Kunstig intelligens i Microsoft Teams?

Kunstig intelligens (KI) er virkelig blitt årets buzzword der det føles ut som alle selskaper i verden nå skal lansere ulike programmer og funksjonaliteter som lover gull og grønne skoger ved hjelp av KI. Et av de mest brukte programmene i norsk skole er Microsoft Teams og jeg skal derfor dykke ned i nyhetene som skal hjelpe lærere og elever i skolehverdagen. 

Ledetekst: Student reading a book while getting help from a friendly and kind robot. 

Kort om kunstig intelligens 

Jeg skrev nylig et annet blogginnlegg på DLVs nettside som forklarer kort hva kunstig intelligens er for noe og ulike former vi finner i utdanning. Men for å ta det en gang til, så er kunstig intelligens ulike modeller med maskinlæring spesialisert til ulike oppgaver. Eksempel er ChatGPT som er en språkmodell spesialisert på tekst. Du gir modellen en ledetekst (engelsk: prompt) som modellen da svarer tilbake på en måte som modellen selv mener passer best. Andre modeller kan være søke (Google, Bing), bilde (Dall-E, Midjourney), lyd (diktering, Siri, Alexa) eller bildeanalyser (Office Lens, Google).  

Et viktig poeng med slike modeller er at det kun er illusjon av «intelligens». Modellen gir deg nemlig bare svar på det den selv er trent på. Dette kan du teste ut ved å prøve diktering med dialekt eller stille ChatGPT (3.5) spørsmål om hendelser skjedd etter 2021.  I dette innlegget skal vi derimot se på ulike modeller i O365 og spesielt Microsoft Teams.

Kunstig intelligens i Office 365 

Før jeg beskriver de spesifikke verktøyene i Microsoft Teams som bygger på KI-teknologi,  så ønsker jeg å understreke noen andre fantastiske funksjoner (med KI) som finnes i alle Office produkter.  

Engasjerende leser 

Engasjerende leser er en funksjon som bruker ulike KI til å gjøre tekst mer tilgjengelig for deg i alle office programmer. For å få opp engasjerende leser så kan du trykke på “visning” i word/onenote/powerpoint/excel og deretter engasjerende leser.   

Inne i engasjerende leser kan du velge å få teksten lest opp, oversatt, finne ordklasser, dele i stavelser, fokusere på en linje av gangen i tillegg til mange andre funksjoner. 

Dette er virkelig et supert verktøy for inkludering av alle elever i klasserommet og hvis du ønsker å vite mer om dette verktøyet så kan du se denne videoen: 

  

Diktering 

I likhet med engasjerende leser så kan du finne diktering innebyd i de fleste office programmer. Diktering er en KI-modell som kobler ordene du sier til et ord som skal skrives. Mikrofonikonet finner du under hjemfanen.  

  

Ønsker du å se hvordan diktering fungerer så er denne videoen fra ADHD Norge et godt utgangspunkt!: 

 

Læringsakseleratorer i Teams 

I 2023 lanserte Microsoft læringsakseleratorer i Teams sitt oppgaveverktøy. Læringsakseleratorene er ment til å gi elevene mulighet til å bli vurdert i ulike kompetanser samtidig som at de får tilbakemelding fra kunstig intelligens etter å ha gjennomført oppgaven. I dette blogginnlegget beskriver jeg «kun» 3 av disse, men flere er varslet å bli lagt til neste år. 

Lesefremdrift 

Den første akseleratoren Microsoft lanserte heter Lesefremdrift og handler om å kartlegge elevens lesekompetanse. For å legge til lesefremdrift så velger du «ny oppgave» i teams for deretter velge læringsakseleratorer og lesefremdrift.  

Mike Tholfsen (Microsoft) har laget en fin video som gir en grundig gjennomgang av verktøyet: 

Tips: Lesefremdrift fungerer på de fleste språk og er helt supert for språkfag der læreren får mulighet til å lytte til elevens språkkompetanse utenfor et travelt klasserom!  

Søkefremdrift 

Den andre læringsakseleratoren heter Søkefremdrift og handler om elevens søkekompetanse. Det vil si elevens kompetanse i å søke etter informasjon på internett og trene kildekritikk og digital dømmekraft. Du gir eleven for eksempel oppgaven å søke etter informasjon om vikingenes levemåte. Elevene bruker søkemotoren i søkefremdrift (fjerner alt av reklame) til å søke og finne kilder. Læreren bestemmer hvor mange ulike kilder elevene skal bruke og eleven må begrunne valget av kilder. Her er en video som viser verktøyet: 

Flere verktøy kommer! 

Microsoft jobber aktivt med flere læringsakseleratorer der den neste som er planlagt fokuserer på elevens presentasjonskompetanse. Er du interessert i denne så kan du inn på denne lenken: https://educationblog.microsoft.com/en-us/2023/08/how-educators-can-use-speaker-coach-to-develop-confident-public-speakers  

Det er også planlagt mattefremdrift der eleven skal løse oppgaver gitt av læreren samtidig som at de får feedback og andre øvelsesoppgaver basert på hva de fikk til/ikke fikk til i oppgaven.  

Oppsummering og workshop 

For å oppsummere så finnes det mange verktøy og hjelpemidler i Officepakken som støtter læring og tilgjengelighet for eleven. Samtidig får læreren mulighet til å analysere elevens ulike kompetanse utenfor klasserommet. Her handler det om å prøve ut selv og teste sammen med elever og studenter! 

Ønsker du å få en presentasjon av disse verktøyene + flere samt få tid til å utforske verktøyene sammen med andre lærere så bør du melde deg på workshopen som skjer på det digitale læringsverkstedet ved Høgskolen i Østfold onsdag 18.10.  

MELD DEG PÅ HER 

 

 

Emneord: KI, AI, kunstig intelligens, Microsoft Teams, O365 Av Jon Erik Liebermann
Publisert 13. okt. 2023 13:53 - Sist endret 13. okt. 2023 13:53