Aktuelle saker

Publisert 27. sep. 2022 11:16

KRONIKK: Etter valget til Nasjonalforsamling i Frankrike i juni i år fikk Marine Le Pens nasjonalpopulistiske parti Nasjonal Samling (NS) 89 representanter. Det er partiets beste resultat noensinne. Partiet har nå den nest største gruppen i Nasjonalforsamlingen etter venstrealliansen NUPES, dannet av det radikale venstrepartiet Det ukuelige Frankrike, kommunistene, sosialistene og de grønne.

Publisert 27. juni 2022 11:46

KRONIKK: Frankrikes diplomatkorps endres. Eksisterende kanaler for utdanning og rekruttering fases nå ut. Beslutningen ble kunngjort mellom de to omgangene av presidentvalget i april 2022. Reformens tilhengere vektlegger behovet for modernisering og effektivitet. Skeptikerne er derimot bekymret for en svekkelse av Frankrikes diplomati. Tradisjon og evolusjon står til en viss grad opp mot hverandre.

Publisert 23. mai 2022 20:51

Skjermtid for barn og unge bør begrenses sterkt, mener Helsedirektoratet i nye anbefalinger. Samtidig trenger barn nettopp tid foran skjermen for å lære å ferdes trygt på nett. De nye rådene øker presset på foreldre og lærere til å lære barn digital dømmekraft. 

Publisert 2. mai 2022 10:15

Ansatte ved Fakultet for lærerutdanninger og språk har en økning i vitenskapelig publisering på formidable 83 % fra 2020 til 2021!

Valgvake på Youngs 24. april!
Publisert 25. apr. 2022 13:55

Den norske Atlanterhavskomité, Podkasten Frankrike Forklart og Tankesmien Agenda inviterte til valgvake på Youngs i Oslo i forbindelse med det franske presidentvalget.

To gladiatorer i fransk TV-duell
Publisert 20. apr. 2022 13:13

KRONIKK: 20. april er klimakset i årets franske presidentvalg. De to kandidatene som ble igjen etter første valgomgang 10. april, Marine Le Pen og Emmanuel Macron, møtes i duell på fransk TV kl. 21.00.

Sofasitterne kan gjøre valgutfallet i Frankrike mer usikkert
Publisert 6. apr. 2022 15:37

KRONIKK: Mange frykter at valgdeltakelsen i årets franske presidentvalg kan bli den laveste i den femte republikks historie, eller i alle fall siden 2002, da høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen kom til andre valgomgang. Hvorfor lar så mange velgere være å stemme? Hvem er hjemmesitterne? Og hvilken innflytelse vil valgdeltakelsen ha på utfallet av årets valg?

Publisert 7. mars 2022 08:03

KRONIKK: Kort tid før fristen går ut 7. mars kunngjorde endelig Emmanuel Macron at han stiller opp som kandidat for å forbli president i Frankrike i fem år til. En stabil ledelse i meningsmålinger tyder på at han trolig vil gjenvelges. Erfaringen viser derimot at det er vanskelig for sittende franske presidenter å sikre seg en mandatperiode til. Årets presidentvalg kan likevel bli et unntak.