Forskningsetisk råd (FER)

Forskere og forskningsinstitusjoner har et lovfestet ansvar i å sikre at all forskning skjer i henhold til anerkjente forskningsetiske normer. Manglende etterlevelse av normer og krav kan ha stor betydning for kvaliteten på og troverdigheten til forskningen. Forskningsetisk råd (FER) ved Høgskolen i Østfold skal bidra til å sikre god forskningsetisk praksis og tillit til den forskningen som skjer ved og i samarbeid med høgskolen. 

Høgskolen som institusjon er ansvarlig for at alle som arbeider med forskning har nødvendig opplæring innen forskningsetikk og er kjent med anerkjente forskningsetiske normer jfr. Forskningsetikkloven §5.

Institusjonen kan ikke og skal ikke overta ansvaret fra den enkelte forsker, men skal ha systemer som legger til rette for at forskerne enkelt skal kunne ta sitt ansvar. Disse systemene skal også kunne oppdage og behandle eventuelle brudd på god forskningsetisk praksis.

Dette er det lovpålagte utgangspunktet for rådets arbeid, men det er opp til rådet selv å bestemme tiltak og aktiviteter for det kontinuerlige arbeidet med forskningsetikk ved institusjonen. Et eksempel på et virkemiddel er å skape faglige møteplasser der ulike aspekter av forskningsetikk diskuteres, også med studenter og med studenters veiledere. 

Mandat

Forskningsetisk råd (FER) er et rådgivende organ for høgskolens arbeid med forskningsetikk og skal bidra til at forskningen ved institusjonen skjer i henhold til anerkjente, så vel som institusjonelle forskningsetiske normer.  Rådet vil i utgangspunktet jobbe med generelle forskningsetiske vurderinger (ikke enkeltsaker).

Dette innebærer å:

  • ha fokus på forebyggende tiltak og bygge kultur og bevissthet rundt forskningsetikk.
  • initiere faglige fora og rådgivende virksomhet rundt forskningsetiske problemstillinger.
  • videreutvikle høgskolens systemer og rutiner som legger til rette for at ansatte og studenter som arbeider med forskning får tilstrekkelig opplæring og kjennskap til anerkjente forskningsetiske normer og krav.
  • videreutvikle høgskolens systemer og rutiner som skal sikre at mulige brudd (avvik) på anerkjente forskningsetiske normer blir oppdaget, behandlet og rapportert. Det er viktig å legge til rette for at det er en lav terskel for å si i fra, og for at saker som kommer opp bør løses på lavest mulig nivå.
  • utvikle rutiner for renvasking der det ikke er brudd/avvik i rapporterte saker. 

Rådet skal ikke behandle enkeltsaker hvor det er mistanke om brudd på vitenskapelige redelighetsnormer, da dette ligger til høgskolens Redelighetsutvalg (RUT). 

Rådet skal utarbeide årlige handlingsplaner og rapportere til høgskolen ledelse.

Handlingsplaner og årsrapporter skal gjøres tilgjengelige på høgskolens nettsider. 

Presisering

Høgskolen har altså to organer som til sammen skal sørge for at lovpålagte krav innen forskningsetikk innfris, nemlig Forskningsetisk råd (FER) og Redelighetsutvalget (RUT). Mandat og sammensetning for RUT, samt prosedyrer for saksbehandling finnes HER

Sammensetning og medlemmer 

Sekretær og koordinator for rådet er seniorrådgiver Marit Hilsen, Seksjon for forskningsadministrasjon.

Funksjonsperioden er fire år (1. august 2021 - 1. august 2025)

Møtefrekvens er to ganger pr semester. Ved ytterligere behov kan det kalles inn til ekstraordinære møter.

Møtet er åpent for alle tilhørere. 

Emneord: Forskning, forskningsetikk
Publisert 13. des. 2021 14:42 - Sist endret 20. mars 2024 13:20