HiØs humanioraforskning står seg godt

Forskningsrådets evaluering av norsk humanioraforskning (HUMEVAL) ble lansert i juni 2017 og involverte mer enn 50 eksperter fordelt på 8 fagpaneler, 2300 forskere, 97 forskergrupper og 36 institusjoner. Det konkluderes med at norsk humaniora er velfinansiert og har hatt en god utvikling de siste ti årene. Men det er også områder å ta tak i.

Et av de mest slående funnene er mangelen på strategier for humanioraforskningen ved mange institusjoner. Evalueringen beskriver en tilbakelent holdning til strategi og ledelse («institutional complacency »), og kun noen få institusjoner utmerker  seg positivt når det gjelder strategisk  tilnærming til forskningen.

Et annet hovedfunn er at norsk humanioraforskning, bortsett fra noen få fremragende miljøer og grupper, er lite synlig på de høyeste nivåene internasjonalt. Forskning på norske eller nordiske temaer er naturlig og viktig for mange humanioradisipliner, men evaluatorene fant at denne forskningen i for liten grad knyttes til internasjonale fenomener og fagdiskusjoner. Forskerne publiserer i for liten grad i de beste tidsskriftene internasjonalt, og det er langt mellom monografiene (enkeltarbeider) utgitt på de mest anerkjente forlagene, som for eksempel Cambridge University Press  eller Oxford University Press.

De 16 forskergruppene som ble evaluert av «vårt» panel fikk følgende karakterer på vitenskapelig kvalitet:

  • 5 – Excellent: tre fra UIO,  én fra PRIO (i alt 4)
  • 4 – Very good: to fra UiB, to fra UiT og én fra UiA (i alt 5)
  • 3 – Good: én fra NTNU, to fra UiB, én fra HiH og to fra HiØ (i alt 7)

Leder for en av våre forskergrupper, professor Sigmund Kvam, sier: De evaluerte forskergruppene hadde altså fra gjennomsnittlig europeisk nivå (der lå vi) til toppnivå. Det er et meget godt resultat for forskergruppene på landsbasis og gir et godt grunnlag for å utvikle forskningsfeltet nasjonalt. Her bør også vi kunne spille en rolle – vi må bli enige med oss selv hvilken strategi vi legger oss på.

Forskningsrådets følger opp evalueringen ved å gi 93 millioner kroner til solide forskergrupper, sabbatsår for enkeltforskere og forskerskoler. Støtten er tenkt å gå til nettverksarbeid og internasjonalisering, slik at allerede sterke grupper kan løftes opp på et enda høyere nivå, står det på Forskningsrådets nettsider.

Ved HiØ var det to forskergrupper ved ØSS som ble gjenstand for evaluering: Tekst-i-Kontekst og Litteratur og narrativitet, med hhv. Sigmund Kvam og Guri Ellen Barstad som forskningsgruppeledere. Som følge av den gode evalueringen ble begge disse gruppene nylig tildelt støtte fra Forskningsrådet, til sammen 350 tusen kroner. GRATULERER!!!

Bildet nedenfor viser forsiden til hovedevalueringsrapporten – den kan lastes ned HERFRA. Rapporten fra panel 4, dvs. det panelet som bl.a. evaluerte våre to grupper, finner du HER.

 

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 7. feb. 2018 07:41 - Sist endret 24. sep. 2019 10:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.