Økonomi og administrasjon ved Queensland University of Technology, Australia (høst 2019)

Tor Vimme: Jeg har fått internasjonale kontakter, er bedre i engelsk og er mer bevisst på kulturelle forskjeller. Forelesningene kunne man velge å se på nettet, eller på skolen. Jeg dro til forelesningene på skolen og ble undervist av forelesere fra Sør-Korea, India, Australia og Tyskland. Kult bare å kunne si det!

Jeg studerer Økonomi og Administrasjon ved HiØ, og valgte et utveklingssemester på Queensland University of Technology (QUT) i Australia. QUT er et av Australias største universiteter plassert i byen Brisbane, og tar imot utvekslingsstudenter fra hele verden. Semesteret jeg skriver om startet 22. juli og sluttet 15. november 2019, og er det beste semesteret jeg har hatt til nå i min bachelorutdanning. Jeg kan trygt si at jeg smiler mer nå enn jeg gjorde før jeg valgte å dra på utveksling.

Byen Brisbane i Australia.

Første uka i Australia

Jeg landet i Australia tidlig i juli for å finne bolig før introduksjonsuka startet. Denne uka er veldig nyttig for nye studenter av QUT, og man blir kjent med utrolig mange nye på den lille uken. Det var satt opp aktiviteter hver dag på skolen som eksempel: omvisning på skolen, «bli kjent» lunsjer, og fester. Spesielt en dag var tilrettelagt for studentorganisasjoner om rekrutterte alle nye studenter. Det skal godt gjøres å ikke finne en studentorganisasjon som passer deg her. Dette er også den perfekte måten å bli kjent med andre studenter på, så det er bedre her å prøve litt for mye enn litt for lite. Jeg gikk for eksempel innom Ultimate Frisbee, Svømming, Volleyball, Bandøving, og Surfing, men valgte til slutt en åpen kalender. Skolen hadde jo tross alt det jeg trengte om jeg skulle få en dag uten action: 50 meter lang svømmehall, treningssenter, mange flotte studierom/auditorium rigget med PCer og Tver, et Gaming-rom, og en stor scene hvor verdenskjente band opptrer. Det var heller ikke dumt dersom jeg skulle bli sulten på skolen, da skolen hadde flere kafeer og kaffebarer, men best av alt en Food Court med god mat fra hele verden.

Fag og vurdering

Mitt semester bestod av fire fag: Management, Consumer Behaviour, Brand Management og Introducing People Management and Analytics. Det første jeg merket med mine fag var at vurderingsformen var annerledes enn i de jeg har hatt i Norge. I alle fag ble jeg vurdert på tre måter: en presentasjon, en rapport og en liten eksamen (enten kortsvar eller multiple Choice). Med andre ord var det ingen stor avgjørende eksamen på slutten av semesteret, men tre forskjellige vurderingsmetoder noe jeg syntes var fair. Forelesningene kunne man velge å se på nettet, eller på skolen. Jeg dro til forelesningene på skolen og ble undervist av forelesere fra Sør-Korea, India, Australia og Tyskland. Kult bare å kunne si det!

Et av flere studieområder på skolen med PCer.
Et auditorium jeg hadde forelesninger i. Her hadde jeg også eksempelvis en eksamen.

Bolig og leie

Jeg dro ned med to kjente fra HiØ to uker før studiestart uten å vite hvor vi skulle bo. Stresset gjorde vi heller ikke. Vi bodde noen dager på et hostell mens vi dro på visninger. Vårt beste alternativ ble Student One, noe som tilsvarer studenthybler. Dette er kjent for å være et dyrere alternativ enn å leie privat, men til gjengjeld bor man midt i byen med gåavstand til blant annet shoppingsenter, dagligvarer, bystranden, Brisbanes fotballstadium, skolen og utestedene. Jeg hadde valgt dette igjen uten å nøle dersom jeg skulle vært der et semester til. Pris? Ca 6000 kroner i måneden, noe som ikke er helt urimelig i en by stappet med 2 millioner innbyggere. Her får du valget om å betale alt på forhånd eller betale litt per uke.

Denne bygningen var full med studenter fra hele verden. Meg inkludert.
Tommel opp til Student One. Mitt rom var også identisk med det på reklamen.

Utbytte av utveksling til Australia

Under ligger noen punkter jeg vil trekke frem som best beskriver hva jeg sitter igjen med etter utvekslingen:

  • Jeg er mer bevisst på kulturelle forskjeller
  • Jeg er bedre i Engelsk
  • Jeg har fått internasjonale kontakter
  • Jeg er heldig som har opplevd mye man ikke kan i Norge
  • Jeg har fått meg en CV som inneholder karakterer fra et av Australias største universitet

På fritiden besøkte jeg for eksempel Sydney, Gold Coast, Byron Bay, Bondi beach, Noosa og sov i telt på en av de største sandøyene i Australia (Stradbroke Island). Gjennom semesteret fikk jeg også med meg konserter som The 1975, U2, Liam Gallagher og Hans Zimmer. Jeg fløy til New Zealand i høstferien med noen venner. Der leide vi bil og så blant annet hvor deler av Ringenes Herre og Hobbiten ble spilt inn, og fikk repellert ned og utforsket Waitomo Caves, hvor vi ziplinet og raftet 60 meter under bakken før vi klatret oss ut via fossefall. Etter semesterslutt fløy jeg videre til Bali og klatret opp en vulkan for å se soloppgangen med en fra Canada jeg ble kjent med i Australia. Vi leide også scootere og besøkte de mest kjente turiststedene i Bali. Jeg fikk også surfet med delfiner i solnedgangen og rakk å bli kjent med lokale i Kuta som jeg spilte en del volleyball med. De gode lokale matrettene jeg fikk der har jeg også begynt å lage her hjemme. Jeg har ikke så mye mer å tilføye enn det jeg sa innledningsvis: Jeg smiler mer nå enn jeg gjorde før jeg valgte utveksling.

Lone Pine Kuala Sanctuary, Australia.
Sunset Surf, Bali.
Bondi Beach, Australia.
60 meter under bakken her i Waitomo Caves, New Zealand.
Venter på soloppgangen på toppen av Mount Batur, 1717moh.

 

Publisert 4. juni 2020 13:17 - Sist endret 4. juni 2020 14:32