Internasjonal kommunikasjon på QUT, Brisbane, Australia (vår 2018)

Iselin Dahl: I mitt fjerde semester på internasjonal kommunikasjon valgte jeg å dra til Brisbane i Australia på utveksling

Brisbane er den tredje største byen i Australia og skolen jeg skulle gå på het Queensland University of Technology (QUT) og er et av mange universiteter i Brisbane. Jeg valgte QUT fordi jeg følte at England/Irland var for close to home og USA var det ikke tal om. Jeg har alltid hatt lyst til å besøke Australia og oppleve kulturen der derfor ble det Australia for min del. Man kan også dra til Canada noe jeg ikke tenkte over når jeg først søkte men kunne egentlig ha tenkt meg å gå på skole der og.

Hvis du velger å ta et halvt år i Brisbane kommer du til Brisbane midt i sommeren og det er kjempevarmt, men husk også at når du forlater så er det vinter og da er det kaldt på kvelden og det er godt å ha med seg en genser og lange bukser. Overall er jag ganske fornøyd med min tid i Australia – det var skummelt i starten men du kommer fort inn i det når du har venner fra Norge som er på samme sted. Hvis du drar alene er nok den skumle perioden mye lenger enn hva den var for meg men du for nok mye mer utav din utveksling og et helt annet ordforråd. Jeg angrer på at jeg ikke dro alene, kanskje ikke da jeg først dro men det gjør jeg nå. Ellers er det veldig enkelt å finne frem i Brisbane, duorienterer deg etter elven som renner gjennom Brisbane og selve ”hovedsentrum” erdelt inn i streets i ett rutesystem som gjør det enkelt å finne frem. Det finnes ”farlige”maneter i elven som er farlige så ikke bad i elven (den er også brun og den er kjempestrømt så er liksom ikke noe vits i å prøve å bade uansett). Ellers finnes South Bank – et bassengområde som er veldig hyggelig. Denne ligger sentralt i Brisbane og er gangavstand fra Gardens Point. Mange hus/leilighetsbygg har et basseng som kan brukes av de som bor der.

Når det kommer til slanger og edderkopper, så er edderkoppene små og jeg så kun en liten slange i løpet av 4 måneder. Så dette trenger du ikke være redd for, i hvert fall ikke i sentrale Brisbane. Ellers er Brisbane en veldig ryddig og sikker by. Det er ofte folk fra”Securitas” som jobbe for å holde orden både på restauranter og puber. Du kan drikke vannet men det smaker ikke noe særlig. Tenk også på å ha alle papirer du trenger lett tilgjengelig når du skal inn i Australia da de er veldig strenge på hva som får lov til å komme inn i landet.

Visum

Du må fylle i papirer fra HIØ før du skal søke visum for å i det hele tatt kunne søke, dette hjelper Laila deg med. Du må bli godkjent for å kunne ta utveksling og du må ha 60 studiepoeng fra HIØ for å kunne utveksle. Det er en stor prosess og ganske vanskelig å søke visum – for meg som er født i Sverige men har norske foreldre gjorde at jeg måtte ha med mye flere papirer i min søknad enn alle andre – så start tidlig!

Det kan hende at du må ta en legesjekk for å sjekke deg for sykdommer da Australia er veldig strikte på hvem som får lov å komme inn i landet. Denne legesjekken er dyr og kan kun gjøres i Bergen, Oslo eller Gøteborg - så husk å ha penger til det. Alle må ikke ta denne sjekken, men du kan være uheldig så vær forberedt på at du må på tur. Sjekk også at vaksinene dine er oppdatert og passet ditt er i orden før du reiser. Vær også forberedt på at du må gjøre mye av denne søkeprosessen selv og at det ikke bare er

visumprosessen som kan ta lang tid, derimot er QUT veldig flink og raske til å gi deg svar på spørsmål.

Fag/Skole

Skolen har to campus, Gardens Point, som ligger mitt i byen og Kelvin Grove, som ligger en bit utenfor – det spørs helt på hvilke fag du velger som avgjør hvilket campus du kommer gå på (det kan også hende du må gå på begge, som jeg gjorde). Dette er ikke noe stress da det går shuffle busser mellom campusene hvert tiende minutt hele dagen. Campusene er store og kan være vanskelige å finne fram på så beregne god tid i starten. HiQ på skolen kan hjelpe deg med alle dine spørsmål som for eksempel å få studentkort, finne frem etc (Studentkortet bruker du blant annet som busskort mellom campusene). HiQ finnes både på Gardens Point og Kelvin Grove.

QUT har to typer undervisning – lectures (forelesninger) og tutorials (leksehjelp). Jeg rekommanderer virkelig å gå i tutorials fordi da får du masse hjelp med dine oppgaver. Du kan i tillegg se alle forelesningene på nett. Fagene du velger må godkjennes av HIØ og du søker først om fag som skal bli godkjent av Mari, så skal du søke 8 fag på selve QUT og så til sist velge 4 fag. Når du skal velge den siste gang er det viktig at du er ute i veldig god tid fordi plassene blir tatt fort i de fagene du skal velge og det resulterer i at du kan få veldig lange dager med masse pauser hvis du har uflaks. Du har også mulighet at bytte fag ende første ukene på skolen, men være også rask her – mange bytter og du kan være uheldig. Jeg valgte fagene:

