Grunnskolelærerutdanning 5-10 ved Universitat de València, Spania (studieår 2018/19)

Maja Cecilie Högström : Jeg har absolutt forbedret spansken min - det finnes ikke noe bedre enn å flytte til Spania for å lære spansk.

 En 15 minutter busstur ut fra byen ligger denne lille havnebyen «lille venezia».

På Høgskolen i Østfold studerte jeg ved lærerutdanningen, trinn 5-10. Jeg hadde 60 stp i norsk og jobbet mot det samme i kunst og håndverk da jeg tenkte at jeg ønsket meg noe litt annet. Derfor tittet jeg på mulige utvekslingssteder hvor man kunne studere spansk. Valget stod mellom Valencia og Zaragoza og da valgte jeg å gå for kystbyen, som jeg bodde i skoleåret 2017/2018. 1. september 2017 flyttet jeg til Valencia, slik at jeg fikk en uke til å oppdage byen før skolestart. Spania er jo det åpenbare valget når man skulle studere spansk, men det var også andre muligheter.

Universitetet

Jeg studerte ved la Universitat de Valencia, facultad de magisterio, som er det fakultetet hvor alle lærerstudentene gikk. Dvs at jeg gikk i klasse med folk fra Valencia som utdannet seg til å bli lærere. Alle forelesninger foregikk på spansk så jeg måtte jobbe hardt for å klare å henge med. Men, det var jo en veldig effektiv måte å lære språket, ettersom man er nødt til å forberede seg og jobbe med det for å klare faget. Jeg studerte også med 5-8 andre nordmenn som jeg delte noen av klassene sine med, ettersom det var mulig å velge litt selv hvilke fag man ønsket. Fagene var 4,5-6 stp. Så for å oppnå alle 60 stp. Måtte man velge mellom forskjellige fag. Ikke alle fagene var relevante for lærerutdanningen mpt. Didaktikk, men for å lære spansk kunne vi også velge andre fag om f.eks. spill og film. Vi som var utvekslingsstudenter ble såklart ikke vurdert på samme nivå som spanjolene, men fikk f.eks. skrive kortere oppgaver eller ha kortere prøver. Ordbok er et must om du flytter ettersom mobil og pc er veldig fyfy i mange av timene.

Jeg gikk også på et spansk-kurs to kvelder i uka, som jeg fikk studiepoeng for. Her var språket på mitt nivå og mye enklere å henge med. Det anbefales at man har et godt grunnlag i spansk før man reiser. Selv om jeg hadde spansk i 5 år kunne jeg ikke nok til å klare meg da jeg ankom, og måtte jobbe veldig mye med språket i starten.

Jeg hadde en veileder som jeg var i møte med da det trengtes, og han hjalp til med å sette sammen timeplanen utfra fag jeg ønsket å ha. Han var veldig behjelpelig, men en svært opptatt mann som kunne være vanskelig å få kontakt med i perioder. Ellers hadde jeg flere hjelpsomme lærere som var tilgjengelige om det var noe jeg lurte på.

Sosiale aktiviteter

Det var store mengder aktiviteter man kunne være med på. Det var mange i regi av studenter og  Erasmus-ansvarlige. Det var  reiser, utflukter og fester. Selv var jeg ikke med på så veldig mye. Jeg tok en tur til en vingård, som virkelig er å anbefale. Ellers fantes det turer til Ibiza, rundt om i Spania, Afrika og mye mer. Det fantes en fest for en hver anledning, pool party, halloween, st. patricks day osv. Om du flytter for å lære spansk, eller bare ønsker å lære det ved siden av så var det hver uke mulighet for å møte andre studenter for å snakke flere språk, hvor man kunne sette seg på det bordet med de språkene man ønsket. Også en super måte å finne venner.

Det fargerike nabolaget «Ruzafa».

Bosted

Jeg fant en leilighet på «spotahome.com», hvor de hadde hele hus, leiligheter og rom til leie for lengre og kortere perioder. Jeg gikk for en leilighet ettersom jeg skulle være der i et helt år. Leiligheten kostet rundt 7000,- i mnd og lå 10 min med metro unna sentrum. Byen er full av trikker, metro og buss, så å komme seg fra A til B var aldri noe problem. Det kan hende jeg tok et par turer med den gratis bussen til IKEA for å spise kjøttboller og kjøpe pepperkakedeig…

Utbytte

Jeg har absolutt forbedret spansken min. I forhold til at jeg hadde 5 år med spansk før jeg flyttet kunne jeg bare så vidt spørre om hvor melken var i butikken og bestille meg vin på restaurant. Jeg kunne nok jobbet mer i forkant av utvekslingen, og enda mer den siste halvdelen. Jeg ble såpass god det første halvåret at jeg fungerte helt greit så motivasjonen om å jobbe og forbedre seg forsvant gradvis. Men det finnes ikke noe bedre enn å flytte til Spania for å lære spansk. Bare vær obs på at i Valencia så snakker de ofte valenciansk/katalansk, som har mange fellestrekk med kastiljansk(spansk) men likevel er veldig ulikt. Det blir snakket av både eldre og unge og det var jeg ikke klar over da jeg flyttet. De prater såklart også kastiljansk men det er ofte ikke det som er foretrukket og de bruker det mest der det finnes turister.

Anbefaler jeg det?

Absolutt. I Valencia er det ikke kun spansk man kan studere. Du kan ta engelsk, samfunnsfag, arkitektur og mye mer. Byen er vakker med en vakker historie. Det finnes en gamleby, gamle gater med nydelige restauranter, hyggelige butikker og fargerike bygninger. Det er store shoppingmuligheter, med shoppinggater og sentre over alt. Stranda er flere kilometer lang og er bare 15 min med buss unna sentrum.

 

Publisert 16. okt. 2019 14:34 - Sist endret 16. okt. 2019 14:37