Nominert til Digitaliseringsprisen 2024

Et stort forskningsprosjekt som skal forhindre uetisk bruk av kunstig intelligens, er nominert til Digitaliseringsprisen 2024.

– Det å bli nominert til Digitaliseringsprisen er en utrolig stor anerkjennelse av vårt arbeid, sier Leonora Onarheim Bergsjø, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og co-director av Østfold AI Hub. Foto: HiØ.

Prisen er i regi av Digitaliseringsdirektoratet og skal deles ut på deres Digitaliseringskonferanse 18. juni.

Ifølge Digitaliseringsministeren skal 80 prosent av offentlig sektor bruke KI innen 2025 og brukere i alle aldre vil dermed tilbys digitale løsninger og tjenester som innebærer bruk av kunstig intelligens.

Nå kan forskningsprosjektet Etisk Risikovurdering av KI i praksis (ENACT) som skal sikre at de digitale løsningene som etableres er etisk forsvarlige, vinne pris.

– Bruk av kunstig intelligens får større og større innvirkning på livene våre så vi er nødt til å sikre at bruken er etisk forsvarlig for det samfunnet vi ønsker å leve i.

Det sier Leonora Onarheim Bergsjø, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og co-director av Østfold AI Hub.

Bergsjø har en nøkkelrolle i forskningsprosjektet som skal utvikle en metode for å forhindre uetisk bruk av kunstig intelligens. Mange av dagens løsninger er nemlig ikke godt nok testet og tilpasset brukerne og markedet.

– Det å bli nominert til Digitaliseringsprisen er en utrolig stor anerkjennelse av vårt arbeid, sier Bergsjø.

Og legger til:

– Vi opplever mye og positiv oppmerksomhet rundt prosjektet, og nominasjonen bekrefter hvor viktige de prosessverktøyene og kompetansepakkene som vi lager er. Vår risikobaserte tilnærming er helt i tråd med den nye KI-forordningen fra EU som også Norge vil følge og vår løsning kan derfor bli viktig for alle norske virksomheter fremover, understreker hun.

Forskningsprosjektet ENACT fikk i fjor fikk tildelt 12 millioner kroner i støtte fra Norges forskningsråd.

ENACT består av en prosjektgruppe med deltakere fra Sintef Digital (prosjekteier), Høgskolen i Østfold ved Fakultet for lærerutdanninger og språk, Norwegian Open AI Lab ved NTNU, Institutt for Informatikk ved UiO og Senter for e-helse ved UiA, samt University College London og Imperial College London., og industripartnerne NAV, DNB, Posten, HypatiaLearning og Medsensio.

I tillegg er forskernettverket Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA) og innovasjonsnettverket Cluster for Applied AI/Smart Innovation Norway sentrale i prosjektet, sammen med Norsk råd for digital etikk (NORDE).

Digitaliseringsprisen 

23 ulike løsninger og tjenester er nominert til årets Digitaliseringspris som deles ut på Digitaliseringskonferansen 18. juni. Av disse 23 vil juryen velge ut 3 finalister som kan kjempe om deltakernes stemme på konferansen.

Aktuelle lenker

Les mer om Digitaliseringsprisen

Les mer om forskningsprosjektet Enact

Meld deg på nyhetsbrev om Enact

Østfold AI Hub

 

Av Nina Skajaa Fredheim
Publisert 8. mai 2024 14:26 - Sist endret 8. mai 2024 14:26