IRF23012 Studentbedrift (Høst 2023–Vår 2024)
Fakta om emnet
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi
- Studiested:
- Fredrikstad
- Emneansvarlig:
- Eivind André Leister
- Undervisningsspråk:
- Norsk
- Varighet:
- 1 år
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Obligatorisk emne i Bachelorstudium i innovasjon og prosjektledelse
Absolutte forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Undervisningssemester
3. og 4. semester (høst og vår)
Studentens læringsutbytte etter bestått emne
Kunnskaper
Studenten
- har teoretisk kunnskap og forståelse for utøvelse av entreprenørskap som aktiv deltager i en moderne organisasjon
- har god innsikt i entreprenørskap og entreprenøriell ledelse ut fra et strategisk perspektiv.
- kan gjennom egen studentbedrift planlegge, etablere, drive og avvikle en mindre bedrift.
- kan anvende teorier og metoder fra andre fag på studiet i arbeidet med studentbedriften.
Ferdigheter
Studenten kan:
- benytte et sett metoder, teknikker, IT-verktøy og modeller for å gjennomføre oppstart og avvikling av en bedrift.
- gjennom erfaring fra arbeidet med egen studentbedrift forstå sentrale problemstillinger og utfordringer knyttet til en mindre bedrifts hverdag.
- løse innovasjons- og utviklingsoppgaver på en systematisk og effektiv måte.
- implementere bærekraftig utvikling i forretningsmodellen for studentbedriften.
Generell kompetanse
- viser holdninger til risikovillighet i tilknytning til entreprenørskap og innovasjon.
- har endrings- og utviklingskompetanse.
- forståelse for etiske forpliktelser knyttet til drift av egen virksomhet - både ovenfor ansatte og samfunnet.
Innhold
Studentene skal utvikle en egen forretningsmodell, gjennomføre denne og rapportere sine resultater i en sluttrapport. Sluttrapport utgjør også den formelle avviklingen av studentbedriften.
Følgende tema vil bli berørt:
- Valg av forretningsidé
- Registrering av studentbedrift
- Organisering av gruppen/bedriften
- Prosjektarbeid som arbeidsform
- Forretningsmodellbygging med følgende hovedtemaer: Idé, marked, budsjettering, organisering og finansiering
- Organisasjon/ledelse
- Evaluering og sluttrapport
- Kontakt med leverandører (innkjøp) og kunder (salg)
- Etablering av samarbeid med mentor (fra næringslivet)
- Konkurranse/Messedeltakelse
Undervisnings- og læringsformer
Dette emnet krever stor grad av egenaktivitet, både i arbeidet internt i høgskolen og i praksis- / yrkesfeltet via mentorordninger med næringslivet.
Emnet er et prosjektfag som krever aktiv gruppedeltagelse og oppfølging. Prosessen er krevende, og veiledning og selvstudium er sentralt i faget.
Undervisningen organiseres i blokker.
Faget følger de retningslinjer som er satt av Ungt Entreprenørskap i forhold til etablering, drift og avvikling av Studentbedrift.
Fokus på informasjonssøk og litteratur er sentralt, både på campus og via internett.
Arbeidsomfang
250-300 timer
Praksis
Ingen
Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen
-
To innleveringsoppgaver - den ene leveres i høstsemesteret og den andre i vårsemesteret
-
Loggføring av arbeidsinnsats
-
Deltagelse i :
-
Propelljakten arrangert av Ungt Entreprenørskap.
-
Østfoldmesterskapet for studentbedrift.
-
Eksamen
Mappeeksamen
Den enkelte student skal levere en mappe bestående av:
-
Individuell refleksjon
-
beskrivelse av prosjektprosessen
-
forretningsmodellen
-
prosjektresultatet
-
sluttrapport
Det gis individuelle karakterer, karakterregel A-F. Karakterene til studentene i gruppen kan variere, basert på loggføring av arbeidsinnsats.
Sensorordning
Ekstern og intern sensor eller to interne sensorer.
Vilkår for ny/utsatt eksamen
Ved ikke bestått eller forbedring av karakter må alle komponenter i mappen tas på nytt.
Evaluering av emnet
Løpende evaluering av undervisningen gjennom semesteret, hvor metode for evaluering avtales mellom faglærer(e) og studenter. Skriftlig sluttevaluering av emnet.