Grunnskolelærer: et yrke å vokse i

Hedvig Guren hadde praksis på en skole da hun skjønte hvor gøy det er å undervise i fransk. Nå tar hun nettstudier ved Høgskolen i Østfold fra Frankrike – og jobber med fransken når hun møter venner på kafé eller går i butikker. 

Bilde av studenten Hedvig Guren, på reise.

AKTIV LÆRING: Digitale studier gitt meg andre muligheter til å oppleve noe nytt, og likevel fortsette på studieløpet jeg går på, sier Hedvig Guren. 

Kan du fortelle litt om deg selv, hva du heter og hvor du studerer?

Jeg heter Hedvig Guren og studerer ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen, GLU 5-10, med Norsk og Samfunnsfag. Og så har jeg valgt Fransk som mitt tredje fag.

Digitale studier

Hvorfor fransk?

Vi fikk vite at man kan velge 100 % digital undervisning via Høgskolen i Østfold. For meg var det en genial måte å reise på, siden jeg ikke hadde valgt utveksling. Jeg var med i franskundervisningen på en skole der jeg var i praksis, og da skjønte jeg hvor gøy det er å undervise i språk. Hvor mye aktiv læring det er, for eksempel. Det jeg liker veldig godt med lærerutdanningen, er at det er et yrke man kan vokse i.

Du er i Frankrike en akkurat nå?

Nå har jeg bodd et halvår i Lyon, som er Frankrikes tredje største by. Jeg reiste hit i slutten av august. Jeg har vært veldig heldig med leilighet. Jeg bor sammen med to franske jenter på min egen alder som liker å finne på ting, og å vise meg litt fransk kultur og sånn. Det har også vært veldig fint. Og jeg har tatt språkkurs her, i tillegg til den digitale undervisningen på Høgskolen i Østfold.

Det som er fint med å lære seg språk i Frankrike, er at hvis jeg tar en kaffe med noen som snakker fransk, eller sitter på kafé, eller hvis jeg går i butikker og snakker litt fransk, så jobber jeg da også. Så man kan jobbe med språket på mange forskjellige måter. 

Frihet til å reise

Hvordan ser hverdagen din ut i Frankrike?

De fem ukene jeg gikk på språkskole, hadde jeg veldig rutine. Jeg har brukt de kommunale bibliotekene i Lyon mye, de har vært en redning for meg. Det som er fint med å lære seg språk i Frankrike, er at hvis jeg tar en kaffe med noen som snakker fransk, eller sitter på kafé, eller hvis jeg går i butikker og snakker litt fransk, så jobber jeg da også. Så man kan jobbe med språket på mange forskjellige måter. 

Har du reist noe rundt?

Ja, jeg har bodd et halvår i Lyon nå, og jeg har også reist litt rundt. Man har stor frihet til å reise når man studerer digitalt. Jeg har reist til Paris, selvfølgelig, og til Marseille og Strasbourg. Og så har jeg hatt praksis i Bergen i to uker.

Hvordan var din praksis?

Jeg måtte tilbake til Bergen for å ta praksis, og det var veldig hyggelig. Jeg fikk en lærer som var veldig flink og kompetent, og fulgte både 8., 9. og 10. klasse i fransk. Det bekreftet noe jeg hadde følt tidligere, at det er morsomt å undervise i fremmedspråk.

Hva synes du om å studere på nett?

Under korona, da man måtte kaste seg rundt og undervisningen var digital, syntes jeg det var skikkelig kjipt. Jeg er veldig glad i å møte folk. Men nå har digitale studier gitt meg muligheter til å oppleve noe nytt og likevel fortsette på studieløpet jeg går på. Jeg har vært kjempefornøyd med undervisningen på høgskolen, men det er på et høyere nivå enn det jeg hadde før jeg begynte. Så jeg har vært avhengig av å lære i Frankrike også, med språkkurs og å snakke fransk her. Så kombinasjonen har vært riktig for meg. Og selve undervisningen har vært veldig bra! Veldig interaktiv, digital undervisning.

Utfordring på trygge arenaer

Hva er viktig for deg når du selv underviser i fransk?

Det jeg synes er mest spennende med fremmedspråkundervisning, er at det kan være en plattform for å utfordre elever på trygge arenaer. Noen synes det er skummelt å snakke et annet språk, men det er ikke mange ord man skal si før man får en mestringsfølelse. Det jeg synes er kulest med fremmedspråk, er at det er mye aktiv læring, og man kan ha mange forskjellige aktiviteter. Og at man kan hjelpe elever til å bli trygge i klasserommet.

Råd til fremtidige studenter?

Når jeg sier at jeg skal lære meg fransk for å kunne undervise, så er det mange som sier: «Oi, det er veldig skummelt», eller: «Jeg var så dårlig på ungdomsskolen og på videregående, så jeg tror ikke jeg klarer det nå». Men hvis man har motivasjon og er interessert, så har man et helt annet læringsgrunnlag nå enn man hadde på ungdomsskolen og videregående. Så hvis man har lyst til å lære seg språk, og hvis man har lyst til å undervise i språk, så får man det til.

Noen synes det er skummelt å snakke et annet språk, men det er ikke mange ord man skal si før man får en mestringsfølelse. Det jeg synes er kulest med fremmedspråk, er at det er mye aktiv læring, og man kan ha mange forskjellige aktiviteter.

Siste ord?

Egentlig bare at det er veldig gøy å lære seg språk. Det er så sykt mye mestringsfølelse i det, ved at det går opp så mange lys når man selv lærer det. Noe jeg tror igjen kan være kjempenyttig når man skal lære bort til elever, at man selv har vært i en læringsprosess i det samme faget. Det er gøy å undervise i språk, så jeg synes flere burde velge det!

Av Annelie Axén
Publisert 30. jan. 2024 09:14 - Sist endret 13. mars 2024 10:26