Introduction to Web Design som basically er å lage nettsider.
Visual Communication, som handlet om å lage logoer og prosjekt rundt dem.Introduction to Creative Writing, er basert på å skrive “kreative historier” ogIntroduction to PR som handler om public relations for firmaer.
Jeg rekommanderer ikke Webdesign for dem som ikke er interesserte eller ikke har kunnskap fra før av, det samme gjeller for Visual Communication. Jeg lærte mye i de fagene men det var fryktelig stress å holde samme tempo som de andre. Men de andre to fagene mine trenger du ikke noe kunnskap fra før av. Velg også de fagene du har lyst på ikke velg etter hva andre vil, da får du mer utav faget og får nye venner. Du leverer”assessments” (oppgaver) til skolen som du gir deg en hvis prosent – og beroende på hvor stor total prosent du har når semestret er slutt gir deg en karakter (1-7). I Australia er karakter 1-3 ikke bestått i forskjellig grad der 1 er lavest og 3 er nesten bestått, 4-7 er bestått da 7 er best og 4 er bestått. Noen fag har eksamen som er i løpet av semesteret eller i slutten sa det er eksamensperiode, andre fag har ikke eksamen i det hele tatt - så vent med å bestill flybillett hjem til du får vite om du har eksamen eller ikke. Hvis du skal reise alene så kan du få en buddy fra skolen til å møte deg på flyplassen og hjelpe deg til dit du skal ellers er det enkelt å få tak i taxi/uber på flyplassen. Ellers er fadderuken ikke sånn som i Halden, du må ta mye ansvar selv men du får en buddy som kan hjelpe deg men da er det du som tar kontkat med denne – ikke nødvendigvis omvendt. Skolen har mange klubber de promoterer i fadderuka som du kan medle deg inn i og bli kjent med andre.

Bolig og praktisk informasjon

Jeg bodde i en leilighet midt i Brisbane sammen med kjæresten min gjennom UniLodge –som finnes mange steder i Brisbane - disse leilighetene er dyrere men veldig greie og er både sentralt og nære skolen. Her ble jeg kjente med mange gode venner. Du kan også leie privat, det er billigere men mange steder er veldig slitte, gamle og ekle. Bruk litt tid

på å finne bolig, vi bestemte oss for UniLodge før vi dro ned men de fleste andre norske studenter dro ned å lå på hostel de første ukene mens de prøvde å finne seg et sted å bo. Nettsider du kan finne boliger på er for eksempel Flatmatefinders.com.au og unilodge.com.au. Leien er cirka den samme som i Norge.

Ellers burde du få deg et Gocard – dette funker til å transportere seg greit i hele Brisbane– buss, båt, tog, sykkel etc for en billig penge. Ellers kan du laste ned Uber appen – de kan du bli kjørt nesten over alt og i tillegg få mat kjørt hjem til deg gjennom Uber Eat. Mat er mye billigere i Australia enn i Norge, så mange koser seg ofte med middag ute. Derimot mener jeg at kvaliteten på maten i Australia ikke er spesielt god. For dere som snuser så finnes ikke snus i Australia. Når det kommer til mobilabonnement så funker Telstra veldig godt og nesten alle norske jeg ble kjent med hadde Telstra. De fleste hadde også Ansa forsikring – Ansa driver også med aktiviteter så som 17 mai feiring, quiz kvelder og andre event som er morsomt å være med på hvis du har Ansa forsikring. Skolen har også mange klubber man kan melde seg med i for å bli kjent med andre internasjonale.

Jeg rekommanderer også å lage en gruppe/chat på Facebook for alle som er på utveksling i samme by – så dere enkelt kan få tak i hverandre om dere har spørsmål eller trenger hjelp. Husk å ta med papirer på medisiner som du har med og kopi av pass, forsikring og din godkjente visumsøknad etc.

Penger

Du får ca 130.000 kr av Lånekassen for et semester i Brisbane, men du ca 60.000 av dem går til skolepenger, beregne 10-15.000 i flybilletter, 4.000 i visumsøknad og 2.500 kr i forsikring og du bør ha med deg ekstra lommepenger – for det er mye du vil oppleve når du først er på utveksling. Vi var en gjeng på 7 studenter som dro på bobilstur til New Zealand i to uker når vi hadde midtermsemester – da fikk vi sett både nor og sør øya. Det er ikke bare lurt å lommepenger til å eventuelt reise vekk fra Australia men også til å kunne oppleve ting i selve byen der du har utveksling – besøke koalafarmer, dra til Gold Coast, temaparker etc. Vær sparsomelig med pengene for du får alle pengen på en gang som skal rekke for et halvt år. Ellers kan du tenke at prisen generellt i Australia er som i Sverige, alltså litt billigere generellt sett enn Norge. Du burde også få deg en australsk bank som du kan betale depositum til og få tilbake depositumen når du er ferdig. Husk at du må bestå alle fag for å få stipenddelen av lånet – ellers blir alt lån.

Så siste råd fra meg, tenkt nøye etter hvor du vil dra og ta ikke valg utetter hva dine venner vil bo og studere. Vær sparsomelig med dine penger du får av lånekassen og ta med sparepenger så du har mulighet å oppleve ting når du først er på utveksling. Ikke stress fært med bolig men sjekk boligtilbud før du drar ned til Australia og du burde dra til Australia i hvert fall en uke før skolestart. Start med visumsøknad i god tid og kjøp billett til Australia tidlig så det ikke blir så dyrt, Catar Airways og Emirates er bra fly å reise med.

Lykke til med utveksling!

Emneord: australia Av Iselin Dahl
Publisert 13. aug. 2018 13:18 - Sist endret 9. apr. 2019 14:26