Programmet tar ikke opp nye studenter

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Undervisningsspråk:
Se den enkelte emnebeskrivelse
Studiested:
Halden

Studieplan for Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur (2008–2011)

Hva lærer du?

Grad/tittel ved bestått studium

Etter fullført og bestått studium tildeles graden Bachelor i samfunn, språk og kultur.

Opptak

Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse. Studenter som velger tysk, fransk eller spansk anbefales å ha forkunnskaper i B-/C-språk fra videregående skole eller tilsvarende tysk-/fransk- eller spanskkunnskaper.

Oppbygging og gjennomføring

Studiets oppbygging og innhold

Studieprogrammet er bygd opp rundt en fordypningsenhet (90 studiepoeng), et breddefag (60 studiepoeng) og tre valgfrie emner (30 studiepoeng).

Fordypningsenheten utgjør 90 studiepoeng og gir studentene den nødvendige dybde for senere evt. å fortsette med en mastergrad. Breddefaget utgjør 60 studiepoeng. De resterende 30 studiepoeng er knyttet til utenlandsopphold og/eller valgfag. Studentene oppfordres til å velge et utenlandsopphold (ett semester, 30 studiepoeng), men de kan også velge fra høgskolens emneportefølje. Primært anbefales de tverrfaglige emnene SFS10606 Komparative velferdsmodeller (10 studiepoeng), SFB50306 EU-kunnskap (10 studiepoeng) og SFB50406 Interkulturell kommunikasjon (10 studiepoeng) som passer godt for dette bachelorprogrammet, men studentene kan også velge andre emner fra høgskolens emneportefølje. Det forutsettes imidlertid at de emner studentene velger er faglig relevante for studieprogrammet; dette vurderes av fagpersonalet.

Studentene kan velge mellom ti fagkombinasjoner:

  • Statsvitenskap og engelsk
  • Statsvitenskap og tysk
  • Statsvitenskap og fransk
  • Statsvitenskap og spansk
  • Engelsk og tysk
  • Engelsk og fransk
  • Engelsk og spansk
  • Tysk og fransk
  • Tysk og spansk
  • Fransk og spansk

Bachelorstudiet innebærer kombinasjonsmuligheter som statsvitenskapelige emner koplet med språk og kultur (kultur er et inkluderende begrep som omfatter bl.a. idéhistorie, politisk filosofi, litteratur, kunst og realia) eller en ren språklig-kulturell profilering.

Fagkombinasjonen statsvitenskap og engelsk hhv. tysk, fransk eller spansk kombinerer statsvitenskapelige problemstillinger med et språk- og kulturfag og gir verdifull tverrfaglig kompetanse. Alle fire fag vektlegger både kunnskaper og ferdigheter: statsvitenskap formidler teori og metode samtidig som faget stimulerer til refleksjon og generell analytisk kompetanse; engelsk, tysk, fransk og spansk er i stor grad praktiske språkstudier, som i tillegg åpner for global forståelse gjennom kunnskap om de engelsktalende, tysktalende, fransktalende og spanskltalende lands kultur og samfunnsforhold.

Fagkombinasjonen engelsk og tysk, fransk eller spansk kombinerer to sentrale språk- og kulturfag. Engelsk åpner for global forståelse gjennom kunnskap om de engelsktalende lands kultur og samfunnssystemer og institusjoner samt generell samfunnsutvikling; tysk, fransk og spansk åpner for økt forståelse for samfunn og kultur i de tyskspråklige, franskspråklige og spansktalende land. Interkulturell kommunikasjon står sentralt i alle fire språk.

Minst ett språkfag (engelsk, tysk, fransk eller spansk) inngår i det treårige løpet. Dette betyr en internasjonalt orientert profil, hvor både språk- og kulturkunnskaper har en naturlig plass. Et studieopphold ved et utenlandsk lærested anbefales sterkt i løpet av studietiden, og bachelorprogrammet har bygd denne muligheten inn i studieløpet. Et slikt semester vil ikke bare styrke språkkunnskapene, men også gi et kulturmøte i praksis. Studentene har mulighet til å velge fra en stor fagpalett: i tillegg til språk- og litteraturstudier åpnes det også for f.eks kulturstudier, områdestudier, kvinne- og kjønnsstudier, historie og samfunnsvitenskapelige fag. Ut fra hvilket valg studentene foretar kan de derfor på bachelornivå profilere seg ytterligere i tillegg til den dybden som fordypningsenheten og breddefaget gir. For studenter som av ulike grunner ikke har muligheten for et utenlandsopphold, tilbys det emnekombinasjoner som kan inngå i valgfaget. Også her er det gode muligheter for å spisse sin egen fagprofil.

