på fra konkurrentene, er at alt som kan automatiseres er automatisert, slik at brukerne kan fokusere på sine kjerneoppgaver istedenfor analysering, forklarer Jasarevic.

Kan oppdage skader og feil

Firmaet til Geitle og Jasarevic leverer også løsninger for avansert maskinssyn eller vision-inspeksjon av produksjonslinjer for fabrikker, hvor de kan oppdage skader på forpakninger, feil på råvarer, feil bruk av forpakning under produksjon av en vare, eller andre problemer i fabrikken.

– Her har vi et samarbeid med SICK, en av verdens ledende leverandører av sensorikk som gjør at vi kan levere løsninger i verdensklasse til våre kunder, forteller Jasarevic.

Sterk interesse for data, anvend informatikk og robotikk

Marius Geitle har vært interessert i data og programmering så lenge han kan huske, og fikk sin første jobb som programmerer allerede mens han gikk på videregående. Et par jobb-bytter senere havnet han i den jobben han så langt har hatt lengst, i firmaet som het Exacta Software. Etter hvert begynte han på en Bachelor informatikk, deretter tok han en Master i anvendt informatikk før han startet på et doktorgradsløp.

Haris Jasarevic begynte på en Bachelorgrad i dataingeniør etter videregående og ble underveis i studiet veldig interessert i roboter. Han bestemte seg for at han ville ta en master med fokus på roboter. HiØ hadde på det tidspunktet ikke et studium innen dette tema, men med sterkt engasjerte faglige ansatte ved HiØ ble det startet en prosess som endte med en egen robotlabb en IT-avdelingen. Dette gjorde det mulig for Jasarevic å fortsette studiene ved HiØ.

Etter masterstudiet begynte Jasarevic som prosjektleder innen digitalisering/fabrikkautomasjon hos Brynild fabrikker, der han ble kåret til Norges industrihelt i 2018.

Begge underviser ved Høgskolen i Østfold

Både Geitle og Jasarevic underviser i dag ved Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi ved  HiØ.

Geitle underviser i Big Data – lagring og bearbeiding og fra og med våren 2023 skal han også undervise i .net programmering.

Jasarevic underviser i emne Anvendt robotteknikk ved Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi.

I Anvendt Robotteknikk lærer han studenter det teoretiske bak industriroboter og sender dem ut i næringslivet for å utføre ekte prosjekter for store bedrifter. Her får studentene satt teorien i praksis og en fot ut i arbeidsmarkedet.

 Aktuelle lenker:

Alle studier innen Informasjonsteknologi og ingeniørfag ved HiØ

Forskningssatsingen Det digitale samfunn ved HiØ

Av Nina Fredheim
Publisert 28. okt. 2022 09:28 - Sist endret 28. okt. 2022 11:26