Gamle damer blir lykkeligere

På en forskerutdanningskonferanse i Trondheim hadde jeg gleden av å høre på et foredrag av Sven Svebak (NTNU). Hans forskning omfatter mestring av belastningslidelser og sammenhenger mellom sans for humor, stress og helse. I tillegg til utallige vitenskapelige artikler har han utgitt boka «Forlenger en god latter livet?». Den er en populærvitenskapelig fagbok for alle som arbeider med mennesker. Deler av forskningen til Svebak er med utgangspunkt i HUNT - Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

Man snakker gjerne om tre typer humor:

  1. den affektive (hvor lett du har for å smile og le)
  2. den sosiale (hvor godt du trives i situasjoner der det blir litt moro)
  3. den kognitive (hvor lett du har for å oppfatte humor i en situasjon eller skape slike kognitive prosesser selv).

I histogrammet ovenfor er vist utviklingen av den kognitive humoren for kvinner og menn i forskjellige aldersgrupper iht. HUNT-2. Det er her verdt å merke seg at kvinners kognitive humor får et løft når de nærmer seg 90 år. Sven Nybak antydet (på spøk?) at det er fordi mange kvinner blir enker da.

Hvis du vil teste deg selv kan du jo prøve å svare på dette spørreskjemaet for nevnte undersøkelse, og se hvilken score du får. Et par av spørsmålene burde man kanskje la andre svare på?

Ved HiØ er det noen forskere som har benyttet seg av muligheten til forske på HUNT-data.  En av dem har du kanskje hørt om? Lars-Petter Jelsness-Jørgensen har benyttet seg av data fra HUNT-3 (2006-2008).

Dersom du som leser dette ikke har brukt data fra HUNT, kan du sjekke her  om databasen kan inneholde data du kan bruke i din forskning. Kanskje du til og med kan få inspirasjon til nye forskningsideer?

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 10. des. 2019 22:58 - Sist endret 10. des. 2019 22:58
 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.