DigiHealth
DigiHealth fremmer utforskende og kritiske analyser av hvordan digitalisering påvirker helse og velferdssektoren, og hvordan implementering av ny teknologi erfares av berørte parter i helse- og velferd, utdannings- og arbeidssektoren.

Bildet: Ukjent forfatter er lisensiert under CC BY-SA-NC
Oversikt over fagfeltet
DigiHealth bygger på en bred forståelse av helse som et biopsykososialt fenomen. Det vil si at helse ikke er redusert til diagnose og behandling av sykdom i en helsekontekst, men omfatter alle aspekter ved menneskers hverdagsliv, som skole, arbeid, og samhandling på digitale plattformer. Helserelaterte spørsmål utforskes med dette utgangspunktet som kroppslige erfaringer i en videre kontekst der sosiale, relasjonelle og materielle forhold spiller inn. DigiHealth ble etablert på bakgrunn av eksisterende forskning, og vektleggingen av helse som et viktig forskningsfelt innenfor satsingsområdet Det digitale samfunn.
DigiHealth inkluderer og fremmer forskning på en rekke tema innen sykepleie-, folkehelse- og velferdsfeltet. Aspekter ved teknologisk transformasjon, utvikling og implementering av digitale teknologier i helse og velferdssektoren og hvordan dette påvirker folks liv, spesielt med henblikk på medbestemmelse, bemyndigelse og marginalisering er temaer som utforskes. Pågående prosjekter utforsker hvordan digitaliseringsprosesser utløser nye måter å handle og samhandle på i helse- og velferdssektoren. Med utgangspunkt i berørte parters perspektiver diskuteres også spørsmål om hvordan teknologisk utvikling og nye digitale verktøy kan føre til bedre helse, økt myndighet og uavhengighet. Etiske perspektiver på digitalisering i helse og velferdssektoren står sentralt.
Aktivitetene i DigiHealth har resultert i publisering av flere systematiske litteraturgjennomganger og samarbeid om videreutvikling av utdanning og utforming og utvikling av nye relevante forskningsprosjekter med andre institusjoner, nasjonalt og internasjonalt.
Forskningsgrupper og -prosjekter
Se her for en oversikt over alle forskningsgrupper og -prosjekter i Det digitale samfunn.
Under listes DigiHealth sine forskningsgrupper og -prosjekter:
Den akutt, kritisk syke pasienten (AKS)
Prosjekter under forskningsgruppen: Den akutt, kritisk syke pasienten (AKS)
- Beslutningsstøtte for Helsevesenet ved bruk av kunstig intelligens
- Anestesipersonells erfaring med automatiserte systemer for informasjonsforvaltning
- Avstandshåndtering og -monitorering av kreftpasienter i lys av COVID-19 pandemien - CACOV-studien
- Pasientenes erfaringer med digitale helsetjenester-(Prosjektet er avsluttet og har resultert i en publikasjon og andre formidlingsaktiviteter.-https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-020-05633-4)
- Digitalisering av helsetjenester – sykepleieres, sykepleierlæreres og sykepleierstudenters aksept og utnyttelse i kommunale helsetjenester
- Utforskning av effekten av trening og simulering i håndtering av postpartum haemorrhage – ExTraSim-studien
- Pasienters bruk og aksept av hjemmeblodtrykksovervåking - en kvalitativ i Sverige og Norge
Person-sentrert helsearbeid og det digitale samfunn (PADS)
Prosjekter under forskningsgruppen: Person-sentret helsearbeid og det digitale samfunn (PADS)
- Personsentrert praksis og bruk av teknologi i sykehjem – en intervensjonsstudie for å bedre tjenester og hverdagsliv for eldre som bor på sykehjem, deres pårørende, og helsepersonells arbeidstilfredshet
- Avstandsomsorg: Sykepleieres erfaring med veiledning av pasienter med uklare behov i kommunale responssentraler - (Prosjektet er avsluttet og har resultert i andre formidlingsaktiviteter)
- Reminiscence Via Immersive Visual Experiences (REVIVE)- (Forskerne søkes midler fra NFR IPO i september 2022 med mulig oppstart januar i 2023)
- Kvinners legemliggjorte erfaringer med bruk av bærbar digital selvsporende helseteknologi: en gjennomgang av den kvalitative forskningslitteraturen-https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07399332.2021.1884682.
The Social Work Research Group
Prosjekter under forskningsgruppen: The Social Work Research Group
- Lost in digital translation: Etnografiske studier av velferdsstatsordninger i praksis
- Kunnskapsbroen: digital teknologi i koordinering av spesialisthelsetjenesten og kommunal helse- og sosialomsorgssektor
- Å digitalisere velferd: Kanalstrategien i arbeids- og velferdsetaten (NAV)
- Digitale etnografers metoder: deltagende observasjon, intervjuer og dokumenter- under planlegging
Forskere

DigiHealth består av forskere fra Fakultet for helse, velferd og organisasjon. Fakultetet ledes av dekan Randi Magnus Sommerfelt og er lokalisert på begge studiesteder, Fredrikstad og Halden. Fakultetet har om lag 130 ansatte og 2000 studenter fordelt på to institutter:
Sentrale fagpersoner i DigiHealth
Professor Vigdis Grøndahl (koordinator)
Professor Lilliana Del Busso (koordinator)
Professor II Camilla Martha Ihlebæk
Professor Ann-Chatrin Leonardsen
Førsteamanuensis Camilla Anker-Hansen
Førsteamanuensis Camilla Hardeland
Førsteamanuensis Stine Torp Løkkeberg
Førsteamanuensis Christian Sørhaug
Førsteamanuensis Liv Berit Fagerli