Maskiningeniør ved Queensland University of Technology, Brisbane, Australia (høst 2018)

Mitt navn er Marius Haagensen Bonkerud og jeg tar bachelorgrad som maskiningeniør ved Høgskolen i Østfold. Jeg dro på utveksling til Australia i 5. semester ved QUT, noe jeg er veldig glad for at jeg gjorde.

Jeg dro som eneste student fra avd. Fredrikstad, men dette gikk veldig fint da det ble enda lettere å finne nye venner der nede. QUT er en veldig mye større skole enn det HiOF er, og et mye mer profesjonelt læringsmiljø. Fagene man tar der nede er delt opp slik at man får delkarakterer gjennom semesteret, og selve eksamen er som regel mellom 40-50% av sluttkarakteren. For å få ståkarakter kreves det som regel 50% av karakteren godkjent, og selve karakterene blir ikke gjeldende på snittet ditt på vitnemålet i Norge. Fagene jeg tok i Australia var: Material Degradation, Tribology, Advanced Calculus og Advanced Thermodynamics. Det er som regel ikke obligatorisk oppmøte (utenom lab, kurs etc.), og hvis man går glipp av en forelesning kan man se den senere på nettet. Jeg vil likevel anbefale å møte opp da man har deleksamener og store innleveringer underveis i semesteret.

Semesteret i Australia starter en del tidligere enn det som er vanlig i Norge og man må derfor dra ned en del tidligere (jeg dro ned 11 Juli). Orienteringsuken startet 16 juli og fra man kommer ned og frem til man skal starte på skolen er det en del ting som må ordnes først. Man må skaffe seg et sted å bo, mobilabonnement, bankkonto, kollektivkort, studentbevis etc.

Når det kommer til å skaffe bolig er det endel man må tenke igjennom. Hvor vil man bo, hybel eller kollektiv, pris, fasiliteter osv. Jeg vil anbefale å starte så tidlig som mulig med dette. Når skolestart nærmer seg så forsvinner veldig mye veldig raskt. Noen velger å undertegne kontrakter usett fra Norge, mens veldig mange prøver å skaffe noe så fort man kommer ned. Prisnivået på leie i Brisbane er en god del høyere enn f.eks. Fredrikstad, og man må regne med å bruke 6000-8000kr/mnd. De mest attraktive områdene å bo i er South Bank, South Brisbane, West End, Spring Hill, Fortitude Valley og Brisbane City.
Av disse igjen ville jeg valgt South Bank. Der har man veldig kort vei til skolen, restauranter og barer, og man bor i litt roligere omgivelser enn midt i byen. Jeg vil ikke anbefale å flytte inn i studentboligene, her får man lite for pengene og nesten alle som bor der kommer fra Asia. Prøv heller å finne en leilighet med 2-4 soverom og felles takterrasse med f.eks. basseng.

Når det gjelder å komme seg rundt i byen så lønner det seg å skaffe et go-card. Det kan man bruke på all offentlig transport og som student får man dessuten halv pris. Man kan også bruke dette på city-cycle (bysykler). Kortet kan man kjøpe på kiosker eller på campus.

Det er veldig mye man kan gjøre utenom skolen når man er i Australia. Skolen har mange forskjellige foreninger man kan melde seg inn i, f.eks. surfing, klatring, fotball, basketball, jogging, volleyball osv. De arrangerer dessuten mange turer i løpet av semesteret som det vil være gøy å være med på.

Etter 8-9 uker på skolen er det spring break i Australia og man får fri i ca. 10 dager. Jeg og noen venner dro da på roadtrip opp til Cairns i en ukes tid. Vi var på båttur i 3 dager ved Whitsunday Islands og besøkte bl.a. Great Barrier Reef når vi var kommet helt opp til Cairns.

Semesteret i Australia er ferdig i midten av november, noe som gir deg en lang ferie på slutten av oppholdet. Istedenfor å reise hjem da velger veldig mange å reise rundt i Australia eller rundt i Asia før de drar hjem igjen. Dette anbefales på det sterkeste. Jeg og 4 andre venner valgte å dra på roadtrip i 1 måned, hvor vi startet med å kjøre inn til Uluru, som ligger ca. midt i Australia. Deretter kjørte vi sørover til kysten, og fulgte kysten med alle store tilhørende byer (Adelaide, Melbourne, Canberra, Sydney og Byron Bay) oppover mot Brisbane igjen. Vi dro dessuten til Kambodsja og Thailand i nye 2 uker før vi dro hjem igjen.

Alt i alt har utvekslingsoppholdet vært veldig bra og noe jeg er veldig glad for at jeg gjorde.

Publisert 29. mars 2019 17:12 - Sist endret 29. mars 2019 17:12