Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Emneansvarlig:
André Avias
Undervisningsspråk:
Fransk
Varighet:
1 år

SFF10208 Franske tekster (Høst 2008–Vår 2009)

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i Fransk årsstudium/Fransk i lærerutdanningen.
Del av valgfri 60-poengsenhet som kan inngå i Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur.

Undervisningssemester

Fransk årsstudium/Fransk i lærerutdanningen: 1. og 2. semester (høst og vår).
Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur: 1. og 2. semester (høst og vår), 3. og 4. semester (høst og vår) eller 5. og 6. semester (høst og vår).

Innhold

Emnet starter med en obligatorisk innføring i litteraturvitenskap for årsstudium/lærerutdanning i engelsk, fransk, spansk og tysk som skal gi studentene et grunnlag i litteraturvitenskapelig terminologi og -analyse, samt sjangerteori.

Franskspråklige tekster: Studentene skal få innsikt i fransk kultur og frankofoni, i egen og andres tenkemåter ved studiet av franskspråklige tekster. De skal få en innføring i ulike genrer i et diakront og teoretisk perspektiv. De skal bli kjent med genrenes egenart og stilistiske virkemidler.

Tekstuell kommunikasjon: Studentene oppøves til å ha en kritisk tilnærming og til å analysere ulike tekster. De skal også kunne drøfte kriterier for valg av tekster i undervisningen og deretter ulike måter å anvende dem på. De skal samtidig få anledning til å oppøve sin kompetanse i muntlig og skriftlig fransk.

Undervisnings- og læringsformer


Innføring i litteraturvitenskap organiseres som et blokkseminar i begynnelsen av høstsemesteret. Innføringsseminaret holdes på norsk.

Deler av undervisningen organiseres som prosjektarbeid.
Undervisningsspråk er fransk.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

  • 80 % deltakelse i øvelsene i innføringsdelen i litteraturvitenskap. Kandidater som har vært tilstede mindre enn 80 %, må bestå en prøve om stoffet.
  • Deltakelse i oppgaveløsning gjennom hele studieåret
  • En skriftlig innlevering per semester
  • En muntlig presentasjon pr semester
  • Blokkseminaret Innføring i litteraturvitenskap må være gjennomført

Fjernstudenter gjennomfører arbeidskravene via nettet.
Arbeidskravene må være godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen.

Eksamen

Skriftlig eksamen, 4 timer. Tillatt hjelpemiddel: Fransk-fransk ordbok. Karakterskala A-F.

Litteratur

Pensumlitteraturen fastsettes for hvert år av faglærer, og skal sikre både et moderne og et litteraturhistorisk perspektiv. Pensum omfatter hele verk, kortere tekster, tekstutdrag, barne- og ungdomslitteratur, fabler, viser, tegneserier, samt avisartikler og tekster fra fakta- og lærebøker. Det vil også bli presentert noen eksempler på filmer og nettsteder.

Studentene skal lese 2 romaner (hvorav én fra tiden etter 1945, for eksempel Vian, Pagnol, Rochefort, Queneau, Camus, Cardinal, Delerm, Perec). I tillegg skal de lese et teaterstykke, og et utvalg på ca. 250 sider med kortere tekster og utdrag av verk som til sammen sikrer et litteraturhistorisk perspektiv.

Som utfyllende lesning anbefales en litteraturhistorie som Xavier Darcos: Histoire de la littérature française, Hachette Education (pocketutgave).

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 23. mai 2024 02:54:03