SFT11608 Tyskspråklig litteratur og kultur (Høst 2012)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
10
Ansvarlig avdeling:
Fakultet for lærerutdanninger og språk
Undervisningsspråk:
Tysk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i Tysk årsstudium.
Del av 60-poengsenheten som kan inngå i Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur.

Undervisningssemester

Tysk årsstudium: 1. semester (høst).
Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur: 1., 3. eller 5. semester (høst).

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Kunnskap

Litteratur:
Studentene har kunnskap om sentrale litterære tendenser, sjangere og forfattere fra de tysktalende land i tiden fra 1945 til i dag.

Kultur:
Studentene har kunnskap om hovedtrekk i de tysktalende lands politiske og kulturelle historie fra 1945 til i dag. De har innsikt i politiske forhold, økonomiske og sosiale strukturer/samfunnsforhold og geografi.

Ferdigheter

Litteratur:
Studentene er i stand til å lese, diskutere og analysere litterære tekster ved å bruke litteraturvitenskapelig terminologi.

Kultur:
Studentene kan håndtere kulturelle likheter og forskjeller på en adekvat måte og har gode interkulturelle kommunikasjonsferdigheter.

Generell kompetanse
Studentene har økt innsikt i litteratur og kultur fra 1945 til i dag.      

Innhold

Emnet gir en innføring i litteraturvitenskapens fagterminologi og arbeidsmåter. Det omfatter litteratur fra forskjellige tyskspråklige land i perioden fra 1945 til i dag. Litteraturen belyses innenfor politisk historie, kultur- og litteraturhistorie. Emnet omfatter i tillegg en innføring i høyskolens bibliotek, i kataloger, oppslagsverk og databaser, dessuten i litteratursøk og kildekritikk.

I litteraturdelen konsentrerer vi oss om nyere tyskspråklig litteratur, inkl. barne- og ungdomslitteratur. Litteraturdidaktikkens rolle i fremmedspråksundervisningen tematiseres.

Undervisningen i litteratur og kultur samordnes kronologisk, slik at tekstene belyser sentrale hendelser eller fenomener i målspråkslandene. Vi arbeider med tidsrommet fra 1945 og fram til i dag innenfor politisk historie, kultur- og litteraturhistorie.

I tillegg kommer samfunnskunnskap (temaer innenfor f. eks. geografi, politisk system, økonomiske og sosiale strukturer og skolesystem).

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen blir gitt i forelesninger og seminarer. Kursmateriell og annen relevant informasjon om studiet distribueres digitalt. Det legges vekt på å videreutvikle leseferdigheter og analytiske evner og å sensibilisere for kulturelle forskjeller og likheter gjennom studentaktiv læring, og både bibliotek- og IKT-ressurser tas i bruk.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Ingen.

Eksamen

Mappevurdering

Vurdering skjer på grunnlag av en mappe med tekster som studentene skriver i løpet av semesteret. Mappen består av to oppgaver av mindre omfang (ca. 1 - 2 sider tekst) og én oppgave av større omfang (ca. 4 - 5 sider tekst).

Oppgavene skal være tekstdokumenter (1 1/2 linjeavstand), inneholde kildehenvisninger og korrekt noteapparat. Oppgavene skal leveres til avtalt tidspunkt. Studentene får individuell underveisveiledning. Nærmere informasjon om oppgavene gis i undervisningen. Ved bedømmelsen blir det tatt hensyn til tekstforståelse, selvstendighet, kunnskapsnivå og formuleringsevne. Karakterskala A-F.

Studentene kan innkalles til en samtale omkring oppgaven. Samtalen vil da vare i ca. 30 min. Samtalen kan virke justerende på skriftlig karakter med inntil én karakter opp eller ned.

Ved ny og utsatt eksamen må ny mappe leveres.
Klageadgang: Ved klage skal hele mappen vurderes på nytt.

Evaluering av emnet

Tilbakemelding fra studentene våre er avgjørende for at vi skal kunne tilby best mulige emner og studieprogrammer. Dette emnet evalueres på følgende måte:
- midtsemesterevaluering/underveisevaluering
- sluttevaluering

Resultatene behandles av:
- lærergruppe
- studieleder
- lokalt studiekvalitetsutvalg

Litteratur

Eventuelle korrigeringer i litteraturlisten skal foreligge senest ved semestersart.

ASKAN, Katrin: Aus dem Schneider (BVT Berliner Taschenbuch Verlag Bd. 76008).

BORCHERT, Wolfgang: Nachts schlafen die Ratten doch (K).

DÜRRENMATT, Friedrich: Romulus der Große. Eine ungeschichtliche historische Komödie in vier Akten (Diogenes Taschenbücher Nr. 23042).

EICH, Günter: Inventur (K).

FRIED, Erich: Gespräch über Bäume (K).

HERMANN, Judith: Sommerhaus, später. Erzählungen (Fischer Taschenbuch Verlag Bd. 14770; følgende fortellinger leses: 'Rote Korallen', 'Sonja' og 'Sommerhaus, später').

JANDL, Ernst: ottos mops (K), schtzngrmm (K), falamaleikum (K), auf dem land (K).

KUNERT, Günter: Über einige Davongekommene (K).

STEINHÖFEL, Andreas: Beschützer der Diebe (dtv Junior, dtv Taschenbücher Bd. 70411).

VESTLI, Elin Nesje/LANGEMEYER, Peter: Deutschsprachige Nachkriegsliteratur von Wolfgang Borchert bis Judith Hermann (tilgjengelig digitalt eller kjøpes på høgskolen).

De kortere tekstene (K) står i et eget teksthefte, som fås sammen med kompendiet.


Kultur:

Peter Zolling: Deutsche Geschichte von 1871 bis Gegenwart, Carl Hanser Verlag, München 2005.

Duden. Was jeder wissen muss. Deutsche Geschichte. Bibliographisches Institut, Mannheim.

I tillegg kommer dokumenter som gjøres tilgjengelige digitalt.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 16. juni 2024 02:55:05