SFB10711 Metodekurs I: Grunnleggende matematikk og statistikk (Høst 2016–Vår 2017)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
10
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Emneansvarlig:
Hans Kristian Bekkevard
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
1 år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i

  • bachelorstudiet i økonomi og administrasjon
  • bachelorstudiet i regnskap og revisjon
  • bedriftsøkonomi, årsstudium

For studenter med oppstart høsten 2016 og senere må Metodekurs I, grunnleggende matematikk og statistikk - deleksamen i matematikk (eller tilsvarende) være fullført og bestått for å kunne gå opp til eksamen i:
- Metodekurs II: Samfunnsvitenskapelig metode og anvendt statistikk
- Makroøkonomi


For studenter med oppstart høsten 2016 og senere må Metodekurs I, grunnleggende matematikk og statistikk (eller tilsvarende), være fullført og bestått for å kunne gå opp til eksamen i
- Finansiering og investering
- Mikroøkonomi med anvendelser

For studenter med oppstart høsten 2016 og senere må emnet være fullført og bestått for å starte på profilering i tredje studieår. 

Forkunnskapskrav utover opptakskrav

Ingen spesielle opptakskrav ut over studiekompetanse, men det forutsettes at studentene har god kompetanse i matematikk fra grunnskolen og videregående skole.

Undervisningssemester

1. og 2. semester (høst og vår).

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Studenten har

  • kunnskaper i matematikk som kan anvendes på problemstillinger innen bedrifts- og samfunnsøkonomi
  • utviklet evne til logisk og analytisk tenkning
  • grunnleggende kunnskaper i sannsynlighetsregning og statistikk.?

Innhold

Emnet er inndelt i to tema: matematikk og statistikk.

Matematikk:
Funksjoner i en variabel: Funksjonsbegrepet, polynomfunksjoner, rasjonale funksjoner, asymptoter.
Derivasjon og funksjonsanalyse: Grenser, kontinuitet, derivasjonsregler, enkle og sammensatte funksjoner, kjerneregel, elastisitetsberegninger.
Anvendelse av derivasjon: Maksimums- og minimumsproblemer, funksjonsdrøfting.
Eksponential og logaritmefunksjonen: Tallet e, naturlig logaritme, derivasjon og drøfting av eksponential og logaritmefunksjoner. Aritmetiske og geometriske rekker.
Funksjoner av flere variable: Partielle deriverte, stasjonære punkter. Maksimums- og minimumsproblemer med to variabler, med og uten bibetingelser.

Beskrivende statistikk:
Beliggenhetsmål, spredningsmål, frekvensfordelinger, grafiske framstillinger.
Sannsynlighetsregning og kombinatorikk: Sannsynlighetsbegrepet, sannsynlighetsmodeller, regning med sannsynligheter, betingede sannsynligheter. Diskrete tilfeldige variable.
Beregning av forventning og varians: Binomisk fordeling, hypergeometrisk fordeling, Poisson fordelingen med mer. Kontinuerlige tilfeldige variabler. Normalfordeling/normaltilnærning, t-fordeling. Estimering. Hypotesetesting.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, gruppearbeid, veiledning. Ferdighetstrening er svært sentralt, hvor målet er å få studentene til å se på matematikk og statistikk som et verktøy.

Undervisningen starter med et intensivt forberedende kurs i grunnleggende matematikk der kunnskaper fra grunnskolen og videregående skole som for studiet gjennomgås og friskes opp.

Arbeidsomfang

Det er forventet at studenten bruker om lag 280 timer på dette emnet.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Følgende arbeidskrav må være godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen:

  • To innleveringer i høstsemesteret (matematikk); en individuell og en i gruppe på maks fire studenter (kan også leveres individuelt). Innleveringene må være godkjent før studenten kan fremstille seg til deleksamen 1 i emnet.
  • To innleveringer i vårsemesteret (statistikk); en individuell og en i gruppe på maks fire studenter (kan også leveres individuelt). Innleveringene må være godkjent før studenten kan fremstille seg til deleksamen 2 i emnet.

Eksamen

Eksamen består av:

Deleksamen 1: 4 timers skriftlig eksamen i matematikk i slutten av høstsemesteret (teller 50 % av samlet karakter i emnet)

Deleksamen 2: 4 timers skriftlig eksamen i statistikk i slutten av vårsemesteret (teller 50 % av samlet karakter i emnet)

Hjelpemidler ved begge deleksamener: godkjent kalkulator og formelsamling vedlagt oppgaven.
Oppdatert oversikt over tillatte hjelpemidler vil være tilgjengelig i Studentweb før eksamen.


Det benyttes karakterskala: A - F. Det gis én samlet karakter i emnet. Begge deleksamener må være bestått for å få karakter i emnet.

Ved ny og utsatt eksamen kan hver deleksamen tas på nytt.

Evaluering av emnet

Tilbakemelding fra studentene våre er avgjørende for at vi skal kunne tilby best mulige emner og studieprogrammer. Dette emnet evalueres fortløpende i dialog med faglærer og gjennom skriftlig emneevaluering. Resultatene behandles av studieleder i dialog med studenttillitsvalgte og faglærere. Lokalt utvalg for utdanningskvalitet (LUKU) følger opp studentevalueringene ved avdelingen.

Litteratur

Litteraturen er sist oppdatert 10.06.2016. Det kan komme endringer før semesterstart.

Sommervoll, Dag E. (2012 eller nyere utgave). Matematikk for økonomifag, 3. utgave. Oslo: Gyldendal akademisk. Kapittel 1-8.

Løvås, Gunnar G.(2013 eller nyere utgave): Statistikk for universiteter og høgskoler, 3. utgave. Oslo: Universitetsforlaget.

Alt materiale som publiseres på Fronter og/eller deles ut i forelesninger er også pensum.

 

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 16. juni 2024 02:56:17