English version of this page
Pågående prosjekt

Kompetansebroen Østfold - en digital arena for samarbeidsdrevet innovasjon

Foto: Ukjent forfatter er lisensiert under CC BY-SA-NC

Målet for dette prosjektet 

Målet for dette prosjektet er å fremskaffe kunnskapsbasert forståelse av hvordan fremme strategisk samhandling og kompetansedeling i Helsefellesskapet Østfold ved bruk av det digitale samhandlingsverktøyet Kompetansebroen.

Samarbeidsprosjektet vil prøve ut hvordan Kompetansebroen i Østfold (KBØ) kan brukes som en arena for informasjonsdeling og dialog i helsefellesskapet om funn og erfaringer fra to forbedringsarbeid som skal igangsettes i 2022: «Hva er Innafor?» og «Helhetlig Pasientforløp for hoftebrudds-pasienter», og gjennom dette videreutvikle KBØ til et verktøy for tjenesteutvikling, samordning og kompetansebygging mellom helsefellesskapets enheter opp mot lokale utfordringer.

Bakgrunn for prosjektet

KBØ retter seg mot kompetansedeling mellom sykehus og kommuner i tråd med avtalen inngått mellom helseforetaket og kommunene etter Samhandlingsreformen, og har vært drevet som et ettårig utprøvingsprosjekt i 2021.

Helsefellesskapet Østfold er orientert mot opprettelsen av en organisasjonsinfrastruktur for utvikling, testing og implementering av forbedringstiltak som involverer flere aktører. Utviklingsarbeidet styres av Strategisk samarbeidsutvalg som legger de strategiske føringene for arbeidet, og Faglig Samarbeidsutvalg som utvikler prosedyrer og standarder på tvers av tjenester og nivåer. Helsefellesskapets kompleksitet gjør imidlertid samlende og kontinuerlig dialog til en utfordring.

KBØ kan ha en viktig rolle i å støtte implementering av nye standarder og praksis utarbeidet i Faglig Samarbeidsutvalg og vedtatt i Strategisk Samarbeidsutvalg. En evaluering av utprøvingsprosjektet https://www.kompetansebroen.no/article/hvordan-fungerer-kompetansebroen-ostfold-sa-langt-og-hvordan-kan-vi-utvikle-den-videre?o=ostfold )  viser at det er behov for en «bro» slik at førstelinjen kan lykkes med å omsette vedtak til varig drift i mottakerorganisasjonene. Kompetansebygging ivaretas av en rekke digitale plattformer, men ingen ivaretar dialog som kan skape felles språk, forståelse og praksis rundt lokale samhandlingsutfordringer slik de framstår i konkrete pasientforløp. KBØ kan bli en “bro” innen tjenester i førstelinje og mellom førstelinje og strategisk nivå i omsetting av vedtak til varig drift i Helsefellesskapets partnerorganisasjoner. Imidlertid må KBØ videreutvikles som samhandlingsarena for å kunne bidra til velfungerende og helhetlige helse- og omsorgstjenester.

Tilnærmingen i samarbeidsprosjektet

I dette samarbeidsprosjektet tilnærmer vi oss KBØ som en innovasjon, i det digitale samhandlingsverktøyet, men også i det viktige organisatoriske og samordningsaspektet det representerer som vi vil utforske og videreutvikle i dette prosjektet.

I litteraturen som har vokst frem om innovasjon i offentlig sektor så har den teoretiske tilnærmingen om samarbeidsdrevet innovasjon (eks. Sørensen og Torfing 2011) fått mye oppmerksomhet. Tilnærmingen har presisert betydningen av å bringe sammen aktører for å utveksle erfaringer, vurderinger og ideer. Samtidig påpeker denne litteraturen en rekke utfordringer til samarbeidsdrevet innovasjon. Fra den bredere innovasjonsforskningen er det også kjent at innovasjonsprosesser krever tid, et vedvarende trykk og kontinuerlig arbeid for å hente ut de potensielle fordelene.

Prosjektet vil følge de to forbedringsarbeidene «Hva er innafor?» og «helhetlige pasientforløp for hoftebrudds-pasienter» for å utforske hvordan KBØ kan videreutvikles til en digital arena for samhandling og kompetansebygging i helsefellesskapet Østfold. Prosjektet vil drives av lokalredaksjon i KBØ, en forskningsgruppe og en styringsgruppe som samarbeider om innhenting og analyse av aktivitetene i forbedringstiltakene. 

Prosjektdesignet har slik etablert en forbindelse mellom forskning og praksis i to dimensjoner: vitenskapelige metoder for å samle inn data, og et følgeforskningsdesign for å anvende funnene om KBØs rolle i samarbeidsdrevet innovasjon innen helsefellesskapet Østfold.

Prosjektperiode 

2022-2023

Finansiering

Samarbeidsmidler

Samarbeid

Samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Østfold , Sykehuset Østfold, Fagskolen Viken ,  Utviklingssentret for sykehjem og hjemmetjenester (USHT), Fredrikstad kommune og Strategisk samarbeidsutvalg i helseforetaks område.

Forskergrupper 

Prosjektet utforsker tematikk innenfor høgskolens satsingsområde Det digitale samfunnet, og er knyttet til to forskergrupper: Digitale beslutningsstøttesystemer og Sosialfag.

vrtx:///vrtx/dist/components/hix/participants, line 15, column 2: Emneord: Det digitale samfunn, DigiHealth, DigiWork, Digitalisering av offentlig sektor, Digitalisering av helsetjenester, Samhandling av helsetjenester, Samhandling sykehus og kommune
Publisert 30. nov. 2022 15:02 - Sist endret 8. des. 2022 16:06