SCOPUS (1)

Biblioteket abonnerer på en rekke informasjonsdatabaser med tilgang på forskningsartikler. Det er lurt å gjøre seg kjent med flere databaser, for å se hvilke muligheter de kan gi deg i nettopp ditt forskningsfelt. Du finner hele databaseoversikten til biblioteket her.

Scopus er en spesielt nyttig base å kjenne til. Her finner du opplysninger

  • om artikkelen din er sitert
  • hvilken h-indeks den enkelte forfatter har
  • hjelp til å finne et renommert tidsskrift for publisering
  • i tillegg får du bibliografiske opplysninger og abstracts

Generelt om basen:Scopus er en tverrfaglig database med god dekning innen både naturvitenskap, medisin/helse, teknikk/fysikk, samfunnsvitenskap og humaniora. Det er en både en ordinær database der man finner bibliografiske opplysninger og abstracts om de registrerte dokumentene og en siteringsdatabase, der man kan finne hvem som har sitert f.eks. en artikkel, en forfatters h-index og et tidsskrifts CiteScore, etc. Elsevier, som er leverandør av basen, sier selv at Scopus er den største abstract- og siteringsdatabasen for fagfellevurdert litteratur.
Inneholder i dag nærmere 70 millioner poster. Det meste av dette er tidsskriftsartikler: fra nærmere 22000 fagfellevurderte tidsskrifter (ca. 3600 av disse er «open-access» tidsskrifter). Basen inneholder også 8 millioner konferansepapers og 39 mill. patentregistreringer. Målet er å få stadig større dekning av boklig materiale: ca. 20000 bøker registreres årlig.

Finn et tidsskrifts «impact»: Web of science (ISI), «konkurrenten» til Scopus, opererer med «impact factor». Scopus bruker en lignende verdi, som de kaller CiteScore. Dette er antall siteringer av et tidsskrift ett bestemt år til dokumenter publisert de tre foregående årene, delt på antall dokumenter indeksert i Scopus for de samme tre årene.
I tillegg får man oppgitt det totale antall siteringer til et tidsskrift for et gitt år og rangeringer av tidsskriftet innenfor det aktuelle fagfeltet.

Velg Sources i hovedmenyen. Man kan søke på tidsskriftets tittel, ISSN og utgiver, eller på fagfelt for å få en rangert liste over alle tidsskriftene innenfor et fagområde. Her kan man også avgrense til «open access»-tidsskrifter.

Sammenligne tidsskrifter: I Scopus kan man også søke opp og sammenligne opp til 10 tidsskrifter av gangen. Dette kan være et nyttig verktøy hvis man har valget mellom flere tidsskrifter og ønsker å publisere i et tidsskrift med høy «impact». Husk å sjekke NSDs kanalregister i tillegg for å se om tidsskriftene er rangert på nivå 1 eller 2!

Ta kontakt med biblioteket for veiledning!

(Skrevet av Ketil Modh Isaksen og Else Helene Norheim, biblioteket. Fortsettelse i et senere blogginnlegg).

Database Marketing Meaning Databases Word And Words (Colourbox.com)

 

Av Else Helene Norheim
Publisert 18. jan. 2019 08:24 - Sist endret 19. okt. 2020 10:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.