Komité anbefaler akkreditering av et felles ph.d.-program innenfor kunstnerisk utviklingsarbeid

Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold får støtte til å etablere et nytt, felles doktorgradsprogram sammen med Høgskolen i Innlandet og UiT Norges arktiske universitet.

Bildet viser høgskolens rektor sammen med kunstnerisk leder og avdelingsleder ved Akademi for scenekunst.

HOLDER STØ KURS MOT NYTT, FELLES PH.D-PROGRAM: Rektor ved HiØ Lars-Petter Jelsness-Jørgensen (f.v.), kunstnerisk leder ved Akademiet Serge von Arx og avdelingsleder Anne Berit Løland er glade for at en sakkyndig komité anbefaler akkreditering av et felles ph.d.-program innenfor kunstnerisk utviklingsarbeid. (Foto: HiØ/Ann-Kristin Johansen)

Sammen med Høgskolen i Innlandet (HINN) og UiT Norges arktiske universitet (UiT) har Høgskolen i Østfold (HiØ) søkt Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) om akkreditering av et felles ph.d.-program i kunstnerisk utviklingsarbeid i utøvende og skapende kunst.

Søknaden er nå behandlet av en sakkyndig komité oppnevnt av NOKUT og denne har konkludert med at kravene er oppfylt. Deres anbefaling er dermed at ph.d.-programmet akkrediteres.

- Det er en glede at høgskolen i løpet av kort tid ser ut til å få akkreditert sitt andre doktorgradsprogram, denne gang som en fellesgrad med Høgskolen i Innlandet og UiT, Norges arktiske universitet, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.

Høgskolen i Østfold fikk sin første ph.d.-utdanning «Digitalisering og samfunn» akkreditert av NOKUT i 2022. Les egen sak.  

- Som rektor har jeg, når jeg har deltatt i begge akkrediteringsprosesser, og ikke minst i møtene med de sakkyndige komiteer, sett hvor enorm betydning samarbeidet mellom fag, administrasjon, og eksterne aktører i disse prosessene er. I dag er jeg først og fremst takknemlig overfor de som har lagt ned enorm innsats for at dette skulle lykkes, sier han.

En styrking av det tverrfaglige samarbeidet

- Jeg er veldig fornøyd. Vi har jobbet veldig hardt sammen alle tre institusjonene så det var veldig fint å lese at det har gått så bra igjennom hos komiteen.

Det sier kunstnerisk leder ved Akademi for scenekunst, professor Serge von Arx.  

Fellesgraden er tenkt forankret i fagmiljøene ved Den norske filmskolen og Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi ved HINN, Akademi for scenekunst ved HiØ og Musikkonservatoriet og Kunstakademiet ved UiT.

Von Arx mener fellesgraden kan bli et viktig bidrag til å styrke og ivareta det tverrfaglige samarbeidet innenfor kunstnerisk utviklingsarbeid. 
- Jeg synes den fanger opp det som var den beste kvaliteten ved det opprinnelige programmet (Program for kunstnerisk utviklingsarbeid PKU som fases ut fra 2024 red.anm.) fordi det har samlet hele Norge, alle fagfeltene og alle regionene og det ble litt glemt med oppbygging av et eget ph.d-program som er basert på institusjonene. Nå kan vi komme tilbake til den tverrfagligheten og på den måten viser vi også fremtiden med å viderebygge på tvers av fagfeltene og regioner som strekker seg helt fra sør til nord, forklarer han.

Doktorgradsutdanningen vil bestå av et selvstendig arbeid innen kunstnerisk utviklingsarbeid som gjennomføres under veiledning, og med et omfang på 150 studiepoeng. Kunstutøvelsen skal stå i sentrum av arbeidet og skal holde internasjonal standard og nivå.

Studiestedene knyttet til ph.d-programmet er Oslo, Lillehammer og Hamar (HINN), Fredrikstad (HiØ), samt Kabelvåg og Tromsø (UiT).

Endelig akkreditering må vedtas av styret i NOKUT etter at utdanningsinstitusjonene har kommet med et felles tilsvar på komiteens rapport. Siste ledd i prosessen er at HiØ må søke Kunnskapsdepartementet (KD) om å etablere ph.d.-studiet.

- Høgskolen har sett en enorm faglig utvikling de siste årene, og vi kan snart se muligheten til å tilby utdanning på alle nivåer i hele bredden av vår studieportefølje. Det er en enormt viktig milepæl, understreker Jelsness-Jørgensen.

 Her finner du alle studiene ved Høgskolen i Østfold. 

 

Emneord: ph.d-program, Kunstnerisk utviklingsarbeid, tverrfaglig samarbeid Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 8. mai 2024 09:00 - Sist endret 8. mai 2024 12:29