Ofte stilte spørsmål om praksis

Se Retningslinjer for fordeling av eksterne praksisplasser.

Når får jeg vite hvor jeg skal være i praksis?

Liste over praksisplassering blir lagt ut i Canvas eller publisert i Arbeidslivsportalen ca. 4-6 uker før praksisperioden starter.

Hvordan fordeles praksisplassene?

Praksisteamet bruker den digitale løsningen Arbeidslivsportalen (ALP) til å fordele praksisplassene i de fleste praksisemner med veiledet praksis. Studentene legger inn en prioritert liste i ALP over ønskede praksisplasser, systemet fordeler deretter plassene basert på ønskelistene slik det som blir best for flest, totalt sett. Det er derfor ikke garantert at alle får et ønske oppfylt.

Andre hensyn som også påvirker fordelingen av praksisplasser:

  • Praksisfeltet legger føringer for hvilke praksisplasser høgskolen har tilgang til i de ulike emnene. Dette påvirker derfor praksisfordelingen.
  • Studenter som har et vedtak om tilrettelegging i praksis vil bli manuelt plassert i henhold til vedtaket dere har fått.
  • Faglige og pedagogiske hensyn veier tyngst i fordelingen og disse vurderingene vil derfor påvirke fordelingen av plasser.

Etter plassene er fordelt har dere mulighet til å bytte plasser dere imellom en viss periode.

Hvordan fungerer Arbeidslivsportalen (ALP)?

ALP bruker en algoritme til å fordele praksisplassene som baserer seg på ønskelistene studentene legger inn og hva som går opp best for flest, totalt sett. Dere er derfor ikke garantert å få et av ønskene oppfylt. Dette avhenger av hvor mange som har ønsket seg de samme praksisplassene.

Siden en veldig stor andel av dere bor i Fredrikstad, er det for eksempel ikke nok praksisplasser i Fredrikstad kommune til alle studentene som bor her. Hvis alle i Fredrikstad kun setter opp ønsker i Fredrikstad så vil det være mange av dere som blir plassert på praksisplasser dere ikke har i ønskelisten, som ofte kan være langt unna geografisk. ALP forholder seg ikke til bostedsadresse i fordelingen. Derfor er det en fordel å sette opp flere ønsker som er spredt over flere kommuner.

Vær obs på at faglige og pedagogiske hensyn veier tyngst i fordelingen og at disse vurderingene også vil påvirke hvordan dere blir fordelt på praksisplassene.

Les mer om hvordan dere bruker ALP på våre nettsider.

Kan jeg skaffe praksisplass selv?

Nei, studenter har ikke anledning til å kontakte praksissteder innenfor Østfoldregionen på egenhånd for å skaffe praksisplass. (Unntaket er særskilte praksisperioder ved bioingeniørutdanningen.)

HiØ har samarbeidsavtaler med Sykehuset Østfold, kommuner og ideelle og private aktører i hele Østfold. Bioingeniørutdanningen har også avtale om praksisplasser ved Sykehuset i Vestfold, og paramedisinutdanningen har avtaler med ambulansetjenestene i Vestre Viken og Vestfold. Studentene vil få tildelt praksisplasser ut fra gjeldende avtaler og tilgjengelige praksisplasser.

Kan jeg ha praksis utenfor Østfold?

Hvis du har ønske om å ha praksis utenfor Østfold må du kontakte Praksisteamet for en vurdering av dette. Hvis du har fått klarsignal fra Praksisteamet så må du selv kontakte aktuelle praksissteder med forespørsel. Et unntak for dette er praksisplasser i Spesialisthelsetjenesten, da skal forespørsler gjøres av Praksisteamet.

Sykepleierutdanningen har egne retningslinjer for praksisstudier utenfor Østfoldregionen.

Praksisteamet må ha informasjon om praksisstedet (navn og adresse til virksomheten, samt navn, telefonnummer og e-postadresse til kontaktpersonen), for deretter å ta kontakt med dem for å bekrefte og godkjenne praksisplassen.

Det er viktig at du er godt kjent med læringsutbyttene som fremkommer i emnebeskrivelsen, slik at du finner et praksissted hvor du kan oppnå læringsutbyttene.

