Tilbyr deg en pangstart på studiene

Enten du er en helt fersk eller en litt mer erfaren språkstudent hos oss fra kommende høst bør du allerede nå holde av 10. og 11. august.

Bilde av språkstudent og hennes sitat: "Dette er en god måte å få faglig påfyll før selve alvoret starter, til å møte foreleserne du skal ha senere og medstudenter.”

De to dagene i august arrangeres nemlig et todagers inspirasjonsseminar. Tilbudet heter nettopp «Pangstart i språk» og er rettet særlig mot nye studenter på HiØ som tar et språkfag, inkludert norskemner både i de språkspesifikke studieprogrammene og som en del av grunnskolelærerutdanningene (GLU red.anm.). Men seminaret er også åpent for de som allerede er språksktudenter ved HiØ. 

Ønsker du å delta må du melde deg på innen 3.august. Det er 75 plasser på seminaret, og ved stor pågang vil førstesemesterstudenter bli prioritert.

Lenke til påmelding og mer om programmet finner du her. 

Letter overgangen fra videregående til høgskole

- Målet med Pangstart er å vekke interessen for språk fordi språk er kjempegøy! Vi legger vekt på å vise fram sider ved språk som både er spennende og som vil lette overgangen til språkstudier i høyere utdanning, forklarer førsteamanuensis Karine Stjernholm ved Institutt for språk, litteratur og kultur.

Sammen med førsteamanuensis Kristin Hagemann er hun en av prosjektlederne for satsingen som nå arrangeres ved HiØ for andre gang.

Profilbilde av prosjektleder Karine Stjernholm
Gleder seg til en ny pangstart til høsten: Førsteamanuensis Karine Stjernholm. (Foto:HiØ)

- Studentene som deltok i fjor, var veldig fornøyde. Det er dessuten veldig nyttig for språkstudentene å ha noe felles undervisning sånn at de får et lite innblikk i at språk fungerer ganske likt på tvers av språkfagene. Det er det mange som ikke vet så mye om før de begynner hos oss, sier hun.

Fikk frisket opp kunnskap

Seminaret holdes av forskere og språkdidaktikere med høy språkvitenskapelig kompetanse og lang erfaring. Det blir lagt stor vekt på praktiske oppgaver som speiler de utvalgte temaene.

Camilla Agathe Lande Jensen var en av språkstudentene som deltok på seminaret i fjor høst. Det har hun ikke angret på.

- Jeg opplevde det som et spennende seminar og en god oppstart på selve studieåret. Noen av emnene fungerte som repetisjon fra tidligere studier, men det var egentlig godt å få frisket opp litt kunnskap som ikke hadde vært i aktiv bruk på en stund, forteller hun.

Lande Jensen er deltidsstudent og har tatt årsstudium og påbygging i norsk. Hun sier seminaret var lagt opp tverrfaglig på tvers av ulike språk.

- Dette ga meg som «kun» er norskstudent en mulighet til å se sammenhenger som jeg ikke har tenkt over tidligere, forteller hun.  

Ønsker å gi språkstudentene trygghet

Da Lande Jensen leste programmet for de to dagene var det flere emner som fanget hennes interesse.
- I tillegg så fristet det å skulle møte medstudenter og oppleve fysiske forelesninger etter den lange perioden hvor mye hadde vært digitalt, sier hun.

Hva slags gevinst føler du at Pangstart-seminaret ga deg som student? 
- Jeg tror spesielt det at seminaret knyttet ulike språk sammen ga meg mye.  

Ifølge Stjernholm er det godt dokumentert, både nasjonalt og internasjonalt, at språkstudenter opplever at det er et gap mellom det de lærer om språk på videregående skole og språkstudier i høyere utdanning.

- Dette gapet gjør at mange av språkstudentene opplever at språkstudier er vanskelige. Pangstart er et forsøk på å hjelpe studentene til å fylle dette gapet før de begynner på språkstudiene sine, forklarer hun.  

Så hva håper dere deltakerne skal sitte igjen med etter seminaret?
- En trygg og god følelse som gir dem nettopp en pangstart på studiet.

 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 30. juni 2022 14:50 - Sist endret 30. juni 2022 14:50