Dersom det ikke melder seg et tilstrekkelig antall studenter, vil høgskolen være nødt til å redusere tilbudet innen påbyggingsenheter. Vedtaket gjøres av høgskolestyret i forkant av hvert studieår.

Likestillingsaspekt
Både ved utvalg av pensumlitteratur, bruk av case og eksempler, søker man å ivareta likestillingsaspektet på beste måte. I statsvitenskapelige emner og emner i litteratur og kultur, blir det lagt spesiell vekt på å formidle et perspektiv som bygger på forståelse av etnisk og kulturelt mangfold.

Organisering og læringsformer

Både undervisning og evaluering er utformet slik at de følger opp sentrale punkter i Kvalitetsreformen. Dette innebærer bl.a. styrket individuell oppfølging av studentene gjennom studiet: mer gruppeundervisning og individuell veiledning. Varierte arbeidsformer, som f.eks. forelesninger, gruppeundervisning og (oppgave-)seminarer, ivaretar god kontakt mellom student og lærer samt mellom student og student, og inspirerer til egen læring. Språkfagenes ferdighetskomponenter, både muntlig og skriftlig, ivaretas spesielt; det samme gjelder skrivetrening innenfor statsvitenskapelige emner. I språkfagene foregår nesten all undervisning på engelsk, tysk, fransk og spansk (jfr. emnebeskrivelsene). 

Bruk av IKT
Bruk av IKT inngår i mange av emnene (jfr. emnebeskrivelsene). Læringsplattformen Blackboard brukes i de fleste emner.

Bruk av bibliotek

  • Biblioteket organiserer og bidrar til studentenes informasjonskompetanse, det vil si evnene til å søke etter, finne, evaluere og bruke relevant faglig informasjon. I tillegg til personlig service, får studentene bibliotekundervisning der målsettingen er at de skal kunne søke i norske og utenlandske informasjonskilder og kunne vurdere kvaliteten på informasjonen. Biblioteket tilbyr også undervisning i referanseteknikk.
  • Gjennom prosjektoppgaver, gruppearbeid og innleveringer blir studentene stimulert til aktivt å søke etter fagstoff og empiriske data både i bibliotek og på Internett. Høgskolens bibliotek bidrar til studentenes informasjonskompetanse, det vil si evnen til å søke etter, finne, evaluere og bruke relevant faglig informasjon. I tillegg til personlig service, får studentene biblioteksundervisning.

Arbeidskrav
I de fleste emner inngår obligatoriske arbeidskrav som må være godkjent for å kunne fremstille seg til eksamen. Gjennom retting og tilbakelevering av arbeidskrav gis det samtidig tilbakemelding til studentenes læring. Slike arbeidskrav kan være innleveringsoppgaver som må leveres innen gitte frister, tester, mappeinnlegg m.v.
Se den enkelte emnebeskrivelse for mer informasjon.

Tilbakemelding underveis

Bachelorstudiet i samfunn, språk og kultur benytter både underveisvurdering og sluttevaluering.
Vurderingsformer sikrer at studentene får tilbakemelding om faglig framgang og blir fulgt kontinuerlig opp i løpet av studiet.

Vurdering

Det benyttes ulike vurderingsformer i studiet; skriftlig eksamen, mappevurdering og hjemmeeksamen. I emnebeskrivelsene er det presisert hvilke arbeidskrav som må være oppfylt for at kandidaten kan gå opp til eksamen, og hvilken eksamensform det enkelte emne benytter.

Det brukes en karakterskala med fem trinn fra A til F. Unntaksvis brukes bestått/ikke bestått; dette oppgis i emnebeskrivelsene for de emner dette gjelder.

I emner der vurderingen består av flere elementer og det settes en samlet helhetlig karakter, må kandidaten ved ikke bestått eksamen ta alle deler på nytt.

