I fjor var hun fadderbarn – nå blir Christiane (20) studentleder på heltid

Høgskolens ferske studentleder er lidenskapelig opptatt av kunstløp. Men når hun nå blir studentpolitiker på heltid føler ikke Christiane Thøgersen Krogfoss at hun kastes ut på glattisen.

Bildet viser studentleder ute foran høgskolens hovedbygg i Fredrikstad.

Første juli tar Christiane Thøgersen Krogfoss fatt på jobbe som studentleder ved Høgskolen i Østfold. (Foto: HiØ/Ann-Kristin Johansen)

I morgen, 1.juli tar hun over som studentleder ved Høgskolen i Østfold etter Sarah Naomi Lunner. Når vi tar en prat med Christiane har avtroppende og påtroppende studentleder jobbet tett sammen over flere dager for å sikre en god overgang. I den nye jobben blir hun studentleder for cirka 7.700 studenter.

Så hvem er du, Christiane Thøgersen Krogfoss?

- Jeg er fra Sarpsborg og er 20 år. Med en lidenskap for studentpolitikk og kunstløp. Det siste har jeg drevet med siden jeg var liten og jeg synes det er veldig gøy.

Høsten 2022 begynte hun selv som fersk student på bachelorstudiet i innovasjon og prosjektledelse på Høgskolen i Østfold. Nå er hun ferdig med det første året og bytter ut studiehverdagen med studentpolitikk på heltid. Vervet som studentleder håper hun å kunne kombinere med å ta ti studiepoeng.

Og som person er du..?

- Veldig glad i mennesker og i å snakke med folk. Jeg er veldig omsorgsfull og synes det er hyggelig å kunne være med å gjøre en forskjell.

Selv om Christiane er ganske fersk som student er hun ikke et uskrevet blad i studentpolitikken. Frem til hun nå tar over lederrollen på heltid har hun vært leder for studentrådet på Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi (IIØ).

- Jeg har kjent veldig på at det er gøy å kunne være med på å gjøre en forskjell, sier Christiane.

Så hva ønsker du å oppnå som studentleder?

- En av mine hjertesaker er at vi får til det samme gode forholdet med Fredrikstad kommune som vi har med Halden kommune. I Halden blir vi for eksempel invitert til møter med kommunen og det er kjempenyttig. Jeg ønsker at dette skal bli mye bedre også i Fredrikstad. 

Hvor viktig er det egentlig at studenter engasjerer seg?

- Det er utrolig viktig, og noe vi ser en stor mangel på nå. Derfor har vi kommet opp med en plan om å huke tak i folk allerede fra studiestart og ikke vente til høsten. Vi har mange studentråd som mangler folk og det er noe som virkelig trengs.

Dalende studentengasjement, er det en post korona-effekt vi ser konturene av?

- Vi har blant annet funnet ut at det er ganske mange som bor i nærheten av høgskolen og som kjører frem og tilbake til undervisningen. De er her først og fremst for undervisningen, ikke for å ta del i andre sosiale tilbud, og på den måten mister man mye av studentliv-opplevelsen. Jeg har blant annet blitt invitert til å snakke om dette med engasjement på studiestartarrangementet «Plutselig student» sammen med studentsamfunnene.

Så hva er et godt studiemiljø for deg?

- At vi aksepterer hverandre for den vi er og at vi kan samarbeide på kryss og tvers synes jeg er veldig viktig. Alle må trives som student for når man tar en bachelor- eller en master så skal man faktisk være sammen i tre eller fem år.

Hva tenker du kan bli utfordrende som studentleder?

- Jeg ser på det med dalende studentengasjement som et stort problem og mest sannsynlig noe som vil være et problem også fremover. Fortsetter det å gå nedover som det har gjort frem til nå så har vi til slutt ikke folk som stiller til råd, og da har vi heller ikke noe studentparlament.

Og hva betyr i så fall det?

- At vi ikke har noen til å kjempe for studentenes saker og da blir det et ganske mørkt og trist studiemiljø.

Men før du tar fatt på de store oppgavene, hva er sommerplanene?

- Jeg har akkurat vært en tur i Polen og skal mest sannsynlig en tur til Italia. Og så skal jeg jobbe mye.

Hva er forholdet ditt til Fredrikstad og Halden?

- Jeg har en far som jobber i Fredrikstad og en søster som bor i Halden så jeg har vært veldig mye begge steder. Jeg synes det er veldig hyggelig begge steder.

Som studentleder kommer Christiane til å fordele arbeidsdagene sine mellom studentkontorene på begge campus.

Hvordan kan studenter kontakte deg om de har noen saker eller forslag?

- Jeg er en person som lever med mobilen i hånda så det er bare å ta kontakt med meg på mailadressen studentleder@hiof.no

Ønsker du deg mange innspill og henvendelser?

- Absolutt, jeg sitter her for studentene og ønsker veldig gjerne å høre hva de synes, enten det er noe dårlig eller bra. Jeg hører gjerne om det som er bra også da, så det ikke bare blir fokus på det som er negativt!

Hva er dine tips til de som er nye studenter til høsten?

- Tenk på at du får en mye større frihet her enn du hadde på videregående. Det merket jeg selv litt etter et par uker på studiet mitt. Det er ingen som passer på deg og det er jo kjempedeilig, men da er det ikke alltid at ting blir gjort. Så du er nødt til å ta ansvar selv.

Og vær flink til å snakke med nye folk, ikke bare de du er en gjeng med fra før. Bruk fadderukene for alt de er verdt!

Vil du anbefale nye studenter å bli med på fadderopplegget?

- Absolutt! Jeg var selv fadderbarn i fjor og syntes det var utrolig morsomt. Jeg havnet i en veldig fin faddergruppe og ble tatt med på mye med en gang og invitert med på masse forskjellig.

Men hva gjør man som ny student, når alt som skjer rundt studiestarten er over og man skal i gang med selve studieåret?

- Fortsett å knytte kontakter rundt omkring, ikke bare i klassen din, men også oppover i klassetrinnene. For lurer du på noe er det noen å spørre, du vil kunne gå til de som er litt eldre og som garantert har opplevd mye av et samme som deg.

Samarbeidet du skal ha skolens ledelse, hvilke tanker har du om det?

- Jeg har fått erfare at de ønsker å høre på hva vi studentene tenker. Så jeg tenker det kommer til å bli kjempebra!

- Når du er ferdig med jobben som studentleder, hva håper du å kunne se tilbake på at du har oppnådd?

Jeg håper jeg har fått til samarbeidet med Fredrikstad kommune og at engasjementet blant studentene har økt.

Og at du kan se tilbake på en haug med mailer inn på mobilen?

- Ja, he-he. Jeg ønsker at studenter skal ta kontakt for den minste ting, ikke gå rundt med det negative, men ta tak i det med en gang, lyder oppfordringen fra Christiane.

Studentparlamentgjengen som sitter i H2, klare for å ta mot studentene – hvordan vil du beskrive de?

- Engasjerte og klare for å ta imot saker. De vil gjerne at folk kommer og vi skal prøve å ta godt vare på alle.


Les også: 

Om Studentparlamentet ved HiØ

Alt om studiestart 2023 ved Høgskolen i Østfold

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 28. juni 2023 12:15 - Sist endret 28. juni 2023 12:15