Studentbyen Fredrikstad utvidet med 243 toppmoderne hybler

Som student ved Høgskolen i Østfold blir det stadig lettere å leie studenthybel på campus. Ved studiested Fredrikstad er kapasiteten mer enn firedoblet de siste fem årene.

Høgskolens rektor og studentleder fotografert på kjøkkenet i et av de nye hybelhusene.

GLAD FOR FLERE, NYE STUDENTHYBLER: Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen og studentleder Marte Emilie Skjennem fikk se nærmere på de nyeste studenthyblene da de åpnet denne uken. Her tester de det nye, flotte felleskjøkkenet i et av de større kollektivene. (Alle foto: Ann-Kristin Johansen/HiØ) 

Åpningen av Bjølstad 5 denne uken føyer seg inn i rekken av mange campusbaserte byggeprosjekter som har bidratt til vekst i antallet studenthybler de siste årene. Studenthyblene knyttet til Høgskolen i Østfolds studiesteder i Fredrikstad og Halden eies og driftes av Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ). Deres tall viser at dekningsgraden i Fredrikstad har økt fra 4,5 prosent i 2015 til 18,8 prosent i 2020. Østfold sett under har økt fra 8,9 prosent til 13 prosent i samme periode.

Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved HiØ deltok på åpningen og gleder seg over veksten i studentboliger. 
- Dekningsgraden når det gjelder studenthybler har økt vesentlig de siste årene og vil opplagt kunne bidra til å gjøre oss mer attraktive som foretrukket studievalg og Fredrikstad som studentby, sier han.

Og legger til:
- Ved at flere studenter kan bo der hvor de faktisk studerer så betyr denne utviklingen også at våre campus blir mer levende, noe vi helt klart har tro på kan styrke studentenes fysiske og psykiske læringsmiljø.

Topp moderne fasiliteter

Fire eldre studenthus måtte vike plassen til fordel for Bjølstad 5-prosjektet da AF Bygg Østfold igangsatte arbeidet i juli i fjor. De nye studenthusene omfatter 243 hybler og kommer i tillegg til de 268 hyblene som allerede er etablert på studentboligområdet, et steinkast fra Høgskolens lokaler på Kråkerøy. Prosjektet består av totalt fire bygninger på fire og seks etasjer med kollektivløsninger for 15 og 16 beboere, enkletter (hybler for en person), og parleiligheter. Boligprosjektet fikk støtte fra Kunnskapsdepartementet og har en total ramme på 195 millioner kroner.

- Det har vært særdeles viktig for oss å ha fokus på studentmiljøet ved HiØ, et godt bomiljø for studentene, at boligene er bærekraftige og selvfølgelig forutsigbarhet når det gjelder økonomi og vedlikehold av studentboligene, forteller direktør i SiØ Rita Hirsum Lystad.  

Studentsamskipnaden har satset på bygging av mange nye studenthybler de siste årene.
I september 2015 åpnet daværende statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl den nye studentbydelen i Halden og så sent som i fjor sto flere nye leiligheter ferdige på Remmen. Flere studenter har allerede flyttet inn på Bjølstad 5 og i juni neste år ferdigstilles ytterligere 213 hybelenheter i Halden. Leilighetene er topp moderne og SiØ har satset på en rekke tekniske løsninger som avanserte låssystemer og vaskeautomater som betjenes via en app. 

- Alt dette skal gjøre hverdagen enklere for studentene, sier SiØ-direktøren. 

Et sted å lære livet

Studentleder Marte Emilie Skjennem synes det nye byggeprosjektet byr på spennende løsninger og påpeker at en studenthybel ikke bare er et sted å være, men også et sted for å lære mer om livet og det å klare seg selv.

- Som student er det mange ting man skal lære seg for første gang. Som å koke ris, å dele kjøkken og å samarbeide om fag. Det er ikke nødvendigvis ting man har lært seg før man kommer hit, sier hun. 

Skjennem gleder seg også over at Bjølstad 5 inneholder både sosiale fellesarealer og et eget treningssenter som kan brukes av alle beboerne. Uteområdet konstruert som en indre bakgård legger også til rette for sosiale aktiviteter. 

I de nye hybelbyggene har man brukt massivtre i bærekonstruksjon, noe som er miljøvennlig og bidrar til et godt inneklima både i byggeprosessen og for de som bor i studentboligene. Totalt er det det brukt 2.300 m3 masstivtre til byggingen av de nye hyblene noe som ifølge SiØ-direktør tilsvarer normalforbruket til 300 bensindrevne biler i et år.

Rektor Jelsness-Jørgensen synes det nye prosjektet byr på en rekke spennende løsninger og tror det vil gi mange gevinster. 

- Ut fra hva jeg har sett i forbindelse med åpningen av de nye studenthyblene på Bjølstad, hever dette standarden betraktelig. Vi gleder oss over å kunne tilby enda flere, nye og moderne hybler til studentene våre med boenheter som legger godt til rette, gjennom sin arkitektoniske utforming og sitt innhold, for både god helse, sosial og faglig utvikling. Høgskolen i Østfold har dessuten som mål å bidra til en bærekraftig utvikling og i den sammenheng er vi selvsagt stolte av å kunne tilby studentene boliger som er bygget med fornybare materialer og som innvendig har mange miljøvennlige løsninger, sier han. 

Ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård var en av gjestene som bidro til å kaste glans over åpningen av det nye signalbygget. 

- Jeg er overbevist om at dette prosjektet bidrar både til å gjøre Fredrikstad til en mer attraktiv studentby og til utviklingen av Fredrikstad som by, sa Nygård. 

Les mer om studenthybler og hvordan søke på SIØs egne nettsider.

 

Bildegalleri fra de nye studenthyblene "Bjølstad 5"

Bjølstad5

 

 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 24. sep. 2020 15:22 - Sist endret 25. sep. 2020 07:32