Innovasjon og prosjektledelse ved Queensland University of Technology, Australia (høst 2020)

Anja Emilie Olsen Bråthen: Å ha undervisning på engelsk var ikke noe problem. Alle forelesninger blir tatt opp, så du har mulighet til å se forelesninger på nytt dersom du går glipp av noe.

I mitt 5. semester ved Innovasjon og Prosjektledelse bestemte jeg meg for å utveksle til Brisbane i Australia. Turen startet 10. juni 2019, 12 dager før første skoledag. Vi hadde bestilt hotell for de første dagene da vi ikke hadde funnet noe leilighet enda.

Finne bolig

Vi fikk tips på forhånd om å booke og gå på visninger først da vi kom frem, men det er mange som leter etter bolig i tiden før skolestart så jeg vil heller anbefale å booke visninger FØR avreise, så man allerede da har en plan for å finne bolig. Det kan være verdt å sjekke ut hoteller i byen, for mange tilbyr både hotell og utleie.

Dersom du ønsker å bo sammen med andre finnes alternativer som flatmates.au og student one, men vi var tre stykker og ønsket tre soverom, så vi begynte letingen på realestate.com.au. Det er generelt dyrt å leie og du må betale for 6 mnd med mindre du tar over en tidligere kontrakt eller får noen til å ta over din.

Vi ønsket først og fremst å bo nære skolen, altså i Brisbane CBD (som er selve sentrum i Brisbane), men det finnes også gode alternativer som South Bank (urbant og rolig område), Fortitude Valley (hvor utestedene ligger).

Vi landet på en nydelig leilighet i 69. etg i Brisbane Skytower, rett ved campus og nære byen. Her hadde vi to soverom og et lite kontor som et tredje soverom, to bad inkl. vaskemaskin og tørketrommel og kjøkken. Møbler var inkludert, men vi måtte kjøpe kjøkkenutstyr og ellers inventar selv (dette dro vi på Ikea for).

Strøm, internett, gass/vann og telefon

Dette måtte vi ordne på egenhånd, men fikk anbefalinger fra utleier. Strømmen var allerede koblet på gjennom Flow Utilities, her kom regningene hver mnd og de lå på rundt $150 for strøm pluss $150 for air condition.

Hos oss hadde bygget allerede Gigafy som internettleverandør, for $80 i mnd. Det er likevel verdt å nevne at det lønner seg å unngå TPG som internettleverandør! Vi gikk gjennom en del styr med de grunnet høye priser, lang leveringstid og dårlig kundeservice.

Gass/varmt vann fikk vi gjennom Origins og prisen her lå på $300 for 3 mnd. Senere fikk vi også regning fra utleier for vann, for det er visst to forskjellige kontoer. Varmt vann som oppvarmes via gass betaler man på egenhånd, mens vann ellers går til utleier. Så regn også med dette.

Alle disse fikk vi avsluttet enkelt, hvor kun Flow hadde 5 dagers oppsigelsestid.

For telefonabonnement brukte vi Vodafone for $40 i mnd. Her var det inkludert 500 ringeminutter og sms til Norge samt en god datapakke.

QUT

QUT består av to campuser, Gardens Point og Kelvin Grove. Gardens Point ligger ved Botanic Gardens mens Kelvin Grove ligger litt utenfor byen. Mellom campusene går det gratis shuttlebuss hvert 10. minutt og den tar ca 7 minutter. Så det er med andre ord ikke noe stress å ha undervisning begge steder. Alle timene slutter 10 minutter før oppført tid for at man skal rekke å komme seg fra klasserom til klasserom. Skoleåret begynte 22. juli og all undervisning var ferdig 30. oktober, med eksamensperiode fra 30. okt-15. nov. Sjekk ut QUT academic calendar for datoer og feriedager.Å ha undervisning på engelsk var ikke noe problem. Alle forelesninger blir tatt opp, så du har også mulighet til å se forelesninger på nytt dersom du gikk glipp av noe. Er du usikker å skrive oppgaver på engelsk eller trenger annen hjelp finner du nok svaret hos HiQ. Her kan du delta på workshops, komme på drop-in eller få noen til å lese gjennom oppgaven din for språk og referansehjelp.

