Prisdryss ved Høgskolen i Østfold

Langt på overtid takket være pandemien, ble det omsider delt ut fire velfortjente priser for 2020 ved høgskolen 7. april. 

Høgskolen i Østfold delte 7. april ut en rekke priser via zoom. Foto: HiØ.

– Pandemien har vært krevende og satt kjepper i hjulene. Vi hadde lenge håpet å ha dette arrangementet fysisk, sa rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, da han åpnet pris-seremonien onsdag morgen.

– Til tross for at dette dessverre er langt over tiden, er det likevel hyggelig å markere denne prisutdelingen digitalt, og vise hvor mye positivt som skjer her ved HiØ, sa rektor. 

Rektor delte ut Forskningsprisen, som hadde i alt tre nominerte 

HiØs forskningspris tildeles en forsker, en forskningsgruppe eller et forskningsmiljø som har utmerket seg ved anerkjent forsknings- og/eller kunstnerisk virksomhet på internasjonalt nivå, og som har vist evne til å bygge opp forskningsportefølje over tid. 

Her kan du lese om alle kriteriene for Forskningsprisen samt alle de nominerte til prisen.

Komiteen vurderer alle de tre nominerte, ut fra sine respektive fagområders særpreg og forutsetninger, og ut fra tilgjengelig dokumentasjon, til å holde høy kvalitet. De skårer likevel noe ulikt på graden av måloppnåelse på de fire kriteriene.

I henhold til juryens vurdering og rangering er det kun én av kandidatene som har høy måloppnåelse på alle kriterier, og således er formelt kvalifisert til å motta årets pris.

Rektor kunne med dette digitalt overrekke Forskningsprisen 2020 til forskningsgruppen Cyber-Physical Systems under ledelse av professor Øystein Haugen

Prisen består av diplom og 50.000 kroner og skal benyttes til forsknings- eller kunstnerisk virksomhet.

– Prisen er en inspirasjon

– Først og fremst er Forskningsprisen en inspirasjon til å bli bedre, sa Øystein Haugen da han takket for prisen på vegne av sin forskergruppe.

– Vårt internasjonale team har både ungt pågangsmot og folk med lang erfaring og vi innser at vi må fortsette å innovere fordi forskning er ferskvare og må vedlikeholdes. Vi ønsker å investere i framtida ved et enda tettere samarbeid med lokal industri for å bidra til Det Digitale Samfunn på en positiv og menneskevennlig måte og skape nye prosjekter både lokalt og internasjonalt, sa han.

Professoren kunne fortelle at for forskergruppen for cyber-fysiske systemer har det vært mye cyber og mindre fysisk det siste året, men planen er å bruke prispengene til noe fysisk og til noe som gruppa gjør sammen.

Prorektor for utdanning delte ut Utdanningskvalitetsprisen

– Det var i år 13 nominerte til Utdanningskvalitetsprisen, og både studenter, fagansatte og studieledere har sendt inn nominasjoner, sa prorektor Annette Veberg Dahl da hun introduserte Utdanningskvalitetsprisen for 2020.  

– De nominerte har alle et inderlig ønske om å gi studentene god undervisning som holder høy kvalitet. Årets nominerte kandidater har også strukket seg langt for å gjøre studentenes studiehverdag enklere i den krevende situasjonen som oppstod, og fortsatt gjør seg gjeldende, i forbindelse med covid-19, sa Veberg Dahl. 

Les om kriteriene for Utdanningskvalitetsprisen og alle de nominerte

– Vinneren av årets Utdanningskvalitetspris har i stor grad bidratt til gjennomtenkte og tilpassede undervisningsopplegg, godt tilrettelagt for heldigital undervisning. Vedkommende involverte tidlig studenter og tillitsvalgt/e for å planlegge og designe høstens undervisningsopplegg, sa Veberg Dahl. 

– Som emneansvarlig gjorde vedkommende seg tilgjengelig ukentlig på faste tider for studentene utenfor den ordinære undervisningen både for å være en faglig ressurs, men også for å legge til rette for et levende digitalt læringsmiljø for studentene.

– Vedkomne har vært en driver for å utarbeide solide og godt gjennomtenkte undervisningsopplegg sammen med kollegaer. Det gjør at det er faglig inspirerende og alltid en glede å arbeide med henne.

Vinneren av Utdanningskvalitetsprisen 2020 går til høgskolelektor Elin Tangnæs ved avdeling for helse og velferd. 

Utdanningskvalitetsprisen på kr. 50.000 tilfaller den fagenhet som prisvinneren tilhører, og skal brukes av prisvinneren til tiltak som videreutvikler utdanningskvaliteten.

Samarbeid er viktig for å gjøre hverandre gode

– Det er skikkelig stor stas å få denne prisen. Jeg er imponert over at kollegaer har brukt tid i en travel hverdag på å nominere meg, sa Tangnæs under prisutdelingen. 

– Det er virkelig hyggelig å bli lagt merke til og å bli anerkjent for innsatsen man gjør. Det gir meg positiv energi å planlegge og gjennomføre undervisning i tett samarbeid med kollegaer, interne og eksterne samarbeidspartnere og i særdeleshet med studentene, sa hun. 