Det er en betingelse for praksisplass utenfor Østfold at det ikke skapes problemer for tilgang på praksisplasser for studenter ved læresteder i det aktuelle området du ønsker praksisplass.

Kan jeg gjennomføre praksis på egen arbeidsplass?

Nei, du kan ikke gjennomføre praksis ved tidligere eller nåværende arbeidsplass.

En av grunnene er at man fort vil gå inn i den samme rollen som man har som ordinær ansatt når man er i praksis. Det er også viktig at praksisveileder ikke har for tett relasjon til studenten, da en veilednings- og vurderingssituasjon med noen man kjenner fra før kan være problematisk.

Har jeg klagerett på tildelt praksisplass?

Nei, du har rett til en praksisplass som høgskolen finner egnet, men ikke rett til en spesiell praksisplass.

Kan det hende jeg får lang reisevei til praksisstedet?

HiØ har avtaler om praksisplasser i hele Østfold. Bioingeniør- og paramedisinutdanningen har også avtaler om praksisplasser med Sykehuset i Vestfold og Vestre Viken. Reisevei til praksisstedet må derfor påregnes. Du kan ikke planlegge din studiesituasjon ut fra forventninger om praksisplass nært eget bosted.

HiØ har egne retningslinjer knyttet til refusjon av reise- og boutgifter i praksis: Retningslinjer for refusjon av reise- og boutgifter til studenter i praksisundervisning.

Jeg har behov for praksisplass nær bosted, kan jeg få det?

Hvis du har særskilte behov som vil ha innvirkning på gjennomføringen av praksisstudiene, kan du søke om tilrettelegging i praksisstudier i form av geografisk nærhet mellom bosted og praksissted. Søknadsfrist for dette er 1. oktober for praksisstudier i vårsemesteret og 1. mai for praksisstudier i høstsemesteret.

Kriteriene for dette er:

  • Egen/barns/partners sykdom og/eller funksjonsnedsettelse(r) der oppfølging/behandling gjør at studenten må være nær bosted/behandlingssted  
  • Aleneansvar for barn under 15 år 
  • Ansvar for barn under 10 år
  • Toppidrettsavtale med Høgskolen i Østfold. Mer informasjon om toppidrettsavtalen finnes på HiØs nettsider.
  • Studentverv (ikke vararepresentanter) i Studentparlamentet, Studentråd, Høgskolestyret, Fakultetsstyret, Læringsmiljøutvalget (LMU), Forskning- og utviklingsutvalget sentralt og lokalt (FoU), Arbeidsmiljøutvalget (AMU), Formidling- og samfunnskontaktutvalget (FoS), Programutvalg. Gjelder ikke vararepresentanter.

Med geografisk nærhet menes i hovedsak praksisplass i hjemkommune/nabokommune. Tilgangen på praksisplasser i geografisk nærhet til bosted er avhengig av Praksisteamets tilgang på praksisplasser og må ses i sammenheng med fordelingen av plasser til øvrige studenter. Søknadene må dokumenteres. Les mer om tilrettelegging i praksis i Retningslinjene for tilrettelegging i praksisstudier.

Jeg har behov for tilrettelegging på praksisstedet, hva gjør jeg?

Du kan søke om tilrettelegging på praksisstedet på grunn av for eksempel egen funksjonsnedsettelse, sykdom, graviditet eller amming.

Søknadsfrist er 1. oktober for praksisstudier i vårsemesteret og 1. mai for praksisstudier i høstsemesteret. Unntaket er akutte/uforutsette omstendigheter som har oppstått i etterkant av fristen. Søknadene må dokumenteres.

Vær obs på at det ikke kan gis tilrettelegging som fører til en reduksjon av de faglige kravene eller kravene om tilstedeværelse i praksisstudiene. HiØ har en plikt til å undersøke med praksisstedet om tilrettelegging kan oppnås, men kan ikke pålegge praksisinstitusjonene å legge til rette for studenter med særskilte behov.

Les mer om tilrettelegging i praksis i Retningslinjene for tilrettelegging i praksisstudier.

Jeg har behov for praksisplass på dagtid, kan jeg få det?

