Klassifisering og lagring av forskningsdata

På disse sidene kan du lære mer om hvordan forskningsdata klassifiseres og hvordan ulikt klassifisert data skal lagres for å imøtekomme høgskolens og lovverkets krav til sikkerhet.

Informasjonsverdier i forskning

Med informasjonsverdier i forskning menes alle typer data, opplysninger og dataressurser (IT-utstyr, applikasjoner, systemer, datanettverk og så videre) som har betydning for høgskolens virksomhet, for samarbeidspartneres virksomhet eller for samfunnets sikkerhet. Ved å gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) vil man kunne identifisere verdier og nødvendige tiltak for å beskytte disse verdiene.

Klassifisering og lagring av forskningsdata

Ulike typer forskningsdata kan bestå av forskjellige typer informasjon, og dette er man nødt til å ta hensyn til når det kommer til lagring og deling av dataene. Det er hverken etisk forsvarlig eller lovlig at data om fysiske personer, for eksempel, lagres på måter som gjør dem tilgjengelige for hvem som helst. Det kan også være andre hensyn som gjør at data må lagres på særskilt sikre måter, som for eksempel at de er frembragt i sammarbeid med kommersielle aktører. To nyttige verktøy for forskere og studenter:

Lagring av (ikke-sensitive) forskningsdata

Høgskolen tilbyr to ulike måter å lagre data som ikke inneholder sensitiv informasjon: skylagring og lokal lagring.

Lagring av sensitive forskningsdata

I dagligtale snakker vi gjerne som sensitive data, og med dette mener vi informasjon om mennesker som handler om noe som potensielt kan lede til relativt alvorlige konsekvenser for personene det gjelder dersom den skulle havne i feil hender. Lovverket snakker ikke om sensitive data, men om data som inneholder særlige kategorier av personopplysninger. Dette er opplysninger om rasemessig eller etnisk opprinnelse, politisk oppfatning, religion, filosofisk overbevisning, fagforeningsmedlemskap, samt genetiske og biometriske opplysninger. Slike data klassifiseres som strengt fortrolige og må lagres via Tjeneste for sensitive data (TSD).

Bruk av lyd- og videofiler i forskning

Her finner du nyttig informasjon dersom du skal benytte deg av lyd- eller videoopptak, for eksempel ved å gjennomføre intervjuer i et forskningsprosjekt eller i forbindelse med en bachelor- eller masteroppgave.