Grunnskolelærerutdanning 1-7 ved Queensland University of Technology, Brisbane, Australia (vår 2019)

Eline Fjeld Andersen: Jeg har alltid drømt om å reise til Australia på utveksling. Helt siden videregående. Da jeg hørte at man faktisk kan gjøre det her på Høgskolen i Østfold ble alt annerledes. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg skulle gjøre dette. Nå i dag, tre år senere er jeg veldig takknemlig for at jeg faktisk gjennomførte det.

Queensland University of Technology.

Det hele skjedde så fort. Egentlig hadde jeg en periode lagt fra meg tanken om å reise, men allikevel var det vanskelig. For jo mer jeg avviste den, jo sterkere ville jeg. Jeg elsker å reise og oppleve. Dette var en unik sjanse.

Jeg hang meg på i siste liten. Flybillettene kjøpte jeg sammen med noen i klassen. I og med at flyturen tar rundt 30 timer, kan det være lurt å sitte med noen man kjenner. Flybillettene ble kjøpt på: www.trivago.no. Jeg hadde lenge tenkt over hvem jeg ville bo med der nede, men ikke hvor. Dette endte med mange visninger i Australia. Jeg anbefaler dere alle å ikke slå dere til ro med det første og beste. Mange vil prøve å lure deg. Finn noe trygt og praktisk. Vi tenkte at gåavstand til skolen var viktig. Og at folkene vi leide fra virket som ordentlige og seriøse mennesker. Alt over, var en bonus.

Vi endte opp, etter et par uker med leting, med en relativt fin leilighet litt utenfor sentrum. Den kostet litt over budsjett (ca. 5000kr per pers i mnd.). I og med at vi var tre jenter, tok vi oss råd. Selskapet som leier ut denne leiligheten er VUE Apartments. Jeg er meget fornøyd med dem.

Som nevnt over, var det noen av oss som ikke hadde noe sted å bo da vi endelig landet i Brisbane. Vi sjekket derfor inn på et hostell kalt YHA. Dette er et billig og helt okay sted å bo. Ganske sentralt.

Brisbane City.

Første dagen utforsket vi byen, og la meg fortelle deg, den er stor. Det er en skikkelig storby. Den største forskjellen fra Norge, som jeg la merke til, er at det er uendelig med lyskryss overalt. Disse tok noen ganger evigheter på å bli grønne.

Til tross for at vi gikk steder nesten hele oppholdet, anbefaler jeg å kjøpe GoCard. Dette fungerer som et norsk busskort. Du fyller opp et beløp, og kan bruke det når du skulle måtte trenge det. Veldig enkelt. På denne måten fikk vi reist litt utenfor Brisbane, til blant annet Gold Coast. Noe som anbefales på det sterkeste. Opplev Australia!

Skolen begynte ganske raskt etter dette. Vær forberedt på at QUT fungerer annerledes enn hjemme. De forventer mer av deg. De forventer at du er aktiv i timen og at du følger med. De forventer at du skriver på en akademisk måte (APA). Her er det lurt å merke seg at de ikke kun skal ha APA referanser, men også APA skrivestilen. Dette var en stor overgang for meg. De trekker deg hvis du skriver på feil måte.

En annen ting som er verdt å merke seg med skolen er lærerne. Disse sitter med mye makt. Her nede er du ikke gjemt bak et kandidatnummer som i Norge. Her skal fult navn vises, slik at læreren til enhver tid vet hvem sin prøve han retter. Noen ganger fikk vi heller ikke tilbake prøvene. Det var kun en poengscore skrevet opp under faget. Vær så snill, ikke gi de en grunn til å stryke dere. Oppfør dere. Vær hyggelig. Dette kan gagne dere.

I løpet av oppholdet reiste jeg flere steder. Først Gold Coast, som nevnt over. Det andre stedet jeg reiste var Byron Bay. Dette var arrangert tur med ANSA. Denne turen anbefaler jeg på det sterkeste. Her blir du kjent med MANGE nordmenn. En unik sjanse på å skape gode bånd, men det beste er at du får prøve deg på surfing.

Byron Bay.

I påsken bestemte vi oss for å dra enda lenger. Ayers Rock. Dette er bokstaveligtalt i innlandet av Australia. Ørken over alt med varmegrader vel over 35 grader. Denne turen er kanskje en av de mest kulturelle og spirituelle reisene jeg har gjort. Det var en tredagerstur, hvor vi sov ute over åpen himmel. Virkelig spektakulært.

Ayers Rock.

Første dagen dro vil til det berømte Uluru. Dette fjellet er ekstremt hellig blant urbefolkningen i Australia (aboriginene). Fjellet var enormt. Vi forsøkte å gå rundt, men måtte gi oss halvveis da det begynte å bli for mørkt. Vi kjørte et lite stykke unna og fikk se en vakker solnedgang forsvinne bak Uluru.

Uluru, Ayers Rock.

Neste dag dro vi til enda en fjellkjede. Her klatret vi litt også.

Den siste dagen dro vi til Kings Canyon. Det var utrolig kult.

Kings Canyon.

I tillegg reiste jeg til flere steder, blant annet Sydney, Sunshine Coast, Noosa, Fraser Island, Whitsundays og Great Barrier Reef. Disse er alle fine steder, men jeg min favoritt er definitivt Fraser Island, hvor du kan se ville dingoer.

Fraser Island.

Jeg har gjennom denne teksten prøvd å gi deg noen gode grunner til å utveksle i Australia, men alt i alt kommer det an på deg. Jeg håper at du griper sjansen. Vær tøff. Selv om hjemlengselen er stor, og det vil den nok være på et eller annet tidspunkt, prøv å nyt omgivelsene og selvstendigheten. For tro meg, du vokser på å utveksle. Du skaper bånd og vennskap på tvers av landegrenser. Du ser dyr du aldri vil kunne se et annet sted. Du lærer om kulturer som kun eksisterer her i Australia. Lev litt. Jeg er sjeleglad jeg gjorde det. Jeg ville aldri vært foruten.

 

 

Publisert 6. sep. 2019 11:36 - Sist endret 6. sep. 2019 11:36