Studentene følger veileders arbeidstid/turnus. Dersom det er spesielle forhold ved din situasjon som vanskeliggjør praksis på kveld, natt eller helg, kan Praksisteamet vurdere å ta hensyn til dette ved fordeling av praksisplass, dersom praksisplasser på dagtid er tilgjengelige.

Hvordan er arbeidstiden i praksis?

I emnebeskrivelsen fremkommer minstekrav til antall timer praksisstudier, og i veiledede praksisperioder man har gjennomsnittlig 30-32 timers arbeidsuke. 30 minutters spisepause per dag kommer i tillegg til ordinære timer i praksis. I alle praksisperioder må det påregnes å gå turnus, det vil si å gå dag-/aften, samt noen natt- og helgevakter. Det forventes at man følger veileders turnus. Du får tildelt turnus av praksisstedet.

Hvordan teller jeg timer når jeg har praksis med medleverturnus?

Når man gjennomfører praksisstudier på et sted med medleverturnus teller man ikke timer på samme måte som ved andre praksissteder, men følger turnus de har på det aktuelle stedet.

Det er ulike variasjoner av medleverturnus. En del steder har 3 dager på, 7 dager av, 4 dager på, 7 dager av etc. Man teller da timer ut ifra når man er aktiv, og man teller ikke timer når man sover, er på eget rom etc.

Vi anbefaler å fokusere på å få mest mulig ut av tiden i praksisstudier. Dersom turnus eller andre forhold gjør at du får flere timer i praksis enn minstekravet som fremkommer i studieplanen, og flere timer enn andre studenter, oppfordrer vi deg til å se på dette som en mulighet til å få ekstra kunnskap og utvikling. Fleksibilitet og engasjement er gode egenskaper å ha med seg gjennom studietiden, og når du etter hvert skal ut i arbeidslivet.

Jeg blir behandlet dårlig på praksisstedet, hva kan jeg gjøre?

Dersom du opplever å bli behandlet dårlig på praksisstedet er det viktig at du sier ifra om dette så fort som mulig. Snakk med praksisveileder, og se om noe kan gjøres for å bedre situasjonen. Praksisveileder har ansvar for å legge forholdene til rette for at du skal kunne innfri læringsutbyttene for det aktuelle emnet. Hvis du opplever det som vanskelig å snakke med praksisveileder, kan du snakke med praksislærer/skoleveileder eller leder ved praksisstedet om situasjonen. Kanskje kan du foreslå et felles møte med praksisveileder og praksislærer/skoleveileder? Du kan også når som helst kontakte Praksisteamet for råd og veiledning (praksis-fred@hiof.no).

Hva er kravene for tilstedeværelse i praksisperioden?

Det godtas inntil 10% fravær i hver praksisperiode. Ved fravær mellom 10% og 20% kan du etter avtale med praksisveileder og praksislærer/skoleveileder ta igjen timer i helger eller andre naturlige fridager i praksisperioden eller i tiden rett etter praksisperioden dersom dette er mulig. 

Teller undervisning ved høgskolen som praksis eller studiedag?

Hvordan dette er lagt opp, samt omfanget av undervisningsdager på høgskolen varierer for de ulike studiene og emnene. For sykepleie, vernepleie, barnevern og sosialt arbeid kommer undervisningsdager ved høgskolen i tillegg til minstekrav til antall timer praksisstudier. Det er nasjonale føringer som stillinger krav til praksisomfang og definisjon av praksis.

Kan jeg få dekket reise- og boutgifter i praksis?

I forbindelse med gjennomføring av praksisstudier, må man påregne å ha ekstra utgifter. HiØ gir imidlertid refusjon av reiseutgifter i praksisstudier for studenter som har mer enn 40km reisevei, en vei. Refusjon av reiseutgifter blir gitt for den delen av reiseveien som overstiger 40 km. Reiseveien beregnes enten fra studiestedsadressen eller semesteradresse. Beregningen tar utgangspunkt i adressen som gir kortest avstand til praksisstedet.

Studenter som får tildelt praksisplass med lang reisevei kan ha rett på tilskudd til dokumenterte økte boutgifter ved leie av bolig nær praksissted på inntil 1250 kr. pr. uke.

Se mer informasjon om refusjon av reise- og boutgifter i Retningslinjer for refusjon av reise- og boutgifter til studenter i praksisundervisning.

Har jeg krav på ammefri i praksis?

