Velg fremmedspråk på ungdomsskolen!

Etter sommeren starter ca. 66 000 elever på ungdomsskolen. Det betyr at det er mange elever som – sammen med deres foresatte – lurer på om de skal lære et nytt språk eller om de skal velge et alternativt fag. De fleste ungdomsskoler tilbyr fransk, spansk og/eller tysk, men det er også skoler som tilbyr andre språk.

Tre gode grunner for å velge fremmedspråk på ungdomsskolen:

  1. Du blir kjent med et nytt språk
    Det å lære et nytt språk nå gir deg flere muligheter senere i livet, både med tanke på reising, studier og jobb. Kanskje liker du å reise til fjerne strøk eller møter du ofte folk fra ulike land online? Kanskje får du lyst til å dra på utveksling på videregående skole eller under studiene? Eller kanskje får du en jobb hvor du har mye kontakt med folk fra ulike land? Da er det lurt å kunne gjøre seg forstått! 
  2. Du møter nye land og andre kulturer
    Fremmedspråktimene handler om mer enn bare språklæring. Det er spennende å bli kjent med det ukjente, og det er gøy å få lov til å være litt fransk, spansk eller tysk to-tre timer i uken – uansett hvor du bor i Norge.  
  3. Fransk, spansk og tysk har mye til felles med norsk og engelsk
    Det betyr at du kan bruke de språkene du kan fra før når du skal lære det nye språket. Det samme gjelder for de nye landene du blir kjent med: Mye er annerledes, men du merker også ganske fort at du har mye til felles med folk i Frankrike, Spania, Tyskland eller andre land hvor språkene snakkes. Med andre ord, idet du lærer fremmedspråk får du også et nytt blikk på norsk språk og kultur.   

Se gjerne vår språkvalgside for mer informasjon.

Lykke til med valget!


Gerard Doetjes, leder, Nasjonalt senter for engelsk og fremmedspråk i opplæringen & Selma Tanovic, Berit Grønn og Andrea Vaske, lederne for fransk-, spansk- og tysklærerforeningene i Norge 
 

Publisert 28. apr. 2023 14:48 - Sist endret 30. apr. 2023 22:58