Informatikk - Design og utvikling av IT systemer ved California State University Monterey Bay, USA (studieår 2018/19)

Mitt navn er Ralf Leistad og jeg studerer ‘Informatikk; Design og utvikling av IT systemer’ ved Høgskolen i Østfold. Jeg utvekslet til vår partnerinstitusjon, CSUMB (California State University Monterey Bay) både tredje og fjerde semesteret.

Jeg fløy til Oakland i San Fransisco en uke før skolen startet for å ta en liten ferie før skolestart. San Fransisco var en helt nydelig by som jeg sterkt anbefaler å besøke om du skal til USA. Når skolestart nærmet seg måtte jeg ordne med transport nedover til Monterey selv, men det er flere shuttle tjenester og busser som kan ta deg nedover. Dette anbefaler jeg å undersøke litt på forhånd så du er litt forberedt på hvordan du skal komme deg nedover. Ut ifra det jeg vet tilbyr ikke skolen henting på flyplassen.

Jeg ankom skolen en dag før den offisielle innflyttingen, men behjelpelig som de var lot housing-avdelingen på skolen flytte inn en dag før (hadde AirBnB, men når muligheten ba seg flyttet jeg gjerne inn tidligere). Jeg bodde på East Campus som ligger ca. 3km bort fra skolen. På East deler man leilighet med to andre, men det er store og fine leiligheter, samt du har litt mere frihet enn hvis du bor på campus. Det går buss fra East Campus til skolen hvert 20 minutt, så fremkommelighet ble ikke noe problem, i tillegg er det flatt hele veien så der perfekte forhold til å sykle eller skate etc. Hver leilighet har et dobbeltrom og et enkeltrom. Jeg bodde på enkeltrommet og måtte betale rundt $600 i måneden (litt usikker på prisen).

Jeg tok disse fagene ved CSUMB:

  • Data Structures
  • Software Design
  • Discrete Mathematics
  • Computer Networks
  • Algorithms
  • Software Engineering
  • Operating Systems
  • Graphics Programming

Kvaliteten på fagene og foreleserne i fagene jeg tok var ekstremt gode. Alle foreleserne jeg hadde var ekstremt hyggelige og veldig behjelpelig. I USA har de et litt annet opplegg når detkommer til struktur på skolegangen, her kan man forvente ukentlige lekser og evt. noen oppgaver som skal gjøres i timene. Lekser, diverse oppgaver og eksamener teller alle på den endelige karakteren din noe som jeg syns var veldig motiverende for å jobbe kontinuerlig gjennom hele semesteret. For å gjører det bra på skolen er man nødt til å jobbe relativt mye og legge inn en god innsats, men det å oppnå gode karakterer vil jeg si er lettere i USA enn i Norge.

Gjennom hele året er det mange sosiale arrangementer man kan bli med på og folk er generelt veldig sosial i grunn. Hvis man går litt ut av komfortsonen og tar kontakt med medstudentene sine får man lett nye vennskap. Jeg har fortsatt god kontakt med vennene jeg fikk ved CSUMB og kunne ikke vært foruten de.

Både skolen og området er fantastisk fint og fult av ekorn(!). Om du ender opp med å dra hit anbefaler jeg å utforske nærområdet. Blant annet dro jeg sammen med en vennegjeng til Yosemite nasjonalpark noe som var en syk opplevelse. I tillegg var jeg en tur innom Los Angeles, byen i seg selv var ekstrem fin, men jeg vil anbefale å styre unna Santa Monica Pier og Hollywood Boulevard ettersom det var stappfullt av mennesker og generelt ikke så interessant som man skulle tro. Griffith Observatory og Venice Beach derimot var en sann opplevelse! Etter å ha vært i Los Angeles dro jeg til Coachella (musikkfestival) i to dager som var helt ubeskrivelig fett.

Alt i alt sitter jeg igjen med et helt fantastisk år etter utvekslingen, selv om det var mye slit og skole gjennom året.

Publisert 16. sep. 2019 19:16 - Sist endret 16. sep. 2019 19:23