To nye biler

- Vi har ambisjoner om å la våre studenter lage to nye biler i inneværende studieår. Begge bilene håper vi er ferdige til neste Shell Eco Marathon i Frankrike. Der kan de bli kjørt for Høgskolen i Østfold av bilmekanikerelever fra en av fylkets videregående skoler, sier Petter Øyan (bildet), professor ved Avdeling for ingeniørfag.
1159962129.pjpeg

Fredag presenterte Petter Øyan sitt forskningsarbeid som en del av programmet til ingeniør- og forskningsdagene 2006.

Professoren vant frokostklubbens oppmerksomhet raskt: Ingeniørstudentens bilprosjekt de to siste årene er et lite eventyr hva gjelder læring og samarbeid, både med næringslivet og andre avdelinger ved høgskolen. Noe også leder for Oslo Teknopol, Knut Halvorsen, bemerket på ingeniørdagens neste foredrag.

- Dette er litt rølpete, men bra, sier professor Petter Øyan, som ved fotografering lar Jif-flaska ligge innenfor frontruta i bilen som studentene laget i år (til høyre).



Mye god design og læring

- Resultatet har ikke hele veien vært perfekt, men læringskurven som har vært bratt og god, sier Petter Øyan. Bilprosjektene har så langt skaffet høgskolen flere priser, og studentene har via mange 100 timers innsats lært mye både om fag, butikk og byråkrati - som da deres nyutviklede bildeler skulle fra produksjonssted i Sverige til Norge, forbi tollen: - Tanker er tollfrie. Også det gikk bra.



- I inneværende studiår er vår ambisjon å få laget en ny bil i Urban Consept-klassen. Og en ny bil i Prototype-klassen. Så får vi se om det med 1 liter bensin blir mulig med bilen fra Østfold å kjøre lengre enn vinneren fra 2006, som kjørte 2.850 km på 1 liter 95 oktan blyfri bensin.

Kort om Shell Eco Marathon

(hentet fra Petter Øyans foredrag - lenke til hele hans PowerPoint nederst)

• Shell Eco Marathon er et billøp for sparsomme kjøretøyer bygget av studenter

• Arrangeres hvert år i Nogaro, Sør-Frankrike

• Billøpet har gått i over 20 år

• 250 deltagende lag, ca. 4.000 studenter

• Rekrutteringsarena for sponsorbedrifter og universiteter

• Mål: Lavest mulig forbruk av drivstoff. Løpet går over 7 runder, snittfart må være over 30 km pr. time.

• Vinner 2006 kjørte 2.850 km på 1 liter 95 oktan blyfri bensin

• Flere priser og klasser

• Hovedfokus til høgskolens realfagsavdeling er også i sammenheng med årets deltakelse å skape en motiverende, unik læringsarena med samarbeid mellom skolens ulike fagutøvere og næringslivet.



Publisert 4. okt. 2006 13:40 - Sist endret 6. nov. 2022 14:25