"Tenkeåret" med tysk ble helt avgjørende for Camillas karrierevalg

Hun var usikker på veien videre og tok et årsstudium i tysk for å samle tankene. Studievalget ble en døråpner til verden og en spennende jobb.  

Bildet viser Camilla Larsen som har studert tysk ved Høgskolen i Østfold og som i dag jobber som fagoversetter i flere språk. 

Foto: Privat

Språk ble Camilla Larsens karrierevei og hun jobber i dag som fagoversetter i flere språk. Språk har tatt henne ut i verden, gitt henne gode opplevelser, nye venner og spennende muligheter. 

Hvorfor valgte du å studere språk?

Da jeg i sin tid begynte på tyskstudier, var det egentlig for å få et tenkeår før jeg bestemte meg for hva jeg skulle gjøre videre. Men så tok det ene det andre, og fem år senere hadde jeg studert i både inn- og utland og var utdannet fagoversetter. Nå jobber jeg med oversettelse av tekster fra både tysk, engelsk, svensk og dansk til norsk. Jeg jobber mest skriftlig og får ikke så ofte anledning til å praktisere tysk muntlig. Derfor ble jeg kjempeglad da jeg oppdaget at det var mulig å ta språkfag på nett hos Høgskolen i Østfold. Slik fikk jeg polert tysken, frisket opp kultur- og samfunnskunnskaper og samtidig fylt på med innsikt i nye temaer som kan komme godt med. I tillegg var det et veldig godt studiemiljø som ga mersmak.

I hvilke sammenhenger har språkkunnskapene dine vært nyttige for deg?

Her tror jeg nesten jeg vil kontre med spørsmålet: når skulle de ikke vært nyttige? Som oversetter bruker jeg selvsagt språkkunnskapene mine hver eneste dag på jobb. Så for meg er språk det som gir penger i kassa og brød på bordet. Men språk har også tatt meg ut i verden, gitt meg gode opplevelser, nye venner og spennende muligheter. Språkkunnskaper har gjort at jeg har kommet tettere på når jeg har vært i andre land, enten jeg bare har reist som turist eller jeg har bodd og jobbet der. Jeg har blitt kjent med annen musikk og litteratur, og jeg har fått se verden, og Norge, gjennom andre briller. På grunn av språkkunnskapene har jeg lært (og blitt interessert i) masse jeg aldri hadde sett for meg jeg skulle kunne noe om. Fra kunstig intelligens, motorstyring og fasadesystemer til kampsport, aspargesdyrking og pedagogisk dokumentasjon.

"Språk er et verktøy. Enten man jobber med det helt konkret slik jeg gjør, eller man jobber innenfor noe helt annet. Språkkunnskaper er aldri bortkastet."

Camilla Larsen, tidligere språkstudent ved Høgskolen i Østfold

Hvorfor vil du anbefale andre å ta språkstudier?

Rett og slett fordi språk er en døråpner. Til andre land, kulturer og mennesker, selvsagt. Men mange tenker kanskje ikke over at språk også er en nøkkel til innsikt og fagkunnskap. Økonomi, teknologi, helse – kan du et annet språk, har du mulighet til å skaffe deg informasjon fra andre kilder, snakke med andre mennesker, sette deg inn i forskning, produktutvikling, trender, politikk, se ting fra ulike vinkler, finne ut hvordan andre har løst et problem. Språk er også makt. Hvis du noen gang har vært i en situasjon hvor du er den eneste som ikke forstår hva de andre sier, eller ikke kan uttrykke hva du mener, så skjønner du at språk utvider både handlingsrom og påvirkningskraft. Språk er et verktøy. Enten man jobber med det helt konkret slik jeg gjør, eller man jobber innenfor noe helt annet. Språkkunnskaper er aldri bortkastet.

Hvordan ser du for deg at du vil bruke språkkunnskapene dine i fremtiden?

Omtrent som i dag, altså til å hjelpe bedrifter, organisasjoner og forfattere til å forstå eller gjøre seg forstått og formidle det de har på hjertet. Jeg kommer garantert til å lære meg masse nytt. Og så har jeg en drøm om å oversette en fabelaktig god tysk barne- og ungdomsbok til norsk.

Publisert 16. mars 2021 15:22 - Sist endret 6. aug. 2021 12:46