Nå kan du nominere kandidater til Forskningsprisen 2021

Det skal deles ut en forskningspris for 2021. Du kan nominere kandidater frem til 15. januar.

Prisvinnere 2019. Utdanningskvalitetsprisvinner Christian Heide (t.v), forskningsprisvinner Anders Nordahl-Hansen (i midten) og formidlingsprisvinner Frode Haaland. Foto: Tore Petter Engen/HiØ

Det skal deles ut en pris til en forsker eller et forskningsmiljø ved HiØ som utøver arbeid av høy kvalitet innen forskning- eller kunstnerisk utviklingsarbeid (KU). Prisen skal være en inspirasjon for andre og støtte til videre arbeid. Tildelingen vil bli gjort kjent sammen med formidlingsprisen og utdanningskvalitetsprisen på en akademisk fest før sommeren.

Vurderingskriterier

1. Originalitet knyttet til nyhetsverdi og nyskapende bruk av teori og metode

2. Soliditet i form av god underbygging av påstander og konklusjoner

3. Relevans knyttet til faglig utvikling eller praktisk og samfunnsmessig nytteverdi 

4. Miljøskapende innsats ved HiØ

Nominasjonsprosess

Forslag til priskandidater kan fremmes av ansatte ved HiØ, av fag- eller studentutvalg eller av administrative enheter ved HiØ som Akademiet for scenekunst, institutter eller fakultet. 

Forslaget må begrunnes og minimum inneholde:

  • Hvem som er forslagsstiller

  • Navn på nominerte person eller forskningsmiljø

  • Begrunnelse i hh til de 4 vurderingskriteriene angitt over

    • Tips til hva som kan inkluderes i en slik begrunnelse:

      • Originalitet: Begrepet rommer både faglig nyhetsverdi i grunnforskningen og original anvendelse av teori og metode innenfor anvendt forskning. Originalitet kan bestå i å videreutvikle eksisterende teori og metode, knytte sammen kjent kunnskap på en ny måte, bruke metoder og teori på nye problemer eller bidra radikalt til en teori- og metodeutvikling som leder til nye oppdagelser og ny erkjennelse av fundamental betydning. 

      • Solitidet: God underbygging av påstander og konklusjoner gjennom f.eks. publikasjoner i tidsskrift med anerkjent kvalitet/fagfellevurdering. Gode og tilgjengelige datasett. Bruk av anerkjente vitenskapelige metoder.

      • Relevans: Begrepet innebærer bl.a. å bidra med kunnskap det er behov for (tette kunnskapshull), og derav flytte forskningsfronten fremover. Funn med stor nytteverdi for samfunnet har høy relevans. 

      • Miljøskapende innsats kan være mentorering og inkludering av mindre erfarne forskere, stipendiater eller studenter, nettverksbygging med eksterne partnere som har betydning for HiØs fagmiljø, innsats i satsingsområder som er viktige for høgskolen eller god kobling til aktiviteter i utdanningsprogram.

    • Kvantitative forskningsindikatorer som publisering, siteringer, internasjonalt samforfatterskap, bevilgninger på basert på kvalitetsbedømmelser som eksternfinansierte prosjekt, gjesteprofessorat, inviterte innlegg på vitenskapelige konferanser og verv i vitenskapelige organisasjoner kan benyttes i begrunnelsen. Det vil bli tatt høyde for at bibliometriske indikatorer har større relevans i noen fagområder enn andre. 

Vurdering av kandidatene

Ekstern ekspertise oppnevnes for å vurdere priskandidatene. De oppnevnte fagfellene tilpasses fagområdene til de foreslåtte kandidatene. For at tildeling skal finne sted, må komiteen finne at de/den nominerte har tilstrekkelig måloppnåelse på vurderingspunktene. Vurderingen tar utgangspunkt i de gitte kriteriene og begrunnelsen av disse. Internasjonal relevans vektlegges. Hvert av kriteriene skåres i henhold til begrenset, moderat eller høy måloppnåelse. 

Forslag sendes til forskningsdirektør Trine Eker Christoffersen (trine.e.christoffersen@hiof.no) innen 15. januar.

 

Tidligere vinnere av Forskningsprisen

2020: Forskningsgruppen Cyber-Physical systems

2019: Professor Anders Nordahl-Hansen

2018: Professor Ricardo Colomo-Palacios

2017: Professor Julianne Cheek

2016: Professor Anna-Lena Kjøniksen

 

Publisert 24. nov. 2021 16:09 - Sist endret 22. sep. 2022 17:09