Avatar - Making a Movie

Trinn: 9. trinn. Tema: Movie making. Tid: 6 timer

Kort beskrivelse

Elevene deles inn i oppgavegrupper før de ser filmen «Avatar». Etterpå deler de funnene sine mellom gruppene. Elevene skal lese engelske anmeldelser av filmen og lære om filmgenre. Skriftlig individuelt arbeid følger basert på gruppearbeid der innholdet bearbeides. Videoer av skuespillerne og produksjonsprosessen er inkludert som lyttemateriale.

Kompetansemål

  • Formidle egen opplevelser av musikk og filmer eller teater til andre.
  • Dokumentere og vurdere egen utvikling i arbeid med tekster.
  • Presentere ordspråk og billedlige uttrykk på engelsk og sammenligne med eget morsmål, og samtale om hvordan slike uttrykk kan representere ulike tenkemåter.
  • Identifisere kjennetegn ved ulike teksttyper og bruke disse i egen tekstproduksjon.
  • Dokumentere og vurdere egen utvikling i arbeid med utforskning av språk og tekst.

Læringsmål

  • finne spesifikk informasjon i en film
  • kommunisere spesifikk informasjon til hverandre i muntlig form
  • bearbeide innhold til skriftlig form
  • finne ut hva de synes de klarer godt innen den skriftlige formen og vite hva de skal gjøre for å bli bedre
  • ta vare på teksten sin i en lagret form slik at den lett kan finnes igjen
  • hva de forskjellige filmgenrene heter og bruke modelltekster i egen produksjon
  • igjenkalle ord og uttrykk som er brukt i filmen

Ressurser

Forberedelser

  • Del klassen inn i funksjonelle grupper.
  • Dokumenter elevenes syn på egen engelskproduksjon. Skriv ned noen punkter på et ark om hva de synes er mest utfordrende. Dette for å kunne dokumentere en mulig fremgang etter at arbeidet er over. Er det noen av punktene som fortsatt er vanskelige? Det kan det være, men er det også ett eller flere punkter som er litt bedre?
  • Hvis klassen ikke har lagd regler for hvordan de skal støtte dem som snakker i plenum, bør dette gjøres først. Lag en liste sammen med elevene (øyenkontakt, mimikk, telefoner, fliring, oppmerksomhet). Lag gjerne postere med øyne, munner, ører osv. som det kan pekes på så elevene slipper å gjøre ting som kan oppfattes som ekkelt.

Plan for opplegget

Føraktivitet

Spør dem om ser mye film. Runde: Hva er favorittfilmen din? Hvorfor likte du den så godt? Dokumenter elevenes syn på egen engelskproduksjon. Skriv ned noen punkter på et ark om hva de synes er mest utfordrende. Dette for å kunne dokumentere en mulig fremgang etter at arbeidet er over. Er det noen av punktene som fortsatt er vanskelige? Er det også ett eller flere punkter som er litt bedre?

Se, lytte og finne

Del elevene inn i grupper med spesifikke oppgaver de skal løse underveis. Gi ut elevark Avatar (PDF).

Muntlig ferdighet

Utveksling av funn. Gruppene deler informasjonen de fant seg imellom. De går fra den ene gruppen til den neste og samler informasjon på engelsk.

Lesing og lytting

Les anmeldelser av filmen på nett (modelltekster). Se video av hovedrolleinnehaver og produksjonsprosessen.

Digital ferdighet

Finn informasjon på nett. Oppgaver på elevarket Avatar. 

Skriftlig sammendrag av funn

Elevene lager sin egen filmanmeldelse der de plukker ut f.eks. 3 av punktene som gruppene har undersøkt. Når de skriver om disse punktene skal de referere til konkrete scener i filmen. Spør dem: «Hvor i filmen så du det?»

Dokumentasjon av arbeid med eget språk

Ta frem det elevene har sagt de synes er vanskelig fra starten av opplegget. Har det skjedd noe med dette underveis? Er det noe som er enklere nå? Elevene tar opp stemmen sin på telefon for å fortelle læreren hva det er som har vært vanskelig eller ikke med teksten. Bruk Voxer.com

Refleksjon og vurdering

Elevarket vil vise noe av dybden i elevens forståelse og produksjon. Vurder elevenes innhold, språklige struktur og gjennomføringsgrad. Har eleven mestret alle oppgavene? 

Lese- og lyttemateriellet er autentisk språk og kan være vanskelig. Skjønner elevene hovedinnholdet? Vi skal ikke måle om elevene skjønner alle ordene ettersom noe av materialet er mer avansert*. Hvis dette er tilfellet, kan man velge å lese gjennom en kortere anmeldelse i plenum. Det samme gjelder for intervjuet med skuespilleren Zoe Saldana. 

Oppfølging

Bromseth, Berit H., Madsen, Tone: On the Move 2, 2008 (ISBN: 9788202299651), Cappelen Damm, #13 Let’s go to the Movies.

Kilder

*Cultural awareness and language awareness based on dialogic interaction with texts in foreign language learning, Anne Brit Fenner et.al., European Centre for Modern Languages, Council of Europe Publishing, 2001, ISBN 92-871

Utarbeidelse av opplegg

Maren Kværnø Sutton for Fremmedspråksenteret

Publisert 2. des. 2019 15:40 - Sist endret 4. aug. 2022 11:13