NEI til tigging

Redelighetsutvalgene ved universitetet og høgskolen i Bergen tok tidligere i år initiativet til en studie av tilstanden for forskningsetikken i norsk akademia: Nasjonal undersøkelse – integritet i vitenskapen ‐ en studie av uredelig og diskutabel forskningspraksis.

Både Kunnskapsdepartementet og Norges forskningsråd takket nei til å betale for studien. På sin tiggerferd rundt omkring i UH- og instituttsektoren for å finansiere studien, opplevde de at pengene satt langt inne. HiØ takket nei, i likhet med de fleste andre UH-institusjonene. Kun UiA og NMH ønsket å støtte studien økonomisk.

Denne saken har nå likevel fått en løsning: UiB, HiB og De nasjonale forskningsetiske komiteene vil selv finanisere studien. Prosjektet starter med utforming av en spørreundersøkelse som går ut til forskere på alle nivå, redelighetsutvalgene og ledelse ved institusjonene. Prosjektet planlegger også en kvalitativ intervjudel med utvalgte aktører med betydning for etikkarbeidet i norsk akademia. Studien vil være tverrfakultær, og datainnsamlingen mest mulig representativ for sektoren som helhet.

Planen er å presentere de første resultatene allerede under verdenskonferansen for forskningsetikk i Amsterdam i mai 2017.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 9. nov. 2016 10:22 - Sist endret 24. sep. 2019 10:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.