Pågående prosjekt

Personsentrert, systematisk samarbeid mellom pårørende til personer med kreft i palliativ fase og helsepersonell gjennom innføring av «The Carer Support Needs Assessment Tool» CSNAT.

Pilotere implementering av CSNAT på kreftavdelingen (sengepost, Senter for lindrende behandling (SLB) og kreftpoliklinikk), Sykehuset Østfold og Hjemmebaserte tjenester, Fredrikstad kommune. Utforske helsepersonells, studenters og pårørendes erfaringer med implementering og bruk av CSNAT, samt utvikle kunnskap om bruk av verktøyet i en norsk kontekst.

Om prosjektet

Å være pårørende til alvorlig syke kreftpasienter som lider og står i fare for å dø er en stor belastning. Stadig bedre kreftbehandlingstilbud og økende poliklinisk behandling bidrar til at pårørende over lang tid kan oppleve store belastninger. Pårørende får imidlertid ofte ikke tilstrekkelig støtte og opplever at det er vanskelig å be om hjelp. CSNAT er et evidensbasert instrument som kartlegger pårørendes individuelle behov for støtte som omsorgsgivere for alvorlig syke og døende personer. Hensikten med CSNAT er å kunne uttrykke og prioritere støttebehov slik at helsepersonell kan iverksette individuelle tiltak. Et politisk mål i Norge er at helsetjenester skal utvikles i samarbeid med pasienter og pårørende. Innføring og bruk av CSNAT er et virkemiddel som kan bidra til å nå disse målene. I studien skal CSNAT implementeres på en kreftavdelingen samt i hjemmesykepleien i en kommune, og helsepersonells, studenters og pårørendes erfaringer med implementering og bruk av CSNAT skal utforskes

Prosjektets tidsramme

2021-2023

Prosjekttype

Forskningsprosjekt

Mål/Nyteverdi

For praksis/ansatte: CSNAT er et redskap som bidrar til systematisk samarbeid med pårørende. Dette vil være med på å oppfylle sentrale føringer for helsetjenesten på et område hvor dette i liten grad er innfridd. CSNAT kan også være med på å styrke et personsentrert perspektiv rundt samarbeidet, samt bidra til effektivisering av pårørendeomsorgen ved at samarbeidet blir systematisert.

For pårørende: Pårørende vil få mulighet til å få sine individuelle behov kartlagt og møtt på en personsentrert måte. Dette kan bidra til at de i større grad føler seg trygge og ivaretatt i rollen som pårørende, og håndterer rollen på en bedre måte. 

For Høgskolen:

Studentene får økt sin kompetanse i bruk av kartleggingsverktøy, og lærer om viktigheten av godt samarbeid med pårørende. Studentene får kjennskap til ny forskningsbasert kunnskap, og til gjennomføring av forskningsprosjekter gjennom aktiv deltakelse. Personsentrert omsorg blir tydeliggjort i utdanningen i tråd med de nye nasjonale retningslinjene for sykepleie.

Finansiering

Samarbeidsmidler

 

Deltakere

Emneord: CSNAT, personsentrert omsorg, pårørende
Publisert 15. feb. 2023 12:04 - Sist endret 15. feb. 2023 12:04