Digitale medier og design ved California State University Monterey Bay, USA (høst 2020)

Frank Hansen: Opplevelsen og menneskene jeg ble kjent med i den tiden jeg var på utveksling kommer jeg ikke til å glemme og har håpet på at jeg får se alle igjen i løpet av årene.

Høsten 2019 bestemte jeg meg for å utveksle i ett semester. Jeg satt på kanten mellom å utveksle til USA eller Australia. Jeg tenkte på de forskjellige fordelene og ulempene, de fleste fordelene gikk til USA med at flere jeg kjenner fra før også skulle ditt. Begrunnelsen for at jeg valgte å ta utveksling var for å se hvordan undervisningen og kulturen i USA er, hvordan det er å bo for seg selv langt unna familien og det å kunne være selvstendig.

Høsten 2018 startet jeg på hiof under bachelor studiet Digitale Medier Og Design. Mens jeg har studert på hiof har jeg tatt enkelte fag som handler om koding og design. Når jeg bestemte jeg meg for å ta ett semester med utveksling startet dette med at jeg måtte se på de forskjellige valgene skolen tilbøy studenter. Jeg ville mest ta utvekslings semesteret i California(USA) så jeg sjekket hvem fag dem hadde. Når Jeg fant eventuelle fag jeg kunne tenkt meg å ta sendte jeg dette da inn til Robert Roppestad som skulle sjekke at disse fagene passet til studiet jeg startet her i Norge. De forskjellige fagene jeg endte opp med var

  • Web-scripting

Dette faget gikk ut på at man skulle lære å bruke PHP, JavaScript, SQL, Ajax og Databaser. Faget hadde 4 Units som betyr at dette er ett litt vanskeligere fag som man skal gjerne ha litt erfaring med koding for å kunne ta kurset.

Eksamen: skriftlig (Coding)
Dette faget var verdt: 4 Units

  • Media-tools

Dette faget gikk mer ut på det grafiske og det å kunne bruke de forskjellige verktøyene man trenger for å jobbe med Digital design. I faget så Lærte vi bruken av de forskjellige programmene som f.eks. Photoshop, Illustrator og InDesign. En annen ting vi gikk litt innom var det å lage en liten nettside ved hjelp av Weebly.

Eksamen: Muntlig og mappe innlevering (power point av portfolio)

Dette faget var verdt: 3 Units

  • Web-tools

Dette faget gikk ut på litt mer av det visuelle av en nettside, så her lærte vi bruket av HTML og CSS der vi skulle lage en mengde med nettsider og til slutt ha en gruppe oppgave der vi skulle lage en nettside som skulle presenteres og begrunnes for valgene vi tok på så si alt av siden.

Eksamen: mappe innlevering og fremføring av gruppens nettside (alle nettsider laget)

Dette faget var verdt: 3 Units

  • Environment Modeling

Dette faget handler om å lage ett Miljø som kunne vært i ett spill eller film, Dette lagde vi ved bruk av 3D der vi brukte programmet Maya. Jeg mener at dette faget er ett fag som er bygd opp fra ett annet fag siden de fleste kunne en del fra starten av semesteret, så om man velger faget så burde man kanskje ha litt mer erfaring.

Eksamen: Fremføring (PowerPoint av den ferdige 3D banen)
Dette faget var verdt: 2 Units

  • Digital Cultur

Dette faget gikk ut på at vi skulle lese eller se på serier/filmer og finne ut hva kan sammenlignes av boka/serien/filmen til dagens problemstillinger, Vi lærte engelsk akademisk skriving, Vi lærte å se mer kritisk på hva ting kan sammenlignes med i dagen problemer og hadde Video presentasjoner

Eksamen: Video fremføring (forklarer problemstillinger i en selvvalg bok)

Dette faget var verdt: 3 Units

 

Grunnen til at jeg valgte å ta disse fagene er siden det passer til selveste studiet jeg startet med også passer til den kreative siden min. Jeg vil gjerne jobbe med noe grafisk eller noe koding da jeg er ferdig med utdanningen og da passer dette veldig fint inn i utdannelsen.

Etter at jeg hadde funnet og registrert meg på for de forskjellige fagene jeg skulle ta var det bare å starte å finne ut av muligheter med leie av ett sted å bo. Skolen tilbøy en del utvalg av steder man kunne bo eller så var det en mulighet til å finne ett sted å leie aleine utenfor skolen. Jeg så på de forskjellige valgene jeg hadde og ente opp med å søke via skolen, Jeg satte opp mine 3 valg i rekkefølge av hva jeg ville helst ha av leie. Ett par uker seinere får jeg tilbake melding om at jeg har fått mitt første valg som da var en Leilighet rett utenfor campus i en leilighet, området leiligheten lå i het East Campus der det var mange 2 etasjen hus med flere leiligheter. Heldig som jeg er fikk jeg også tak i ett singel rom så jeg ikke måtte dele rom med noen andre å fikk litt frihet om jeg trengte det (anbefales).