Før hun begynte å jobbe på HiØ, erfarte hun gjennom mange år som leder i det offentlige, at de beste løsningene og de beste resultatene ble oppnådd i dialog med de ansatte. Hennes erfaringer som lærer ved HiØ er at dette er ganske så overførbart til samarbeidet med studenter. 

Tilbakemeldinger fra studentene er også en viktig faktor mener Tangnæs.

– For å gi god kvalitet i min undervisning, er jeg er avhengig av tilbakemeldinger på hva som fungerer, hvordan den pedagogiske tilnærmingen virker og å få innspill fra studentene på hva som kan gjøres bedre. Gjennom dialog, evalueringer og tett samarbeid med studentene opplever jeg derfor at vi bedre «gjør hverandre gode», sa Tangnæs. 

– Tusen takk til de som har vært med på nomineringen og til de som tok avgjørelsen, sa en fornøyd høgskolelektor. 

Prorektor for samhandling og samfunnskontakt delte ut Formidlingsprisen til måneforskere

De nominerte til Formidlingsprisen 2020 ved Høgskolen i Østfold var denne gangen to duoer samt en enkelt kandidat.

– Prisen for god formidling av forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid ved Høgskolen i Østfold skal bidra til å stimulere forskere/kunstnere til å formidle sin viten utover eget fagmiljø, sa prorektor Jo Ese.

Les om kriteriene for Formidlingsprisen og de nominerte

– I 2019 ble nyheten om at forskere ved ingeniøravdelingen ved Høgskolen i Østfold forsket på hvordan det er mulig å utvikle betong som kan brukes til en planlagt utbygging på månen – kjent i media, sa Ese. 

Prosjektet er i regi av European Space Agency (ESA).

Les mer om månebetongprosjektet

Juryen mener prisvinnerne skårer godt på kriteriene for utvelgelse. De er blitt kjent som en eksperter innenfor sitt fagområde i media i Østfold, samt at forskningen er gjort kjent gjennom riksdekkende medier. 

De har vekket en interesse og formidlet sin viten utover eget fagmiljø, gjennom allsidig bruk av kommunikasjonskanaler. Ikke minst har de vist stor villighet til å være tilgjengelig for slike oppgaver.

– Jeg ønsker å gratulere og digitalt overrekke Formidlingsprisen 2020 til professor Anna-Lena Kjøniksen og førsteamanuensis Shima Pilehvar ved Avdeling for Ingeniørfag. Prisvinnerne fyller kriteriene fullt ut og er meget verdige vinnere av til Formidlingsprisen 2020. 

Prisen på 50.000 kroner skal gå til tiltak som stimulerer til forskningsformidling.

En ekstra formidlingspris for innsatsen under pandemi-året 2020 

– 2020 var et ekstraordinært år. Priskomiteen ønsket derfor å dele ut en tilleggs-formidlings-pris spesielt med vektlegging av evne til å formidle, tross den ekstraordinære situasjonen med covid-19, sa Jo Ese under prisutdelingen. 

– Vinnerne av denne prisen ble nominert for sitt arbeid og engasjement med en podcast som med tiden har blitt svært populær. Podcasten hadde ett års jubileum i desember 2020. Og bakgrunnen for oppstarten av podcasten var ønske om å gjøre pensum tilgjengelig for studentene på en litt annerledes måte, fortalte Ese. 

Gjennom episodene aktualiserer de pensum i tilknytning til aktuelle hendelser samfunnet. På denne måten er også podcasten blitt aktuell for flere enn studenter, den er også av interesse for folk flest. Ikke minst får temaene de tar opp oppmerksomhet i media. 

– Podkasten er altså et godt eksempel på hvordan løse formidlingsutfordringene i forbindelse med covid-19. Internt har podkasten vært viktig for studentene på statsvitenskap som ikke har hatt mulighet til fysisk oppmøte på campus og eksternt har podkasten vært et godt bidrag for å synliggjøre forskningen på høyskolen knyttet til dagsaktuelle saker, sa prorektoren.

– Og med til tider stengt campus, har gutta bak podcasten funnet alternative steder å lage podcast-episoder, alt fra hjemme på kjøkkenet til en av dem samt på en bar i Halden sentrum.

– Jeg ønsker å digitalt overrekke og gratulere statsviterne ved Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag, førsteamanuensis Sondre Lindahl og førsteamanuensis Harald Borgebund, med den ekstraordinære covid-19-formidlingsprisen 2020. Gratulerer til dere begge og takk for innsatsen!

Den ekstra formidlinigsprien er på 25.000 kroner i tillegg til blomster, diplom, heder og ære. 

Stas å blitt satt pris på

– Det er stas å få en anerkjennelse for arbeidet vi har gjort med podcasten, og at denne prisen bidrar til at vi kan utvikle podcasten videre, sier Sondre Lindahl. At både lyttere og HiØ setter pris på hvordan vi formidler politikk og statsvitenskap setter vi veldig stor pris på.

SOS podcast har i dag godt over 1000 lyttere i måneden. 

 

Av Nina Fredheim
Publisert 8. apr. 2021 09:02 - Sist endret 26. mars 2023 21:47