English version of this page

Cyber-fysiske systemer

Forskergruppa Cyber-fysiske systemer (CPSForsk) konsentrerer seg om systemer der det er essentielt å observerer og styre fysiske ting. Derfor undersøker vi digitalisering: roboter, smarte hjem, energieffektivisering og moderne produksjonsteknologi. I forskningen vår finner vi fag som modellering, sanntidssystemer, nettverk, skytjenester og tingenes internett.

Robots at work

Illustrasjonsfoto fra Productive4.0

 

Prosjekter

Forskergruppa CPSForsk var sentral i Satsningsområdet Teknologi-Energi-Samfunn, og vi er partner i det store ECSEL lighthouse prosjektet Productive4.0. I dette prosjektet er det nå en artikkel om det norske konsortiet på hjemmesida til prosjektet: "Prediction, online analyzing, sensors - Norwegians taking control". Hvis man vil se en liten to-minutters video om hva det norske konsortiet gjør på Unger Fabrikker, kan de kikke her:

 

Vårt nyeste prosjekt er også et ECSEL prosjekt: Arrowhead Tools som bygger på resultatene fra Productive4.0. Også i dette prosjektet er det et stort antall europeiske partnere (ca. 90). Arrowhead Tools går over 3 år og vi får en PhD stipendiat i prosjektet. Professor Ø. Haugen er arbeidspakkeleder for kravspesifikasjon og er task-leder for standardisering av språk.

Utvalgte publikasjoner

 

Deltakere

Emneord: CPS, Cyber-Physical Systems, IoT
Publisert 9. mai 2018 10:34 - Sist endret 13. jan. 2020 17:01