Det vises også til HiØs forskrifter og reglementer for eksamen.

Studieplanen er godkjent og revidert

Studieplanen er godkjent

Dekan Eva Lambertsson Björk 24.06.2008

Studieplanen gjelder for

Studieplanen gjelder for perioden 2008-2011.

Studieprogramansvarlig

Fakultet for lærerutdanninger og språk

Studiemodell

Høst 2008

Valg BSSK opptak 2008

Veivalg engelsk årsstudium

Valg BSSK. Kull høst 2008. Valg studieåret 09/10

Veivalg til fransk i lærerutd. eller generell fransk

Fagvalg BSSK opptak 2008

Engelsk i allmennlærerutdanningen

Generell engelsk

Obligatoriske emner for fransk i lærerutdanningen

  • SFF10309 Del 1 av 2 Fransk muntlig språkferdighet med fagdidaktikk

Obligatoriske emner i årsstudiet

Fellesemner

  • SSP10009 Spansk språk 1 20 stp
  • SSP10109 Muntlig spansk 10 stp

Obligatoriske emner

Emner engelsk påbygging

  • SFE20109 Britiske studier: Renessansen; litteratur og sivilisasjon 10 stp
  • SFE20709 Engelsk: Science Fiction: Fremtiden som historie 10 stp
  • SFE20409 Engelsk: Kontrastiv analyse - Språksammenligning i teori og praksis 10 stp

Obligatoriske emner

Generell engelsk

Obligatoriske emner

Spansk, Obligatoriske emner

  • SSP10010 Spansk språk 1 15 stp
  • SSP10110 Spansk: Muntlig språk med kulturkunnskap 15 stp

Emner engelsk påbygging

  • SFE20109 Britiske studier: Renessansen; litteratur og sivilisasjon 10 stp
  • SFE20709 Engelsk: Science Fiction: Fremtiden som historie 10 stp
  • SFE20409 Engelsk: Kontrastiv analyse - Språksammenligning i teori og praksis 10 stp

Påbyggingsemner i tysk

  • SFT20210 Tysk i kontrast 15 stp
  • SFT20310 Tysk: Litteratur- og kulturkunnskap 15 stp

Vår 2009

Veivalg til LU eller generell

Obligatorisk emne spansk i lærerutdannigen

Obligatorisk emne spansk årsstudium

Obligatorisk emne tysk i lærerutdanningen.

Engelsk i allmennlærerutdanningen

  • SFE11309 Engelsk: Kulturstudier II med didaktikk 15 stp
  • SFE11409 Engelsk: Grammatikk og fonetikk med didaktikk 15 stp

Generell engelsk

  • SFE10309 Engelsk: Kulturstudier II 15 stp
  • SFE10409 Engelsk: Grammatikk og fonetikk 15 stp

Fellesemner

Obligatorisk emne tysk i lærerutdanningen.

Obligatoriske emner for fransk i lærerutdanningen

  • SFF10309 Del 2 av 2 Fransk muntlig språkferdighet med fagdidaktikk 15 stp
  • SFF11009 Fransk praksis i skolen 5 stp

Obligatoriske emner i årsstudiet

Obligatorisk emne spansk i lærerutdannigen. H09

  • SSP10509 Spansk språk 2 med fagdidaktikk 10 stp

Obligatorisk emne generell spansk H09

  • SSP10309 Spansk språk 2 10 stp

Generell engelsk

  • SFE10309 Engelsk: Kulturstudier II 15 stp
  • SFE10410 Engelsk: Grammatikk og fonetikk 15 stp

Obligatoriske emner

Obligatoriske emner

Spansk, Obligatoriske emner

  • SSP10310 Spansk språk 2 15 stp
  • SSP10410 Spansk og latinamerikansk litteratur, kultur og historie 15 stp

Valgfritt emne vår 2011

  • SFT40510 Tysk: Språk, språkundervisning og IKT 15 stp

Vår 2010

Valgemner BSSK. 4. eller 6. semester

Valgemner BSSK. 4. eller 6. semester

Vår 2011

Valgemner BSSK. 4. eller 6. semester

Valgemner BSSK. 4. eller 6. semester

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 10. mai 2024 03:13:42