De fire fagene jeg har tatt er Marketing, Managing Social Media, Multi Media Design og Consumer Behaviour. Marketing var et rent markedsføringsfag, Managing Social Media inkluderte en del analysering og tekst og jeg hadde kanskje trodd det skulle være mer praktisk arbeid, men vi jobbet med en reell kunde, Multi Media Design er en god startinnføring i grafisk design og teorien og praksisen som følger med og Consumer Behaviour handlet om våre handlingsmønstre som forbrukere. Jeg synes absolutt de to siste var mest spennende, men jeg lærte masse i alle fag og føler virkelig det var tilpasset den virkelige verden i forhold til innleveringer og opplegget generelt.

I alle fag har man forelesninger og workshops/tutorials. Forelesningene gir deg informasjonen du trenger, mens workshops/tutorials er mer praktisk arbeid i sammenheng med forelesningene, og de er sterkt knyttet til assessmentene.

I mine fag var det tre assessments (bortsett fra Multi Media Design med kun 2), som alle må leveres for å få godkjent faget. (Noen fag har eksamen som en assessment.) Hver assessment teller en viss prosent på standpunktkarakteren.

Karakterene går fra 1 til 7 hvor 7 er best. Karakter 1-3 er stryk da dette er under 50% godkjent, mens 4-7 er ståkarakter. Men det blir nevnt flere ganger at dersom du deltar i alle workshops/tutorials så skal du klare å stå. Det er også mulig å stryke på en assessment men likevel stå i faget (her er det komplisert matte involvert som jeg ikke helt forstår selv, så sjekk det opp om du er interessert).

Dersom du trenger bøker i noen fag, finner du bokliste får du inne på QUT brukeren din, og det er mulig å låne eller kjøpe fra biblioteket eller kjøpe brukt på gumtree eller facebook marketplace.

Reiser

Gjennom studentorganisasjoner, både i og utenfor skolen, som ANSA, QUT Surfers, Norsk mm. og eget initiativ har vi vært med på masse sosialt. Det skjer ting hele tiden! Vi har reist på dags- og helgeturer fra Brisbane som til Gold Coast, surfetur til Byron Bay med ANSA, Sunshine Coast, North Stradbroke Island, Noosa og mange fler. Kollektivtransporten er BILLIG. Spesielt om du ha GoCard med studentrabatt. Til Gold Coast for eksempel tar det 2 timer med tog og trikk og det betalte vi ca $4 for tur/retur. Noen strekninger bruker private transportselskaper, så da må du regne med å betale litt ekstra, men generelt billig.

Ellers reiste jeg på en helgetur til Sydney hvor jeg i tillegg til operahuset og Harbour Bridge også besøkte Bondi Beach og Manly, og gikk turen Grand Canyon i Blue Mountains som virkelig anbefales!!

Tilslutt hadde vi 5 dager i Cairns for dykking og snorkling i Great Barrier Reef og litt ferie og strandliv før hjemreise.

Oppsummering/andre praktiske råd:

 • Book visninger FØR du reiser ned – verdt å sjekke ut hoteller i byen og høre om de har ledige utleie leiligheter.
 • Ikke bruk TPG som internettleverandør
 • Kollektivtransport er BILLIG, spesielt om du har GoCard med studentrabatt (dette kan du få hjelp av HiQ til å ordne).
  • Ordner du deg GoCard kan du få refundert det som evt står igjen på kortet + depositum på togstasjoner.
 • Mobil: Har du muligheten til å ordne kontantkort på din norske mobil lønner dette seg fremfor å fryse abonnementet da mange apper og innlogginger er lagret på mobilnr.
  • Skal du ha australsk mobilnr, ta med BankId brikke og sjekk at den fungerer før du drar (gikk på en smell her).
 • Bank: CommonWealth synes jeg fungerte fint, men jeg brukte det lite. Likevel må man ha australsk bank for å få igjen depositum, og det kan lønne seg for å unngå dyre avgifter dersom du må overføre penger til andre australske kontoer.
  • Bruk evt. appen TransferWise for å overføre mellom norsk og australsk konto.
 • Vil du ha ekstra oppfølging kan du melde deg inn i QUT Exchange Buddies. Her kan du få din egen fadder, eller bare delta på turer og arrangementer.
 • De er strenge på antrekk om du skal ut på byen. Ikke kortbukser for menn og ordentlige sko for begge kjønn (ikke sneakers f.eks). Men det kommer såklart an på hvor du går.
  • Ellers fungerer norsk førerkort som legitimasjon.
 • Flyet har USB-port til lading:)

Alt i alt har jeg hatt et helt supert opphold og jeg angrer ikke et sekund på at jeg dro!!

Publisert 27. apr. 2020 16:38 - Sist endret 27. apr. 2020 16:38