Ved utreise av Norge hadde jeg med meg 2 bagasje og min mor som ville ta turen med meg for innflytting (og litt ferie). Fly reisen min besto av ett fly som var direkte fra Oslo lufthavn og til San Francisco (Oakland International Airport). Da vi var framme hadde vi reservert en bil som vi skulle kjøre ned til Monterey der skolen lå. Jeg hadde kommet 2 dager før vi hadde tilgang til å få nøkler til leiligheten så vi blei igjen på ett hotell som lå ikke så langt unna skolen, de 2 dagene jeg hadde før innsjekk brukte jeg på å bli kjent med området i nærheten av Monterey. Dagen av innsjekk dro jeg til student senteret til skolen for å sjekke meg inn, få nøklene til leiligheten og få litt informasjon om hvordan første uken var satt opp. Jeg kommer da frem til leiligheten ved hjelp av moren min som kjører meg bort med tingene min og jeg starter innflyttingen. Når første romkamerat kommer inn døra så hilser vi på hverandre å får vite litt om hverandre der han ene også kommer fra hiof (som jeg ikke kjente) og han andre kommer fra en skole i Tyskland, Begge virker veldig hyggelige og jeg føler vi kommer til å passe godt inn sammen. Leiligheten var kanskje ikke i sitt beste stadiet og det kunne blitt gjort en liten rengjøring før vi kom fram men ellers var leiligheten fin og plassert på ett åpent område der det var mange andre leiligheter ful med andre studenter.

Introduksjonsuken gikk ut på å bli kjent med de forskjellige avdelingene på skolen og hvem vi skulle kontakte for forskjellige ting. Det var muligheter å bli med på en liten rundtur på skolen for å vite hva de forskjellige byggene bruktes til og om de utvalgte stedene man kunne kjøpe mat osv. jeg valgte da å ikke bli med på den rundturen siden jeg ville heller sjekke det ut selv med de folkene jeg kjente og romkameratene mine. Alle de ansatte og de hjelpende var veldig snille å flinke til å ta oss nye utvekslende imot med åpne hender.

California var et veldig fint sted der det så si alltid var sol og føltes ut som sommeren aldri sluttet, men mer som  at vi bare hadde skole i sommeren. For det sosiale så ble jeg ikke med på alt for mange forskjellige turer siden det ble litt dyrt for noen av turene, jeg valgte heler att jeg skulle bli litt bedre kjent med det som var området som var rundt meg. Jeg ble derimot med på mange av sammentreffene folk jeg ble kjent med hadde satt opp. Det var en del festing på skolen som gjorde det att man ble kjent med veldig mange, både utveksling studenter og Amerikanske. Det var ikke bare festing men de ble også ransjer ett par «get togethers».

Det semesteret jeg valgte å ta var verdt hver eneste sekund av. Man får oppleve noe nytt og man lærer en del nytt om seg selv som person. Man har den tiden man trenger for både skole oppgaver og litt hygge i hverdagen og blant annet i helgene. Opplevelsen og menneskene jeg ble kjent med i den tiden jeg var på utveksling kommer jeg ikke til å glemme og har håpet på at jeg får se alle igjen i løpet av årene. Som sagt så er det store mengder med fag man kan velge mellom og lærerne er flinke til å holde motivasjonen oppe og lære nye ting bort til deg. Det å utveksle er en VELDIG positiv ting å ha i CV-en siden det er mange firmaer som leiter etter noen med høy motivasjon og er en som er klar til å slenge seg ut i nye omgivelser selv om man selv ikke vet hvordan dette kommer til å gå.

Utveksling er noe jeg anbefaler på det sterkeste til alle som har hatt ett lite tanke om å ta det. Jeg selv var nervøs på om jeg skulle være klar eller tørre å flytte så langt unna alle jeg kjenner, man trenger bare å ha det lille motet for å få deg til å selv gjøre det. Det er mange forskjellige steder man kan utveksle seg til, men om du er glad i varme sommer dager eller akkurat perfekt «sommer» varme i vinter tiden så er California ett veldig bra sted og jeg selv anbefaler « California State Univercity Monterey Bay » (CSUMB). Alle lærer/studentene/andre jeg møtte og ble kjent med var veldig hyggelig og klare til å snakke med hvem som helst. Ukjente snakker til ukjente og det er en ting som gjør akkurat denne skolen veldig bra og gir en veldig behagelig omgivelig følelse.

Publisert 27. apr. 2020 15:30 - Sist endret 27. apr. 2020 15:30