Studenter i praksis har rett til ammefri, jmf. arbeidsmiljøloven, § 1-6 Personer som ikke er arbeidstakere og § 12-8 Ammefri. Selv om du har rett til ammefri har du ikke rett til redusert antall timer i praksis, slik at timer du tar ut i ammefri må du ta igjen.

Jeg har blitt syk i praksisperioden, og kan ikke fullføre praksisstudiet. Hva gjør jeg?

Ved sykdom må du omgående varsle praksisveileder om ditt fravær. Dersom fraværet vurderes å kunne bli av et slikt omfang at du ikke vil kunne fullføre praksisstudiet eller står i fare for å ikke innfri krav om 90% tilstedeværelse må du også varsle praksislærer/ skoleveileder.

Hvis totalt fravær overstiger grensen på 10% på grunn av sykdom, så kan det være aktuelt å søke om permisjon fra studiet eller om å utsette praksisemnet til etter endt utdanning. (Gjelder maks ett praksisemne i løpet av studietiden, og på sykepleierutdanningen kan ikke første praksisemne HOVSPL40120 utsettes og på vernepleierutdanningen kan ikke første praksisemne HOVVPL10420 utsettes). Du må gjennomføre hele det utsatte emnet på nytt når utdanningen for øvrig er fullført. Søknaden skal begrunnes, og du må vedlegge nødvendig dokumentasjon.

Det påpekes at dersom en praksisperiode avbrytes etter at varsel om fare for ikke bestått er gitt, vil dette som hovedregel bli regnet som ett forsøk, med samme konsekvens som ikke bestått praksis, uavhengig av årsaken til bruddet. Dette er i henhold til Forskrift om eksamen, studierett og grader ved HiØ, §4-1 (4).

Jeg har bestått praksisstudiet, men det er ikke registrert i Studentweb.

Det er flere arbeidskrav knyttet til hvert enkelt praksisemne. Når alle arbeidskrav er gjennomført blir resultatet registrert av lærer i Fagpersonweb. Praksisteamet sammenstiller deretter resultatet for alle studentene, og resultatet blir da synlig i Studentweb. Dette gjøres som regel for alle studentene samtidig. Det betyr at selv om du har gjennomført alle arbeidskrav, er det ikke sikkert alt er klart for registrering for alle studentene i samme emne. Dersom resultatet ikke fremkommer i Studentweb innen 1 måned etter emnet er ferdig, kan du ta kontakt med praksislærer/skoleveileder eller Praksisteamet.

Jeg har ikke bestått praksisstudiet, kan jeg klage?

Praksisstudier vurderes til bestått/ikke bestått. For å få godkjent et emne med praksisstudier må alle arbeidskravene være godkjent. Den faglige vurderingen av praksis kan ikke påklages. Det vises til Forskrift om eksamen, studierett og grader ved Høgskolen i Østfold hvor det står: §8-2 Klage over karakterfastsettelse (2) Bedømmelse av muntlig prestasjon og vurdering av praksisopplæring eller lignende som etter sin art ikke lar seg etterprøve, kan ikke påklages.

Hvis du opplever at skjer noe i løpet av praksisperioden som du mener har ført til at du ikke har gjennomført praksis under riktige vilkår, kan du klage på formelle feil. Klage på formelle feil behandles og avgjøres i institusjonens nemnd for studentsaker.

Skjema: Skjema for klage på formelle feil

Frist for å klage på formelle feil: innen tre uker etter siste dag i praksisperioden.

Les mer i Forskrift om eksamen, studierett og grader, kapittel 8.

Jeg har ikke bestått praksisstudiet, kan jeg ta emnet på nytt?

I henhold til Forskrift om eksamen, studierett og grader ved Høgskolen i Østfold så står det følgende under Kapittel 4. Veiledet praksis:

§4-1 (6) Dersom praksisperioden er vurdert til ikke bestått, må normalt hele praksisperioden tas om igjen. Dersom samme praksisperiode vurderes til ikke bestått to ganger medfører dette tap av studierett, jf. § 2-4 og § 6-4.

Videre progresjon i studiet planlegges sammen med undervisningsleder.

Publisert 18. okt. 2019 10:47 - Sist endret 12. jan. 2024 14:41