Fagdag om åpen forskning 24. oktober 2022

Mandag 24. oktober i år arrangerer biblioteket ved Høgskolen i Østfold en fagdag om åpen forskning. Fagdagen vil foregå på Litteraturhuset i Fredrikstad, og alle vitenskapelig ansatte ved høgskolen er velkomne til å delta. Eksterne innledere fra ulike fagfelt er invitert og bekreftet. Dette blir en spennende og lærerik dag der fokuset ligger på datadeling og de siste utviklingene når det kommer til Open Access-publisering.

Åpen forskning

Bilde: Åpen forskning (CC BY Alexander Refsum Jensenius)

Åpen forskning er et bredt felt som spenner fra åpne søknadsprosesser til åpen publisering av forskningsresultater og evaluering av forskningspraksis. Bakgrunnen for fagdagen er at åpen forskning blir mer og mer viktig: I økende grad blir forskere møtt med krav og forventninger om å gjøre forskningen sin så åpen så mulig og så lukket som nødvendig, både fra myndigheter, forskningsfinansiører og publikasjonskanaler. Fagdagen har som mål å forankre kunnskap om åpen forskning blant høgskolens forskere.

I 2021 etablerte Høgskolen i Østfold en institusjonsavtale med forskningsdataarkivet DataverseNO, som er utviklet ved Harvard University. I Norge eies og driftes arkivet av Universitetet i Tromsø. I DataverseNO har Høgskolen i Østfold, på lik linje med de fleste andre høyere utdanningsinstitusjoner i landet, sitt eget område der høgskolens forskere kan arkivere og åpent publisere datasett. Under fagdagen ønsker vi å presentere DataverseNO ved å gi en demonstrasjon av hvordan arkivet fungerer. DataverseNO er lett å bruke, men det finnes en del man bør kjenne til før man setter i gang, blant annet begreper som «metadata» og «metadatastandarder», strukturering av data, filformater og lisensiering av datasett. Alt dette skal vi snakke om den 24. oktober.

Utover dette kommer en rekke spennende innledere for å snakke om ulike aspekter ved åpen forskning:

Tamara Kalandadze er førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk, IKT og læring her ved Høgskolen i Østfold. Hun er sannsynligvis høgskolens største entusiast når det kommer til åpen forskning. Tamara har blant annet vært med å etablere RIOT Science Club  i Norge. «RIOT» står for «Reproducible, Interpretable, Open and Transparent», og er et internasjonalt vitenskapelig fellesskap som sprer kunnskap om åpen forskning. Tamara kommer for å snakke om bakgrunnen for at åpen forskning raskt har blitt et etablert og voksende felt, og ikke minst hvilke fordeler og muligheter som kommer med åpen forskningspraksis.

Jacob Aasland Ravndal er førsteamanuensis ved Politihøgskolen. Han forsker på høyreekstrem terrorisme og politisk vold, etterretning og sikkerhetspolitikk, og kommer for å snakke om sine erfaringer av å dele forskningsdata.

Kirsti Klette er professor ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Hun er blant annet faglig leder for prosjektet Teaching Learning Video labs, som støtter forskere som bruker video- og lyddata innen en rekke fagområder. Kirsti har solid erfaring når det kommer til deling av data, også for bruk i studentprosjekter. Hun leder dessuten QUALI-FAIR-hubben ved Universitetet i Oslo, som arbeider med «FAIR-gjøring» av såkalt kontekstsensitive og personidentifisererende data, der FAIR står for «Findable, Accessable, Interoperable, Reusable».

Jan Erik Frantsvåg er universitetsbibliotekar og Open Access-rådgiver ved Universitetet i Tromsø. Han er en av Norges mest erfarne og fremste eksperter når det kommer til åpen publisering. På fagdagen skal han blant annet snakke om de siste utviklingene på dette feltet, inkludert såkalt «Diamond Open Access», som handler om publisering og distribusjon av vitenskapelige arbeider uten gebyrer til hverken forfattere eller lesere.

Fagdagen om åpen forskning arrangeres av biblioteket ved Høgskolen i Østfold. Vi gleder oss til en spennende og lærerik dag, og håper at så mange som mulig holder av datoen for å delta. Påmeldingsskjema sendes ut etter sommeren.

 

 

 

Av Kristian Sandbekk Norsted - seniorrådgiver ved biblioteket
Publisert 9. juni 2022 13:49 - Sist endret 9. juni 2022 13:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.